Ma jadalne nasiona, choć zwykle służy jako ozdoba. Pomoże schudnąć i obniży poziom cukru

Łubin to ozdoba ogrodów i wazonów, zasiewa się go również jako poplon lub roślinę pastewną. Mało kto wie, że nasiona słodkich odmian łubinu są jadalne. To doskonała alternatywa dla mięsa i innych roślin strączkowych, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej.

Nasiona łubinu słodkiegoNasiona łubinu słodkiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łubin jadalny, znany również jako łubin słodki, to roślina strączkowa, która w ostatnich latach zyskuje na popularności zarówno ze względu na swoje właściwości odżywcze, jak i zastosowanie kulinarne. Jest to szczególnie cenna alternatywa dla osób poszukujących źródeł białka roślinnego, a także dla tych, którzy z różnych powodów unikają glutenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Który łubin jest jadalny?

Łubin, który rośnie w ogródkach, to zwykle łubin trwały, w Polsce uprawiany jest również łubin biały, łubin zmienny, łubin wąskolistny i łubin żółty. Co ważne: nasiona odmian gorzkich nie nadają się do jedzenia, ponieważ zawierają substancje zwane alkaloidami, które mogą być toksyczne. Spożycie niejadalnej odmiany łubinu skutkować może zatruciem, zawrotami głowy czy problemami z poruszaniem.

W kuchni stosuje się słodkie odmiany łubinu. Należy je jednak poddać obróbce termicznej. Najpierw należy zalać nasiona zimną wodą z dodatkiem soli i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (wodę powinno się zmienić dwa razy w ciągu dnia). Następnie nasiona łubinu należy gotować (w świeżej wodzie) przez ok. dwie godziny. Produkt najłatwiej jest nabyć w postaci surowych ziaren do samodzielnego gotowania (w sklepach ze zdrową żywnością) lub ugotowanych nasion w słoiku w zalewie.

Łubin to ozdoba wielu ogródków. Mało kto wie, że nasiona jego słodkich odmian są jadalne
Łubin to ozdoba wielu ogródków. Mało kto wie, że nasiona jego słodkich odmian są jadalne © Licencjodawca

Czy łubin jest zdrowy?

Łubin jadalny jest bogatym źródłem białka – zawiera go nawet do 40 proc. w suchej masie. Białko to jest pełnowartościowe, a więc zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane z dietą. Ponadto łubin jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i przyczynia się do utrzymania prawidłowej mikroflory jelitowej. Jedną z kluczowych zalet łubinu jest jego niski indeks glikemiczny (IG), to z kolei sprawia, że jest to produkt odpowiedni dla osób z cukrzycą oraz tych, które kontrolują poziom cukru we krwi.

Dodatkowo łubin może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, co przekłada się na lepsze zdrowie serca i układu krążenia. Łubin jadalny jest również źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor, a także witaminy z grupy B, w tym folianów. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Jak jeść łubin? Zastosowanie łubinu słodkiego w kuchni

W kuchni łubin jadalny wykorzystywany jest na wiele sposobów. Można go dodawać do zup, sałatek, a także jako składnik dań głównych, takich jak kotlety wegetariańskie czy farsze do pierogów. Łubin świetnie sprawdza się również jako dodatek do pieczywa – mąka łubinowa może być używana do wypieku chleba, ciastek czy naleśników.

W krajach śródziemnomorskich łubin często podawany jest jako przekąska, podobnie jak oliwki. Można go również marynować, co nadaje mu wyjątkowy smak i sprawia, że staje się ciekawym dodatkiem do wielu potraw. W niektórych kulturach łubin kiszony jest popularnym elementem lokalnej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci