Szaszłyki drobiowe w cieście. Przystawka, która zachwyci gości

Szaszłyki z piersi kurczaka w prostym, chrupiącym cieście to przepis na zaskakująco pyszną i prostą przekąskę. Idealnie sprawdzą się na wszelakich imprezach.

Szaszłyki w cieście- PysznościSzaszłyki w cieście- Pyszności
Ewa

Przepis na szaszłyki

Szaszłyki kojarzą nam się głównie z wiosenno-letnim sezonem grillowym. Do jego rozpoczęcia pozostało jednak trochę czasu, ale nie musisz czekać na te pyszne smakołyki aż tak długo. Proste drobiowe szaszłyki zamknęliśmy w domowym cieście i upiekliśmy w piekarniku. Dzięki temu nie są zbyt tłuste, a ciasto staje się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Szaszłyki w cieście

Składniki:

2 filety z piersi z kurczaka

1 cebula

1 łyżka ketchupu

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka soli

Ciasto

150 ml wody

1 łyżeczka soli

2 jajka

400 g mąki pszennej

1 żółtko

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do niego pokrojoną w pióra cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ketchup, majonez oraz sól i pieprz. Dodaj również olej roślinny i dokładnie wymieszaj składniki. Owiń miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kurczaka możesz zamarynować także dzień wcześniej.

Obrazek
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Przejdź do przygotowania ciasta. Do miski wlej wodę i dodaj sól oraz jajko. Ubij całość, aż powstanie piana. Następnie dorzuć mąkę pszenną i przy pomocy haka lub rąk wyrób ciasto. Odstaw je na chwilę, aby odpoczęło, a następnie podziel na trzy części.

Szaszłyki w cieście- Pyszności
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Porcję ciasta podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąt. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadź roztopione masło. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta, połóż na tę już rozwałkowaną, dodaj ponownie masło i trzecią rozwałkowaną część. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części.

Szaszłyki w cieście- Pyszności
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Każdy rulon spłaszcz od góry, podsyp mąką i rozwałkuj. Przygotowane wcześniej mięso nadziej na wykałaczkę i zawiń w przygotowane ciasto. Dobrze zaklej brzegi ciasta, dociskając je do siebie.

Obrazek
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Przygotowane szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut.

Obrazek
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Nasze szaszłyki są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka lub efektowna kolacja na ciepło. Delikatne, chrupiące ciasto w połączeniu z soczystym kurczakiem pokochasz od pierwszego kęsa.

Smacznego!

Szaszłyki w cieście- Pyszności
Szaszłyki w cieście- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀