Makaron orzo z pomidorkami to mój sprawdzony patent na szybki i smaczny obiad
Lubisz przepisy z makaronowym akcentem? Jeśli tak, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok takiej propozycji obiadowej wręcz nie sposób przejść obojętnie.
14.05.2024 | aktual.: 14.05.2024 10:04
Jeśli myślisz, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny za każdym razem musi wiązać się z długim i żmudnym procesem, od razu wyprowadzam cię z błędu. W naszej bogatej bazie z przepisami znajdziesz całą masę genialnych receptur, które pozwolą ci przygotować pyszny posiłek w ekspresowym tempie. Co więcej, wiele z nich zrobisz w jednym garnku, a co za tym idzie, po gotowaniu nie zostanie cała sterta naczyń do umycia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I świetnie w tej roli sprawdzi się również poniższa propozycja na bazie makaronu orzo z pysznymi dodatkami, jak chociażby pomidorki koktajlowe oraz mozzarella w zalewie. Oczywiście to dopiero początek listy smacznych składników, dlatego też nie zwlekaj ani chwili i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że genialny posiłek na stałe zadomowi się w twoim menu.
Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml śmietanki 18 proc.,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 300 g makaronu orzo,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 1/2 mozzarelli w zalewie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ustawienia patelni na palniku. Następnie podgrzewam na niej oliwę z oliwek, po czym wrzucam do środka pomidorki koktajlowe oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję śmietankę oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 3. Nie zapominam również o domowym bulionie warzywnym, makaronie orzo w surowej formie oraz przyprawach: soli i pieprzu. Po wymieszaniu składników układam na patelni pokrywkę, po czym duszę jej zawartość przez 10 minut.
Krok 4. W międzyczasie kroję mozzarellę w cienkie plastry. Dodaję na patelnię po 10 minutach. Ponownie przykrywam, po czym czekam kolejne 3 minuty.
Krok 5. Po zdjęciu pokrywki jeszcze raz mieszam dokładnie zawartość patelni. Gotowy makaron w kremowym wydaniu serwuję z dodatkiem bazylii. I to wszystko, smacznego!