InspiracjeŚcieram ogórki i dodaję jogurt. Grecy wiedzą, że na upały nie ma lepszego dodatku do obiadu

Ścieram ogórki i dodaję jogurt. Grecy wiedzą, że na upały nie ma lepszego dodatku do obiadu

Bez tej potrawy nie ma greckiej kuchni.
Bez tej potrawy nie ma greckiej kuchni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.05.2024 15:07, aktual.: 30.05.2024 15:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy istnieje bardziej znany grecki sos? Na pewno nie. Jest rozpoznawalny na niemal całym świecie, jak sałatka z fetą czy mousaka. Należy do zestawu tradycyjnych mezze, które podaje się przed głównym posiłkiem. Jego skład jest krótki, smak doskonały. Słynne tzatziki docenimy zwłaszcza podczas gorących dni. Chłodzą i orzeźwiają nawet kiedy żar leje się z nieba.

Dla Greków ten sos to największy rarytas. Jedzą go niemal codziennie i chyba nigdy się im nie znudzi. Tzatziki świetnie pasują do innych greckich potraw, a także do klimatu tego kraju.

Długa historia

Już samo słowo "tzatziki" wywołuje uśmiech. Brzmi dość zabawnie także dla Greków. Choć znają ten sos od setek lat, to wciąż nie ustalili dokładnie, skąd pochodzi jego nazwa. Tego słowa historycy doszukują się w wielu językach, nie tylko w greckim, ale i tureckim, perskim, ormiańskim, a nawet kurdyjskim.

Pierwszy udokumentowany przepis na tzatziki, rozumiane jako jogurtowy sos, pochodzi z 1876 roku. Ta prosta potrawa ma więc długą historię. Jednak nigdy Grecy o niej nie zapomnieli i nie traktowali jako przysmaku w stylu retro. Wciąż go podają do codziennych posiłków. Nie żałują go sobie też do potraw z grilla, warzyw, a nawet po prostu do pieczywa i oliwek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodzący jogurt

Ten sos ma tylko dwa główne składniki, ale oba są niezmiernie ważne. Pierwszy to gęsty jogurt, u nas nazywany greckim. Jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. To świetne źródło łatwo przyswajalnych białek oraz wapnia. Mają one wpływ na wzmocnienie kości i zębów, a także zawierają mikroelementy, które wspierają przemianę materii. I oczywiście nabiał ma działanie schładzające. Dlatego tak chętnie jemy latem chłodniki na bazie jogurtu czy maślanki.

Muszą być ogórki

Sosu tzatziki nie zrobimy też bez ogórków. Te warzywa aż w 90 proc. składają się z wody. Zapewniają więc dobre nawodnienie, o które musimy szczególnie dbać podczas upałów. Mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, który usprawnia metabolizm i poprawia trawienie. Zapobiegają zatrzymywaniu wody. Wszystko to sprawia, że ogórki to wręcz idealne warzywo na upały. Do tego ich smak! Oczywiście te greckie dojrzewające na słońcu są przepyszne, ale i nasze, krajowe w sezonie świetnie sprawdzą się w tzatzikach. Idealne są gruntowe. W niektórych przepisach na ten sos pojawia się koperek. Można go użyć, ale będzie to zakłócenie oryginalnego smaku. Grecy go nie stosują.

Grecki sos tzatziki

Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka octu winnego, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól. Możesz też dodać ocet winny. Po ok. 15 minutach bardzo dokładnie odciśnij ogórki z wody.
  2. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do ogórków.
  3. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj sos.
  4. Przed podaniem polej go oliwą i dopraw solą i pieprzem.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także