Do prostej masy dodaję dżem. W kilka chwil mam szybkie i pyszne ciasto
Za każdym razem rezygnujesz z przygotowania domowych wypieków, bo uważasz, że sobie z nimi nie poradzisz? Z prostym i sprawdzonym przepisem jeszcze dziś w twojej kuchni pojawi się ekspresowe ciasto.
05.05.2024 | aktual.: 05.05.2024 12:33
Znam wiele osób, które, choć przepadają za słodkimi wypiekami, unikają ich jak ognia. Dlaczego? Otóż ich zdaniem, tego typu przepisy są czasochłonne i bardzo trudne. I nigdy nie masz gwarancji, że efekt końcowy będzie zadowalający.
Oczywiście zgodzę się z tym, że jest wiele przepisów na skomplikowane ciasta, które wymagają sporo czasu i odpowiedniej wiedzy. Z drugiej jednak strony mamy do dyspozycji całą masę prostych receptur, z którymi poradzi sobie największy laik kulinarny. Nie ma więc co rezygnować z domowych wypieków na samym starcie i po prostu postawić na sprawdzone rozwiązanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto, które wychodzi za każdym razem
A skoro mowa już o błyskawicznych domowych wypiekach, to mam przepis, który nigdy cię nie zawiedzie. To ciasto udaje się za każdym razem i tak naprawdę opiera się na kilku prostych składnikach, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Tym samym jeszcze dziś możesz przygotować pyszne ciacho i podać je swoim bliskim.
Wszystko, co tak naprawdę musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć ze sobą kilka produktów i wstawić je do piekarnika. Obejdziesz się bez ubijania kremu, pieczenia bezy czy pracy z galaretką. Będzie szybko, sprawnie i smacznie jednocześnie. Skąd to wiem? W moim domu to genialne ciacho robi furorę za każdym razem, a że kluczowy składnik możesz zmieniać za każdym razem, domowy wypiek nigdy się nie znudzi. Po prostu za każdym razem użyj innego smaku dżemu i po kłopocie. Czego chcieć więcej?
Jak zrobić szybkie ciasto z dżemem?
Składniki:
- 180 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g cukru,
- 3 jajka,
- 60 ml oleju,
- 90 ml mleka,
- mały słoik ulubionego dżemu,
- cukier puder/lukier/polewa czekoladowa/migdały/kruszonka/świeże owoce do dekoracji.
- Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia jajek z cukrem.
- Kiedy mieszanka stanie się puszta i jednolita do miski możesz zacząć wlewać powoli mleko oraz olej.
- Następnie zacznij dodawać suche składniki — mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby wcześniej przesiać mąkę, dzięki czemu ciasto po upieczeniu będzie jeszcze bardziej puszyste.
- Część ciasta rozprowadź na spodzie formy do pieczenia. Następnie zrób kilka kleksów z ulubionego dżemu i przy pomocy drewnianego patyczka lub zwykłej łyżki rozprowadź produkt po całej powierzchni formy.
- Na koniec przykryj dżemową wkładkę drugą częścią ciasta i wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasto udekoruj według uznania. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno cukier puder, domowy lukier, polewa czekoladowa, kruszonka, podprażone wcześniej migdały, jak i świeże owoce.
Zobacz także