Ma jadalne nasiona, choć zwykle służy jako ozdoba. Pomoże schudnąć i obniży poziom cukru

Łubin to ozdoba ogrodów i wazonów, zasiewa się go również jako poplon lub roślinę pastewną. Mało kto wie, że nasiona słodkich odmian łubinu są jadalne. To doskonała alternatywa dla mięsa i innych roślin strączkowych, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej.

Nasiona łubinu słodkiegoNasiona łubinu słodkiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łubin jadalny, znany również jako łubin słodki, to roślina strączkowa, która w ostatnich latach zyskuje na popularności zarówno ze względu na swoje właściwości odżywcze, jak i zastosowanie kulinarne. Jest to szczególnie cenna alternatywa dla osób poszukujących źródeł białka roślinnego, a także dla tych, którzy z różnych powodów unikają glutenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Który łubin jest jadalny?

Łubin, który rośnie w ogródkach, to zwykle łubin trwały, w Polsce uprawiany jest również łubin biały, łubin zmienny, łubin wąskolistny i łubin żółty. Co ważne: nasiona odmian gorzkich nie nadają się do jedzenia, ponieważ zawierają substancje zwane alkaloidami, które mogą być toksyczne. Spożycie niejadalnej odmiany łubinu skutkować może zatruciem, zawrotami głowy czy problemami z poruszaniem.

W kuchni stosuje się słodkie odmiany łubinu. Należy je jednak poddać obróbce termicznej. Najpierw należy zalać nasiona zimną wodą z dodatkiem soli i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (wodę powinno się zmienić dwa razy w ciągu dnia). Następnie nasiona łubinu należy gotować (w świeżej wodzie) przez ok. dwie godziny. Produkt najłatwiej jest nabyć w postaci surowych ziaren do samodzielnego gotowania (w sklepach ze zdrową żywnością) lub ugotowanych nasion w słoiku w zalewie.

Łubin to ozdoba wielu ogródków. Mało kto wie, że nasiona jego słodkich odmian są jadalne
Łubin to ozdoba wielu ogródków. Mało kto wie, że nasiona jego słodkich odmian są jadalne © Licencjodawca

Czy łubin jest zdrowy?

Łubin jadalny jest bogatym źródłem białka – zawiera go nawet do 40 proc. w suchej masie. Białko to jest pełnowartościowe, a więc zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane z dietą. Ponadto łubin jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i przyczynia się do utrzymania prawidłowej mikroflory jelitowej. Jedną z kluczowych zalet łubinu jest jego niski indeks glikemiczny (IG), to z kolei sprawia, że jest to produkt odpowiedni dla osób z cukrzycą oraz tych, które kontrolują poziom cukru we krwi.

Dodatkowo łubin może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, co przekłada się na lepsze zdrowie serca i układu krążenia. Łubin jadalny jest również źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor, a także witaminy z grupy B, w tym folianów. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Jak jeść łubin? Zastosowanie łubinu słodkiego w kuchni

W kuchni łubin jadalny wykorzystywany jest na wiele sposobów. Można go dodawać do zup, sałatek, a także jako składnik dań głównych, takich jak kotlety wegetariańskie czy farsze do pierogów. Łubin świetnie sprawdza się również jako dodatek do pieczywa – mąka łubinowa może być używana do wypieku chleba, ciastek czy naleśników.

W krajach śródziemnomorskich łubin często podawany jest jako przekąska, podobnie jak oliwki. Można go również marynować, co nadaje mu wyjątkowy smak i sprawia, że staje się ciekawym dodatkiem do wielu potraw. W niektórych kulturach łubin kiszony jest popularnym elementem lokalnej kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie