Udka z kurczaka w cieście francuskim - pyszny pomysł na obiad
Udka z kurczaka w cieście francuskim to prosty przepis na niestandardowe podanie mięsa. Wyglądają bardzo efektownie i sprawdzą się zarówno jako przystawka na imprezie, jak i dodatek do obiadu.
11.06.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:20
Przepisy z ciastem francuskim to jedne z naszych ulubionych. Dodatek listkującego się, chrupkiego ciasta pasuje nie tylko do deserów, ale również do wszelkich zapiekanek i ciasteczek. Tym razem jednak postanowiliśmy owinąć ciastem udka z kurczaka. Połączenie kruchego mięsa z chrupiącą kołderką z ciasta francuskiego skradło nasze serca od pierwszego kęsa.
W przygotowaniu pysznych udek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.
Udka z kurczaka w cieście francuskim- składniki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 szkl. sosu sojowego
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 5 udek z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko roztrzepane
Przepis na udka zawijane w ciasto francuskie
Przygotuj miseczkę, w której stworzymy pyszną marynatę. Wsyp do niej słodką i ostrą paprykę, curry, czosnek i wlej sos sojowy. Cały czas mieszając, wlewaj cienki strumieniem olej roślinny.
Do przygotowanej marynaty włóż udka i dokładnie obtocz, żeby przykryła równomiernie ich powierzchnię. Zamarynowane udka odstaw minimum na godzinę. Najlepiej jest jednak przygotować je nawet dzień wcześniej i wstawić pod przykryciem do lodówki. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze więcej czasu aby przejść aromatem przypraw i dodatków.
Pieczone udka z kurczaka
Tak przygotowane udka włóż do Ovi Smart i piecz w programie "udka".
Wyjmij ciasto francuskie i potnij je na paski. Pomocny będzie z pewnością nóż do pizzy.
Paskami ciasta francuskiego owiń podpieczone udka z kurczaka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem- dzięki temu pięknie się zarumieni. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 15-20 minut do 160 stopni Celsjusza.
Pieczone udka z kurczaka w cieście francuskim
Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Możesz podać je samodzielnie, jako pyszną i sycącą przekąskę lub zaserwować razem z ulubioną sałatką do obiadu. Podawaj je na ciepło, chociaż po ostudzeniu również będą smakowały dobrze.
Smacznego!