Zauważyłeś na czekoladzie biały nalot? Mało kto wie, co oznacza i czy jest bezpieczny

Czy czekolada może się zepsuć? I czy objawem tego jest charakterystyczny, biały nalot na powierzchni? Odpowiedzi na oba te pytania mogą cię zaskoczyć. Jedno jest pewne. Jesteśmy absolutnie przekonani, że po tym artykule już nigdy ponownie nie zadasz tych pytań.

Biały nalot na czekoladzie - czy jest szkodliwy?Biały nalot na czekoladzie - czy jest szkodliwy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sea Wave

W społeczeństwie istnieje silne przekonanie, że niektóre produkty spożywcze nigdy się nie psują. Przykładem może być miód, którego ta rzekoma cecha stała się jednym z wielu atrybutów przypisywanych płynnemu złotu. I niby wszystko powinno być jasne, ale należy tu pamiętać, że taka "niezniszczalność" musi się jeszcze wiązać z odpowiednim przechowywaniem. Ta zasada dotyczy właśnie miodu. A czy również czekolady?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Czy czekolada może się zepsuć?

Ustaliliśmy już, że odpowiednio przechowywany miód jest produktem spożywczym o niezwykłej wręcz wytrzymałości. Czy w ten sam sposób należy traktować czekoladę? Niestety nie. Ten artykuł może się zepsuć i jak najbardziej może przyprawić cię o nieprzyjemne konsekwencje gastryczne. Najlepiej jest stosować się do oficjalnych terminów przydatności. Pamiętajmy o tym, że rozkład tłuszczu może wywołać zakażenie bakteryjne, a w czekoladach z dodatkami należy zachować szczególną ostrożność.

Biały nalot na czekoladzie

Skoro wiemy już, że czekolada może się zepsuć, to teraz należy odpowiedzieć na pytanie: czy objawem tego jest charakterystyczny biały nalot na powierzchni? Otóż nie, jest to coś zgoła innego. Chodzi tu o krystalizację tłuszczu kakaowego, która miała miejsce z powodu przechowywanie czekolady w zmiennych warunkach cieplnych. To właśnie takie wahania temperatury sprawiają, że tłuszcz zaczyna przybierać postać białej patyny.

Czekolada może się zepsuć, ale biały nalot o tym nie świadczy
Czekolada może się zepsuć, ale biały nalot o tym nie świadczy © Pexels | Polina Tankilevitch

Czy nalot na czekoladzie jest dla nas groźny? Absolutnie nie, chociaż należy zauważyć, że pokryta nim czekolada może smakować wyraźnie gorzej. Jeśli jednak zauważysz taki efekt na swojej czekoladzie, nie bądź zły na producenta. Jest to, tak naprawdę, oznaka dobrej jakości produktu. Tanie i niezdrowe tłuszcze trans nie dałyby bowiem tego samego efektu, co prawdziwy tłuszcz kakaowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby