Do prostej masy dodaję dżem. W kilka chwil mam szybkie i pyszne ciasto

Za każdym razem rezygnujesz z przygotowania domowych wypieków, bo uważasz, że sobie z nimi nie poradzisz? Z prostym i sprawdzonym przepisem jeszcze dziś w twojej kuchni pojawi się ekspresowe ciasto.

Domowe wypieki są najlepszeDomowe wypieki są najlepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fahrwasser
SKOMENTUJ

Znam wiele osób, które, choć przepadają za słodkimi wypiekami, unikają ich jak ognia. Dlaczego? Otóż ich zdaniem, tego typu przepisy są czasochłonnebardzo trudne. I nigdy nie masz gwarancji, że efekt końcowy będzie zadowalający. 

Oczywiście zgodzę się z tym, że jest wiele przepisów na skomplikowane ciasta, które wymagają sporo czasu i odpowiedniej wiedzy. Z drugiej jednak strony mamy do dyspozycji całą masę prostych receptur, z którymi poradzi sobie największy laik kulinarny. Nie ma więc co rezygnować z domowych wypieków na samym starcie i po prostu postawić na sprawdzone rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Ciasto, które wychodzi za każdym razem

A skoro mowa już o błyskawicznych domowych wypiekach, to mam przepis, który nigdy cię nie zawiedzie. To ciasto udaje się za każdym razem i tak naprawdę opiera się na kilku prostych składnikach, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Tym samym jeszcze dziś możesz przygotować pyszne ciacho i podać je swoim bliskim. 

Wszystko, co tak naprawdę musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć ze sobą kilka produktówwstawić je do piekarnika. Obejdziesz się bez ubijania kremu, pieczenia bezy czy pracy z galaretką. Będzie szybko, sprawnie i smacznie jednocześnie. Skąd to wiem? W moim domu to genialne ciacho robi furorę za każdym razem, a że kluczowy składnik możesz zmieniać za każdym razem, domowy wypiek nigdy się nie znudzi. Po prostu za każdym razem użyj innego smaku dżemu i po kłopocie. Czego chcieć więcej?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku są smaczne dżemy
Kluczem do sukcesu w tym przypadku są smaczne dżemy © Adobe Stock | beats_

Jak zrobić szybkie ciasto z dżemem?

Składniki:

  • 180 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 90 ml mleka,
  • mały słoik ulubionego dżemu,
  • cukier puder/lukier/polewa czekoladowa/migdały/kruszonka/świeże owoce do dekoracji. 
  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia jajek cukrem
  2. Kiedy mieszanka stanie się puszta i jednolita do miski możesz zacząć wlewać powoli mleko oraz olej
  3. Następnie zacznij dodawać suche składniki — mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby wcześniej przesiać mąkę, dzięki czemu ciasto po upieczeniu będzie jeszcze bardziej puszyste. 
  4. Część ciasta rozprowadź na spodzie formy do pieczenia. Następnie zrób kilka kleksów z ulubionego dżemu i przy pomocy drewnianego patyczka lub zwykłej łyżki rozprowadź produkt po całej powierzchni formy. 
  5. Na koniec przykryj dżemową wkładkę drugą częścią ciasta i wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  6. Gotowe ciasto udekoruj według uznania. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno cukier puder, domowy lukier, polewa czekoladowa, kruszonka, podprażone wcześniej migdały, jak i świeże owoce.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach