Szaszłyki drobiowe w cieście. Przystawka, która zachwyci gości
Szaszłyki z piersi kurczaka w prostym, chrupiącym cieście to przepis na zaskakująco pyszną i prostą przekąskę. Idealnie sprawdzą się na wszelakich imprezach.
03.03.2023 | aktual.: 20.03.2024 12:27
Przepis na szaszłyki
Szaszłyki kojarzą nam się głównie z wiosenno-letnim sezonem grillowym. Do jego rozpoczęcia pozostało jednak trochę czasu, ale nie musisz czekać na te pyszne smakołyki aż tak długo. Proste drobiowe szaszłyki zamknęliśmy w domowym cieście i upiekliśmy w piekarniku. Dzięki temu nie są zbyt tłuste, a ciasto staje się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Szaszłyki w cieście
Składniki:
2 filety z piersi z kurczaka
1 cebula
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soli
Ciasto
150 ml wody
1 łyżeczka soli
2 jajka
400 g mąki pszennej
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do niego pokrojoną w pióra cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ketchup, majonez oraz sól i pieprz. Dodaj również olej roślinny i dokładnie wymieszaj składniki. Owiń miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kurczaka możesz zamarynować także dzień wcześniej.
Przejdź do przygotowania ciasta. Do miski wlej wodę i dodaj sól oraz jajko. Ubij całość, aż powstanie piana. Następnie dorzuć mąkę pszenną i przy pomocy haka lub rąk wyrób ciasto. Odstaw je na chwilę, aby odpoczęło, a następnie podziel na trzy części.
Porcję ciasta podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąt. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadź roztopione masło. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta, połóż na tę już rozwałkowaną, dodaj ponownie masło i trzecią rozwałkowaną część. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części.
Każdy rulon spłaszcz od góry, podsyp mąką i rozwałkuj. Przygotowane wcześniej mięso nadziej na wykałaczkę i zawiń w przygotowane ciasto. Dobrze zaklej brzegi ciasta, dociskając je do siebie.
Przygotowane szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut.
Nasze szaszłyki są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka lub efektowna kolacja na ciepło. Delikatne, chrupiące ciasto w połączeniu z soczystym kurczakiem pokochasz od pierwszego kęsa.
Smacznego!