Najszybszy sos do makaronu. Tylko 10 minut roboty, a smakuje jak we włoskiej trattorii

Przyznaję, że zielone szparagi to jedne z moich ulubionych wiosennych warzyw. Mogę jeść je od rana do wieczora. W tym roku robiłam je już na mnóstwo sposobów. A kiedy syn zaprosił mnie do włoskiej restauracji na urodzinową kolację... zamówiłam oczywiście makaron ze szparagami. Postanowiłam odtworzyć ten przepis.

Makaron i szparagi? Wypróbuj jak najszybciej.
Makaron i szparagi? Wypróbuj jak najszybciej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.05.2024 | aktual.: 24.05.2024 16:50

Warszawska restauracja Lupo słynie z makaronów, które wytwarza się na miejscu. Jesteśmy przyzwyczajeni do robienia pizzy od podstaw, ale pasta fresca, to wciąż dla nas nowość. Dlatego kucharze zostali przeszkoleni przez włoskich szefów kuchni. W Lupo serwowane są klasyki, ale też dania sezonowe, jak właśnie pasta ze szparagami.

Krótkie formy

Zdarzyło się wam odtwarzać dania zjedzone w restauracji? Moja przyjaciółka jest w tym mistrzynią, a ja pomalutku idę po jej śladach. Oczywiście zawsze można spytać kelnera, ale nie ma co się spodziewać, że zdradzi nam sekrety szefa kuchni. Lepiej liczyć na swoje wyczucie smaku. Nie podjęłabym się odtworzenia makaronu, bo to zbyt trudne zadanie, ale bez problemu kupimy dobry, włoski makaron gotowy. Najlepszy będzie krótki typu penne. Za to sos ze szparagów podpowiem, jak zrobić, żeby efekt był podobny jak w restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z cytrusowym posmakiem

Jeśli włoskie dania z makaronem kojarzą ci się z tymi dość ciężkimi, typu spaghetti bolognese czy carbonarą, trzeba zupełnie zmienić opcję. Makaron ze szparagami to bardzo lekka potrawa z odświeżającym, cytrusowym posmakiem. Skórki i soku z cytryny w sosie na pewno nie zabrakło. Bardzo ważne są też szparagi, które muszą być ugotowane al dente, inaczej potrawa zupełnie traci charakter. A jej przygotowanie zajmie 10 minut. To właśnie fenomen włoskiej kuchni. Szybko, prosto i bardzo smacznie!

Makaron ze szparagami

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • 160 g makaronu typu penne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny i szczypta startej skórki,
  • tarty parmezan lub grana padano do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, odłam twarde końce. Tak przygotowane szparagi pokrój w poprzek na kawałki ok. 2 cm. Zachowaj główki w całości.
  2. Makaron wrzucić na wrzątek i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić do garnka szparagi i gotuj je razem z makaronem do końca.
  4. Na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy delikatnie podsmaż drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok z cytryny i gotuj przez chwilę.
  5. Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy, skórkę z cytryny oraz gotowy, odcedzony makaron ze szparagami wraz z odrobiną wody.
  6. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z tartym serem.


Wybrane dla Ciebie