Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło
Brakuje ci pomysłów na przygotowanie smacznego i oryginalnego obiadu na bazie kurczaka? A może szukasz nowego rozwiązania na fenomenalną przekąskę? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje.
24.03.2024 08:49
Znudziły ci się kotlety z kurczaka? Z chęcią poznałbyś odświeżającą inspirację, która pozwoliłaby wyczarować w kuchni niesamowity posiłek dla całej rodziny? Nie musisz dalej szukać, bo gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka.
Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować genialne koreczki z kurczaka w wersji mini. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze połowę pracy wykona za ciebie piekarnik. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W każdym ruloniku czekają smaczne dodatki w postaci zielonego pesto, ciągnącego się sera czy pysznej szynki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 80 g zielonego pesto,
- 150 g szynki włoskiej w plastrach,
- 120 g mozzarelli,
- 100 g tartego parmezanu,
- 2 łyżki suszonego oregano.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. Najpierw dokładnie je oczyszczam i osuszam, po czym każdy filet z kurczaka dzielę na 4 pionowe kawałki.
Krok 2. Następnie wszystkie mięsne elementy rozbijam na desce do krojenia na cienkie placki. Do tego celu używam tłuczka do mięsa.
Krok 3. Na powierzchni rozbitych piersi z kurczaka rozprowadzam zielone pesto. Następnie przychodzi kolej na plaster włoskiej szynki oraz mały słupek mozzarelli.
Krok 4. Tak przygotowaną konstrukcję zwijam w ciasny rulon, po czym dzielę go na pół. W ten sposób powstają za jednym zamachem dwa mini koreczki.
Krok 5. Gotowe roladki obtaczam następnie w mieszance na bazie parmezanu oraz suszonego oregano.
Krok 6. Roladki z dodatkami układam na koniec w formie do pieczenia. Tak przygotowane danie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. I to wszystko, smacznego! Jak już wspomniałam, roladki w takim wydaniu świetnie spiszą się jako szybka przekąska na ciepło. Oczywiście możesz wykorzystać je również w obiadowej wersji i podać z dodatkiem ziemniaków, ryżu, kaszy czy kolorowej sałatki. Niezależnie od ostatecznego wyboru na pewno będzie to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia.