Szaszłyki drobiowe w cieście. Przystawka, która zachwyci gości

Szaszłyki z piersi kurczaka w prostym, chrupiącym cieście to przepis na zaskakująco pyszną i prostą przekąskę. Idealnie sprawdzą się na wszelakich imprezach.

Szaszłyki w cieście- PysznościSzaszłyki w cieście- Pyszności
Ewa

Przepis na szaszłyki

Szaszłyki kojarzą nam się głównie z wiosenno-letnim sezonem grillowym. Do jego rozpoczęcia pozostało jednak trochę czasu, ale nie musisz czekać na te pyszne smakołyki aż tak długo. Proste drobiowe szaszłyki zamknęliśmy w domowym cieście i upiekliśmy w piekarniku. Dzięki temu nie są zbyt tłuste, a ciasto staje się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Szaszłyki w cieście

Składniki:

2 filety z piersi z kurczaka

1 cebula

1 łyżka ketchupu

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka soli

Ciasto

150 ml wody

1 łyżeczka soli

2 jajka

400 g mąki pszennej

1 żółtko

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do niego pokrojoną w pióra cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ketchup, majonez oraz sól i pieprz. Dodaj również olej roślinny i dokładnie wymieszaj składniki. Owiń miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kurczaka możesz zamarynować także dzień wcześniej.

Obrazek
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Przejdź do przygotowania ciasta. Do miski wlej wodę i dodaj sól oraz jajko. Ubij całość, aż powstanie piana. Następnie dorzuć mąkę pszenną i przy pomocy haka lub rąk wyrób ciasto. Odstaw je na chwilę, aby odpoczęło, a następnie podziel na trzy części.

Szaszłyki w cieście- Pyszności
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Porcję ciasta podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąt. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadź roztopione masło. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta, połóż na tę już rozwałkowaną, dodaj ponownie masło i trzecią rozwałkowaną część. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części.

Szaszłyki w cieście- Pyszności
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Każdy rulon spłaszcz od góry, podsyp mąką i rozwałkuj. Przygotowane wcześniej mięso nadziej na wykałaczkę i zawiń w przygotowane ciasto. Dobrze zaklej brzegi ciasta, dociskając je do siebie.

Obrazek
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Przygotowane szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut.

Obrazek
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Nasze szaszłyki są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka lub efektowna kolacja na ciepło. Delikatne, chrupiące ciasto w połączeniu z soczystym kurczakiem pokochasz od pierwszego kęsa.

Smacznego!

Szaszłyki w cieście- Pyszności
Szaszłyki w cieście- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku