Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło

Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
24.03.2024 08:49

Brakuje ci pomysłów na przygotowanie smacznego i oryginalnego obiadu na bazie kurczaka? A może szukasz nowego rozwiązania na fenomenalną przekąskę? Mam coś, co na pewno cię zainteresuje.

Znudziły ci się kotlety z kurczaka? Z chęcią poznałbyś odświeżającą inspirację, która pozwoliłaby wyczarować w kuchni niesamowity posiłek dla całej rodziny? Nie musisz dalej szukać, bo gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka. 

Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować genialne koreczki z kurczaka w wersji mini. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze połowę pracy wykona za ciebie piekarnik. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W każdym ruloniku czekają smaczne dodatki w postaci zielonego pesto, ciągnącego się sera czy pysznej szynki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 80 g zielonego pesto,
  • 150 g szynki włoskiej w plastrach,
  • 120 g mozzarelli,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki suszonego oregano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. Najpierw dokładnie je oczyszczamosuszam, po czym każdy filet z kurczaka dzielę na 4 pionowe kawałki

Na początek zajmuję się filetami z kurczaka
Na początek zajmuję się filetami z kurczaka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie wszystkie mięsne elementy rozbijam na desce do krojenia na cienkie placki. Do tego celu używam tłuczka do mięsa

Każdy kawałek rozbijam przy pomocy tłuczka
Każdy kawałek rozbijam przy pomocy tłuczka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na powierzchni rozbitych piersi z kurczaka rozprowadzam zielone pesto. Następnie przychodzi kolej na plaster włoskiej szynki oraz mały słupek mozzarelli

Po dodaniu składników zwijam wszystkie elementy w rulon
Po dodaniu składników zwijam wszystkie elementy w rulon© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowaną konstrukcję zwijam w ciasny rulon, po czym dzielę go na pół. W ten sposób powstają za jednym zamachem dwa mini koreczki

I mini koreczek gotowy!
I mini koreczek gotowy!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe roladki obtaczam następnie w mieszance na bazie parmezanu oraz suszonego oregano

Każdy koreczek lekko panieruję w parmezanie i oregano
Każdy koreczek lekko panieruję w parmezanie i oregano© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Roladki z dodatkami układam na koniec w formie do pieczenia. Tak przygotowane danie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. I to wszystko, smacznego! Jak już wspomniałam, roladki w takim wydaniu świetnie spiszą się jako szybka przekąska na ciepło. Oczywiście możesz wykorzystać je również w obiadowej wersji i podać z dodatkiem ziemniaków, ryżu, kaszy czy kolorowej sałatki. Niezależnie od ostatecznego wyboru na pewno będzie to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia.

Są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie
Są tak dobre, że znikają w błyskawicznym tempie© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także