Makaron orzo z pomidorkami to mój sprawdzony patent na szybki i smaczny obiad
Lubisz przepisy z makaronowym akcentem? Jeśli tak, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej propozycji obiadowej wręcz nie sposób przejść obojętnie.
Jeśli myślisz, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny za każdym razem musi wiązać się z długim i żmudnym procesem, od razu wyprowadzam cię z błędu. W naszej bogatej bazie z przepisami znajdziesz całą masę genialnych receptur, które pozwolą ci przygotować pyszny posiłek w ekspresowym tempie. Co więcej, wiele z nich zrobisz w jednym garnku, a co za tym idzie, po gotowaniu nie zostanie cała sterta naczyń do umycia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia
I świetnie w tej roli sprawdzi się również poniższa propozycja na bazie makaronu orzo z pysznymi dodatkami, jak chociażby pomidorki koktajlowe oraz mozzarella w zalewie. Oczywiście to dopiero początek listy smacznych składników, dlatego też nie zwlekaj ani chwili i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że genialny posiłek na stałe zadomowi się w twoim menu.
Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml śmietanki 18 proc.,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 300 g makaronu orzo,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 1/2 mozzarelli w zalewie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ustawienia patelni na palniku. Następnie podgrzewam na niej oliwę z oliwek, po czym wrzucam do środka pomidorki koktajlowe oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 3. Nie zapominam również o domowym bulionie warzywnym, makaronie orzo w surowej formie oraz przyprawach: soli i pieprzu. Po wymieszaniu składników układam na patelni pokrywkę, po czym duszę jej zawartość przez 10 minut.
Krok 4. W międzyczasie kroję mozzarellę w cienkie plastry. Dodaję na patelnię po 10 minutach. Ponownie przykrywam, po czym czekam kolejne 3 minuty.
Krok 5. Po zdjęciu pokrywki jeszcze raz mieszam dokładnie zawartość patelni. Gotowy makaron w kremowym wydaniu serwuję z dodatkiem bazylii. I to wszystko, smacznego!