WAŻNE
TERAZ

Biało-Czerwoni nie oczarowali. Przeciętny mecz w Chorzowie

Makaron orzo z pomidorkami to mój sprawdzony patent na szybki i smaczny obiad

Lubisz przepisy z makaronowym akcentem? Jeśli tak, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej propozycji obiadowej wręcz nie sposób przejść obojętnie.

Ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Taki jest dobry!Ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Taki jest dobry!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny za każdym razem musi wiązać się z długim i żmudnym procesem, od razu wyprowadzam cię z błędu. W naszej bogatej bazie z przepisami znajdziesz całą masę genialnych receptur, które pozwolą ci przygotować pyszny posiłek w ekspresowym tempie. Co więcej, wiele z nich zrobisz w jednym garnku, a co za tym idzie, po gotowaniu nie zostanie cała sterta naczyń do umycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

I świetnie w tej roli sprawdzi się również poniższa propozycja na bazie makaronu orzo z pysznymi dodatkami, jak chociażby pomidorki koktajlowe oraz mozzarella w zalewie. Oczywiście to dopiero początek listy smacznych składników, dlatego też nie zwlekaj ani chwili i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że genialny posiłek na stałe zadomowi się w twoim menu.

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 300 g makaronu orzo,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 mozzarelli w zalewie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ustawienia patelni na palniku. Następnie podgrzewam na niej oliwę z oliwek, po czym wrzucam do środka pomidorki koktajlowe oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Najpierw na patelnię trafiają pomidorki i czosnek
Najpierw na patelnię trafiają pomidorki i czosnek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy

W przepisie nie zabraknie tez pomidorowego akcentu
W przepisie nie zabraknie tez pomidorowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam również o domowym bulionie warzywnym, makaronie orzo w surowej formie oraz przyprawach: soli i pieprzu. Po wymieszaniu składników układam na patelni pokrywkę, po czym duszę jej zawartość przez 10 minut

Składniki na tym etapie dokładnie mieszam
Składniki na tym etapie dokładnie mieszam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie kroję mozzarellę w cienkie plastry. Dodaję na patelnię po 10 minutach. Ponownie przykrywam, po czym czekam kolejne 3 minuty

Czas na mozzarellę
Czas na mozzarellę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po zdjęciu pokrywki jeszcze raz mieszam dokładnie zawartość patelni. Gotowy makaron w kremowym wydaniu serwuję z dodatkiem bazylii. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu