WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Brudna patelnia odstrasza wyglądem? Wystarczą 2 produkty z kuchni, a znowu będzie lśnić

Najlepiej oczywiście nie doprowadzać do przypaleń.... Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Wystarczy chwila nieuwagi, a mięso czy warzywa mają brązową skorupkę, a patelnia wymaga czyszczenia. Podpowiadamy, jakie domowe sposoby wtedy się sprawdzą.

Domowe sposoby na wyczyszczenie patelni są niezawodne!Domowe sposoby na wyczyszczenie patelni są niezawodne!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Przypalone potrawy są niezdrowe i niejednokrotnie o tym pisaliśmy. Z tego samego powodu należy dokładnie usuwać wszelkie ślady przypalenia z naczyń. Gdy tego nie zrobimy, każde kolejne ich użycie będzie potęgowało problem. Patelnie w niedomytych miejscach będą się przypalać znacznie szybciej.

Ręczna robota

Patelnie, niezależnie od tego, z jakiego materiału została wykonana ich powłoka, źle znoszą szorowanie druciakiem czy nawet ostrą gąbką. Łatwo je wtedy zniszczyć. A może zmywarka i po problemie? I tak i nie. W tym urządzeniu można myć tylko patelnie, które mają specjalne oznaczenie, często są ze szkła, emalii, stali czy tytanu. Jednak najczęściej korzystamy z teflonowych, których powłoka w zmywarce szybko się zdziera. Do zmywarki nie nadają się też naczynia żeliwne. Generalnie patelnię najlepiej wyczyścić ręcznie i to bez mocnego szorowania. Na szczęście są na to skuteczne i niedrogie sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Zamiast do ciasta na patelnię

Przypaloną od środka patelnię wyczyścisz za pomocą dwóch produktów, które z reguły masz w kuchennej szafce. Chodzi o proszek do pieczenia i sól. Posyp przypalone resztki proszkiem do pieczenia i solą, potem przykryj to warstwą ręcznika papierowego i zalej płynem do naczyń, a następnie octem. Taka mieszanka skutecznie zadziała już po ok. 10 minutach. Spalenizna pod papierem zmięknie i się rozpuści. Potem wystarczy przetrzeć patelnię ślady nasączonym mieszanką ręcznikiem papierowym i opłukać ją pod bieżącą wodą.

Ocet pomoże

Kolejny sposób też opiera się na produktach z kuchennej szafki. Patelnię zalej octem, a potem dodaj kubek wody. Podgrzej, aż mieszanka się zagotuje. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Gdy woda ostygnie, delikatnie umyj patelnię. Kiedy jednak patelnia była mocno przypalona, pozostaw w niej mieszankę nawet na kilka godzin. Potem wystarczy umyć patelnię, a po przypaleniach nie powinno być śladu.

Na małe przypalenia

Gdy przypalenia są niewielkie zasyp je solą. Sól wnika w zabrudzenia i ułatwia dokładne oczyszczenie, najlepiej pozostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy ją usunąć i delikatnie gąbeczką umyć patelnię z dodatkiem płynu do naczyń. Przy "małych szkodach" można też zalać patelnię wodą z płynem do mycia naczyń na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze