Ścieram ogórki i dodaję jogurt. Grecy wiedzą, że na upały nie ma lepszego dodatku do obiadu

Czy istnieje bardziej znany grecki sos? Na pewno nie. Jest rozpoznawalny na niemal całym świecie, jak sałatka z fetą czy mousaka. Należy do zestawu tradycyjnych mezze, które podaje się przed głównym posiłkiem. Jego skład jest krótki, smak doskonały. Słynne tzatziki docenimy zwłaszcza podczas gorących dni. Chłodzą i orzeźwiają nawet kiedy żar leje się z nieba.

Ścieram ogórki i dodaję jogurt. Grecy wiedzą, że na upały nie ma lepszego dodatku do obiaduBez tej potrawy nie ma greckiej kuchni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Dla Greków ten sos to największy rarytas. Jedzą go niemal codziennie i chyba nigdy się im nie znudzi. Tzatziki świetnie pasują do innych greckich potraw, a także do klimatu tego kraju.

Długa historia

Już samo słowo "tzatziki" wywołuje uśmiech. Brzmi dość zabawnie także dla Greków. Choć znają ten sos od setek lat, to wciąż nie ustalili dokładnie, skąd pochodzi jego nazwa. Tego słowa historycy doszukują się w wielu językach, nie tylko w greckim, ale i tureckim, perskim, ormiańskim, a nawet kurdyjskim.

Pierwszy udokumentowany przepis na tzatziki, rozumiane jako jogurtowy sos, pochodzi z 1876 roku. Ta prosta potrawa ma więc długą historię. Jednak nigdy Grecy o niej nie zapomnieli i nie traktowali jako przysmaku w stylu retro. Wciąż go podają do codziennych posiłków. Nie żałują go sobie też do potraw z grilla, warzyw, a nawet po prostu do pieczywa i oliwek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Chłodzący jogurt

Ten sos ma tylko dwa główne składniki, ale oba są niezmiernie ważne. Pierwszy to gęsty jogurt, u nas nazywany greckim. Jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. To świetne źródło łatwo przyswajalnych białek oraz wapnia. Mają one wpływ na wzmocnienie kości i zębów, a także zawierają mikroelementy, które wspierają przemianę materii. I oczywiście nabiał ma działanie schładzające. Dlatego tak chętnie jemy latem chłodniki na bazie jogurtu czy maślanki.

Muszą być ogórki

Sosu tzatziki nie zrobimy też bez ogórków. Te warzywa aż w 90 proc. składają się z wody. Zapewniają więc dobre nawodnienie, o które musimy szczególnie dbać podczas upałów. Mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, który usprawnia metabolizm i poprawia trawienie. Zapobiegają zatrzymywaniu wody. Wszystko to sprawia, że ogórki to wręcz idealne warzywo na upały. Do tego ich smak! Oczywiście te greckie dojrzewające na słońcu są przepyszne, ale i nasze, krajowe w sezonie świetnie sprawdzą się w tzatzikach. Idealne są gruntowe. W niektórych przepisach na ten sos pojawia się koperek. Można go użyć, ale będzie to zakłócenie oryginalnego smaku. Grecy go nie stosują.

Grecki sos tzatziki

Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka octu winnego, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól. Możesz też dodać ocet winny. Po ok. 15 minutach bardzo dokładnie odciśnij ogórki z wody.
  2. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do ogórków.
  3. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj sos.
  4. Przed podaniem polej go oliwą i dopraw solą i pieprzem.


Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo