Na widok takiej carbonary Włoch złapałby się za głowę. Kasia Tusk złamała wszystkie zasady
Kasia Tusk jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych blogerek w Polsce. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem firmy odzieżowej i swojego bloga, Make Life Easier. W jednym ze swoich ostatnich postów podzieliła się przepisem na wegetariańską carbonarę. Kluczowym składnikiem są… szparagi.
Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To ostatni moment, żeby zaopatrzyć się w kilka dojrzałych pęczków i wyciągnąć z nich to, co najlepsze. Możesz je zgrillować, ugotować bądź upiec.
Nie masz pomysłu na szparagi? Przygotuj z nich wegetariańską carbonarę z przepisu Kasi Tusk. Szparagi doskonale komponują się z kremowym, jajeczno-serowym sosem. W takim wydaniu ich jeszcze nie jadałeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika
Jak zrobić dobrą carbonarę?
Carbonara to włoskie dobro narodowe. Przepis jest prosty. Potrzebujesz dobrego makaronu, kilku żółtek, sera pecorino i kawałka aromatycznej pancetty. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu odlej z niego szklankę wody — przyda się do rozrobienia sosu. Wrzuć pancettę na patelnię i wytop z niej tłuszcz.
Zdejmij skwarki z patelni i zmniejsz gaz. Dodaj żółtka i parmezan, a także odrobinę wody z ugotowanego makaronu. Po chwili składniki zmienią się w kremowy sos. Zanurz w nim makaron, posyp go boczkiem i startym parmezanu, bo parmezanu nigdy dość. Przynajmniej we Włoszech.
To przepis na oryginalną carbonarę, której nie powstydziłby się żadnej Włoch. Najważniejszym składnikiem jest pancetta i ser pecorino. To właśnie te składniki odpowiadają za intensywny, serowo-umamiczny smak.
Jeśli unikasz mięsa, zamień go na… szparagi. Kasia Tusk podzieliła się na "nieoryginalną" ale równe smaczną carbonarą w wersji wegetariańskiej. Boczek został zastąpiony szparagami, a ser pecorino klasycznym parmezanem. Nie sposób skończyć na jednej porcji.
Carbonara ze szparagami - przepis
Składniki:
- 200 g makaronu,
- pęczek szparagów,
- 150 g startego parmezanu,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki wody po gotowaniu makaronu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
- W międzyczasie zajmij się szparagami. Odetnij z nich stwardniałe końcówki i wrzuć je do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 5-7 minut, aż nieco zmiękną, ale zachowają swoją chrupkość.
- Ugotowane szparagi pokrój w kostkę i wrzuć je na patelnię razem z makaronem.
- Wyciągnij małą miskę. Wrzuć do niej żółtka i wsyp parmezan. Dodaj wodę po gotowaniu makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Całość wymieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
- Tak przygotowany sos przelej na patelnię i wymieszaj go ze szparagami i makaronem. Smacznego!