Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło

Brakuje ci pomysłów na przygotowanie smacznego i oryginalnego obiadu na bazie kurczaka? A może szukasz nowego rozwiązania na fenomenalną przekąskę? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Znudziły ci się kotlety z kurczaka? Z chęcią poznałbyś odświeżającą inspirację, która pozwoliłaby wyczarować w kuchni niesamowity posiłek dla całej rodziny? Nie musisz dalej szukać, bo gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka. 

Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować genialne koreczki z kurczaka w wersji mini. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze połowę pracy wykona za ciebie piekarnik. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W każdym ruloniku czekają smaczne dodatki w postaci zielonego pesto, ciągnącego się sera czy pysznej szynki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 80 g zielonego pesto,
  • 150 g szynki włoskiej w plastrach,
  • 120 g mozzarelli,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki suszonego oregano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. Najpierw dokładnie je oczyszczamosuszam, po czym każdy filet z kurczaka dzielę na 4 pionowe kawałki

Na początek zajmuję się filetami z kurczaka
Na początek zajmuję się filetami z kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie wszystkie mięsne elementy rozbijam na desce do krojenia na cienkie placki. Do tego celu używam tłuczka do mięsa

Każdy kawałek rozbijam przy pomocy tłuczka
Każdy kawałek rozbijam przy pomocy tłuczka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na powierzchni rozbitych piersi z kurczaka rozprowadzam zielone pesto. Następnie przychodzi kolej na plaster włoskiej szynki oraz mały słupek mozzarelli

Po dodaniu dodatków zwijam wszystkie elementy w rulon
Po dodaniu składników zwijam wszystkie elementy w rulon © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowaną konstrukcję zwijam w ciasny rulon, po czym dzielę go na pół. W ten sposób powstają za jednym zamachem dwa mini koreczki

I mini koreczek gotowy!
I mini koreczek gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe roladki obtaczam następnie w mieszance na bazie parmezanu oraz suszonego oregano

Każdy koreczek lekko panieruję w parmezanie i oregano
Każdy koreczek lekko panieruję w parmezanie i oregano © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Roladki z dodatkami układam na koniec w formie do pieczenia. Tak przygotowane danie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. I to wszystko, smacznego! Jak już wspomniałam, roladki w takim wydaniu świetnie spiszą się jako szybka przekąska na ciepło. Oczywiście możesz wykorzystać je również w obiadowej wersji i podać z dodatkiem ziemniaków, ryżu, kaszy czy kolorowej sałatki. Niezależnie od ostatecznego wyboru na pewno będzie to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia.

Są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie
Są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa