Zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Obiad we włoskim stylu
Zapiekane gnocchi z mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym to prosty przepis na pyszny obiad we włoskim stylu. Zobacz, jak go zrobić.
08.06.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:11
Gnocchi nieco przypominają doskonale znane nam kopytka. Są jednak mniejsze i mają charakterystyczny kształt muszelki z rowkiem na środku. Można je smażyć, gotować lub zapiekać, tak jak zrobiłam to w dzisiejszym przepisie. Proste składniki z pomidorami i mozzarella na czele sprawiły, że ta zapiekanka zniknęła błyskawicznie z talerzy. Włoski obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a śmiało można powiedzieć, że takim daniem nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja. Ta zapiekanka sprawdzi się również na imprezach i domówkach, gdy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego i pysznego. Przygotowanie jest proste i szybkie, a zapiekanka robi się praktycznie sama. Idealna na zabiegane dni, szybkie obiady i niespodziewanych gości.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Zapiekane gnocchi z pomidorkami
Składniki:
- 400 g gnocchi,
- 350 g pomidorów krojonych z puszki,
- 200 g sera mozzarella,
- 100 g mini mozzarelli w kulkach,
- 50 g parmezanu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- listki świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
1. Gnocchi gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zwykle jest to 2-4 minuty i kluseczki są już gotowe. Jeśli nie znajdziesz gotowych kluseczek, możesz sięgnąć opcjonalnie po kopytka.
2. Ugotowane gnocchi przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam pomidorami krojonymi z puszki. Przyprawiam solą oraz pieprzem i dodaję kilka listków świeżej bazylii i mieszam.
3. Całość posypuję startym serem mozzarella. Układam również kuleczki mozzarelli w całości.