Na widok takiej carbonary Włoch złapałby się za głowę. Kasia Tusk złamała wszystkie zasady

Wegetariańska carbonara ze szparagami.
Wegetariańska carbonara ze szparagami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | shersor

17.05.2024 17:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kasia Tusk jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych blogerek w Polsce. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem firmy odzieżowej i swojego bloga, Make Life Easier. W jednym ze swoich ostatnich postów podzieliła się przepisem na wegetariańską carbonarę. Kluczowym składnikiem są… szparagi.

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To ostatni moment, żeby zaopatrzyć się w kilka dojrzałych pęczków i wyciągnąć z nich to, co najlepsze. Możesz je zgrillować, ugotować bądź upiec.

Nie masz pomysłu na szparagi? Przygotuj z nich wegetariańską carbonarę z przepisu Kasi Tusk. Szparagi doskonale komponują się z kremowym, jajeczno-serowym sosem. W takim wydaniu ich jeszcze nie jadałeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobrą carbonarę?

Carbonara to włoskie dobro narodowe. Przepis jest prosty. Potrzebujesz dobrego makaronu, kilku żółtek, sera pecorino i kawałka aromatycznej pancetty. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu odlej z niego szklankę wody — przyda się do rozrobienia sosu. Wrzuć pancettę na patelnię i wytop z niej tłuszcz.

Zdejmij skwarki z patelni i zmniejsz gaz. Dodaj żółtkaparmezan, a także odrobinę wody z ugotowanego makaronu. Po chwili składniki zmienią się w kremowy sos. Zanurz w nim makaron, posyp go boczkiem i startym parmezanu, bo parmezanu nigdy dość. Przynajmniej we Włoszech.

To przepis na oryginalną carbonarę, której nie powstydziłby się żadnej Włoch. Najważniejszym składnikiem jest pancetta i ser pecorino. To właśnie te składniki odpowiadają za intensywny, serowo-umamiczny smak.

Jeśli unikasz mięsa, zamień go na… szparagi. Kasia Tusk podzieliła się na "nieoryginalną" ale równe smaczną carbonarą w wersji wegetariańskiej. Boczek został zastąpiony szparagami, a ser pecorino klasycznym parmezanem. Nie sposób skończyć na jednej porcji.

Carbonara ze szparagami - przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • pęczek szparagów,
  • 150 g startego parmezanu,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki wody po gotowaniu makaronu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. W międzyczasie zajmij się szparagami. Odetnij z nich stwardniałe końcówki i wrzuć je do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 5-7 minut, aż nieco zmiękną, ale zachowają swoją chrupkość.
  3. Ugotowane szparagi pokrój w kostkę i wrzuć je na patelnię razem z makaronem.
  4. Wyciągnij małą miskę. Wrzuć do niej żółtka i wsyp parmezan. Dodaj wodę po gotowaniu makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Całość wymieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Tak przygotowany sos przelej na patelnię i wymieszaj go ze szparagami i makaronem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także