Makaron orzo z pomidorkami to mój sprawdzony patent na szybki i smaczny obiad

Lubisz przepisy z makaronowym akcentem? Jeśli tak, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej propozycji obiadowej wręcz nie sposób przejść obojętnie.

Ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Taki jest dobry!Ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Taki jest dobry!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny za każdym razem musi wiązać się z długim i żmudnym procesem, od razu wyprowadzam cię z błędu. W naszej bogatej bazie z przepisami znajdziesz całą masę genialnych receptur, które pozwolą ci przygotować pyszny posiłek w ekspresowym tempie. Co więcej, wiele z nich zrobisz w jednym garnku, a co za tym idzie, po gotowaniu nie zostanie cała sterta naczyń do umycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

I świetnie w tej roli sprawdzi się również poniższa propozycja na bazie makaronu orzo z pysznymi dodatkami, jak chociażby pomidorki koktajlowe oraz mozzarella w zalewie. Oczywiście to dopiero początek listy smacznych składników, dlatego też nie zwlekaj ani chwili i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że genialny posiłek na stałe zadomowi się w twoim menu.

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 300 g makaronu orzo,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 mozzarelli w zalewie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ustawienia patelni na palniku. Następnie podgrzewam na niej oliwę z oliwek, po czym wrzucam do środka pomidorki koktajlowe oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Najpierw na patelnię trafiają pomidorki i czosnek
Najpierw na patelnię trafiają pomidorki i czosnek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy

W przepisie nie zabraknie tez pomidorowego akcentu
W przepisie nie zabraknie tez pomidorowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam również o domowym bulionie warzywnym, makaronie orzo w surowej formie oraz przyprawach: soli i pieprzu. Po wymieszaniu składników układam na patelni pokrywkę, po czym duszę jej zawartość przez 10 minut

Składniki na tym etapie dokładnie mieszam
Składniki na tym etapie dokładnie mieszam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie kroję mozzarellę w cienkie plastry. Dodaję na patelnię po 10 minutach. Ponownie przykrywam, po czym czekam kolejne 3 minuty

Czas na mozzarellę
Czas na mozzarellę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po zdjęciu pokrywki jeszcze raz mieszam dokładnie zawartość patelni. Gotowy makaron w kremowym wydaniu serwuję z dodatkiem bazylii. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟