Udka z kurczaka w cieście francuskim - pyszny pomysł na obiad

Udka z kurczaka w cieście francuskim to prosty przepis na niestandardowe podanie mięsa. Wyglądają bardzo efektownie i sprawdzą się zarówno jako przystawka na imprezie, jak i dodatek do obiadu.

Obrazek
Ewa

Przepisy z ciastem francuskim to jedne z naszych ulubionych. Dodatek listkującego się, chrupkiego ciasta pasuje nie tylko do deserów, ale również do wszelkich zapiekanek i ciasteczek. Tym razem jednak postanowiliśmy owinąć ciastem udka z kurczaka. Połączenie kruchego mięsa z chrupiącą kołderką z ciasta francuskiego skradło nasze serca od pierwszego kęsa.

W przygotowaniu pysznych udek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Udka z kurczaka w cieście francuskim- składniki

           
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 5 udek z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko roztrzepane

Przepis na udka zawijane w ciasto francuskie

Przygotuj miseczkę, w której stworzymy pyszną marynatę. Wsyp do niej słodką i ostrą paprykę, curry, czosnek i wlej sos sojowy. Cały czas mieszając, wlewaj cienki strumieniem olej roślinny.

Obrazek

Do przygotowanej marynaty włóż udka i dokładnie obtocz, żeby przykryła równomiernie ich powierzchnię. Zamarynowane udka odstaw minimum na godzinę. Najlepiej jest jednak przygotować je nawet dzień wcześniej i wstawić pod przykryciem do lodówki. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze więcej czasu aby przejść aromatem przypraw i dodatków.

Obrazek

Pieczone udka z kurczaka

Tak przygotowane udka włóż do Ovi Smart i piecz w programie "udka".

Obrazek

Wyjmij ciasto francuskie i potnij je na paski. Pomocny będzie z pewnością nóż do pizzy.

udka z kurczaka

Paskami ciasta francuskiego owiń podpieczone udka z kurczaka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem- dzięki temu pięknie się zarumieni. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 15-20 minut do 160 stopni Celsjusza.

udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka w cieście francuskim

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Możesz podać je samodzielnie, jako pyszną i sycącą przekąskę lub zaserwować razem z ulubioną sałatką do obiadu. Podawaj je na ciepło, chociaż po ostudzeniu również będą smakowały dobrze.

Smacznego!

udka z kurczaka
Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca