Udka z kurczaka w cieście francuskim - pyszny pomysł na obiad

Udka z kurczaka w cieście francuskim to prosty przepis na niestandardowe podanie mięsa. Wyglądają bardzo efektownie i sprawdzą się zarówno jako przystawka na imprezie, jak i dodatek do obiadu.

Obrazek
Ewa

Przepisy z ciastem francuskim to jedne z naszych ulubionych. Dodatek listkującego się, chrupkiego ciasta pasuje nie tylko do deserów, ale również do wszelkich zapiekanek i ciasteczek. Tym razem jednak postanowiliśmy owinąć ciastem udka z kurczaka. Połączenie kruchego mięsa z chrupiącą kołderką z ciasta francuskiego skradło nasze serca od pierwszego kęsa.

W przygotowaniu pysznych udek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Udka z kurczaka w cieście francuskim- składniki

           
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 5 udek z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko roztrzepane

Przepis na udka zawijane w ciasto francuskie

Przygotuj miseczkę, w której stworzymy pyszną marynatę. Wsyp do niej słodką i ostrą paprykę, curry, czosnek i wlej sos sojowy. Cały czas mieszając, wlewaj cienki strumieniem olej roślinny.

Obrazek

Do przygotowanej marynaty włóż udka i dokładnie obtocz, żeby przykryła równomiernie ich powierzchnię. Zamarynowane udka odstaw minimum na godzinę. Najlepiej jest jednak przygotować je nawet dzień wcześniej i wstawić pod przykryciem do lodówki. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze więcej czasu aby przejść aromatem przypraw i dodatków.

Obrazek

Pieczone udka z kurczaka

Tak przygotowane udka włóż do Ovi Smart i piecz w programie "udka".

Obrazek

Wyjmij ciasto francuskie i potnij je na paski. Pomocny będzie z pewnością nóż do pizzy.

udka z kurczaka

Paskami ciasta francuskiego owiń podpieczone udka z kurczaka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem- dzięki temu pięknie się zarumieni. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 15-20 minut do 160 stopni Celsjusza.

udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka w cieście francuskim

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Możesz podać je samodzielnie, jako pyszną i sycącą przekąskę lub zaserwować razem z ulubioną sałatką do obiadu. Podawaj je na ciepło, chociaż po ostudzeniu również będą smakowały dobrze.

Smacznego!

udka z kurczaka
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki