Często sięgasz po makaron? Dietetycy wyjaśniają, czy to dobry wybór

Eksperci twierdzą, że nie ma powodu, aby wykluczać makaron ze swojej diety. Produkt ten jest łatwo dostępny i niedrogi oraz może być świetnym nośnikiem dla innych produktów spożywczych, szczególnie warzyw i zdrowych tłuszczy. Ważna jest jednak porcja i rodzaj makaronu.

Czy makarony są zdrowe?Czy makarony są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Makarony są zdecydowanie demonizowane i nie powinno tak być" – mówi Caroline Susie, dyplomowana dietetyczka i rzeczniczka amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki w rozmowie z today.com.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Lubisz makarony? Sięgnij po pełnoziarnisty

Makaron dostarcza pewnych składników odżywczych, w tym węglowodanów - czyli jednego z głównych źródeł energii, a także błonnika, białka, witamin i minerałów. Większość makaronów ze sklepów to makarony rafinowane, co oznacza, że ​​są zrobione z ziaren, z których usunięto części jądra pszenicy. Dietetycy zalecają jednak, by sięgać po makarony pełnoziarniste np. z pszenicy durum.

Produkty te powstają z mąki zawierającej całe ziarno pszenicy, która dostarcza więcej składników odżywczych niż makaron rafinowany. Jest źródłem błonnika, niektórych witamin i minerałów. Jak wyjaśnia dietetyczka Caroline Susie, ​​porcja spaghetti pełnoziarnistego zawiera 6 gramów błonnika w porównaniu do 2,5 grama obecnych w makaronie rafinowanym. Makaron pełnoziarnisty zawiera także dużą dawkę manganu – minerału ważnego dla zdrowia naszych kości, tkanki łącznej i krwi.

Makron może być stałym elementem diety
Makron może być stałym elementem diety © Pixabay

Jak jeść makaron, by było zdrowo?

Dietetyczka wskazuje, że nie ma powodów, by rezygnować z makaronu w diecie (o ile pozwala na to zdrowie). Ważna jest jednak porcja. Spoglądając na talerze mieszkańców krajów, w których zakorzeniona jest tradycja jedzenia makaronów, zauważymy, że produkt ten jest zaledwie dodatkiem. Makarony podaje się tam z rybami i warzywami, oliwą, pestkami czy orzechami.

Dietetyczka Caroline Susie wskazuje, że spożywanie dużej ilości makaronu (nawet codziennie) jest całkowicie w porządku, ale należy upewnić się, że "nie jest on gwiazdą programu", a jedynie dodatkiem. Dobrze jest "pobawić się" proporcjami - tak, by w misce królowały warzywa, chude białko i rośliny strączkowe. W ten sposób nadal można zjeść większą porcję (oczywiście nadal zachowując umiar!), ale priorytetem powinny być elementy posiłku o większej zawartości składników odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje