Zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Obiad we włoskim stylu

Zapiekane gnocchi z mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym to prosty przepis na pyszny obiad we włoskim stylu. Zobacz, jak go zrobić.

Zapiekane gnocchi- PysznościZapiekane gnocchi- Pyszności
Ewa

Gnocchi nieco przypominają doskonale znane nam kopytka. Są jednak mniejsze i mają charakterystyczny kształt muszelki z rowkiem na środku. Można je smażyć, gotować lub zapiekać, tak jak zrobiłam to w dzisiejszym przepisie. Proste składniki z pomidorami i mozzarella na czele sprawiły, że ta zapiekanka zniknęła błyskawicznie z talerzy. Włoski obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a śmiało można powiedzieć, że takim daniem nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja. Ta zapiekanka sprawdzi się również na imprezach i domówkach, gdy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego i pysznego. Przygotowanie jest proste i szybkie, a zapiekanka robi się praktycznie sama. Idealna na zabiegane dni, szybkie obiady i niespodziewanych gości.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Zapiekane gnocchi z pomidorkami

Składniki:

          
  • 400 g gnocchi,
  • 350 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 100 g mini mozzarelli w kulkach,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • listki świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

1. Gnocchi gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zwykle jest to 2-4 minuty i kluseczki są już gotowe. Jeśli nie znajdziesz gotowych kluseczek, możesz sięgnąć opcjonalnie po kopytka.

Gnocchi- Pyszności
Gnocchi- Pyszności

2. Ugotowane gnocchi przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam pomidorami krojonymi z puszki. Przyprawiam solą oraz pieprzem i dodaję kilka listków świeżej bazylii i mieszam.

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności

3. Całość posypuję startym serem mozzarella. Układam również kuleczki mozzarelli w całości.

4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności

5. Gotową zapiekankę dzielę na porcje i przekładam na talerz. Posypuję startym parmezanem i dorzucam listek świeżej bazylii dla dekoracji. Serwuję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Idealny obiad we włoskim stylu jest już gotowy.Smacznego!

Zapiekane gnocchi- Pyszności
Zapiekane gnocchi- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej