Polacy jedzą na kilogramy i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Za granicą zakazane od lat

O tym, że tłuszcze trans są szkodliwe wiemy od dawna. Organizacje zdrowia cały czas przed nimi przestrzegają. W niektórych krajach, jak na przykład w Danii, te substancje są zakazane. W Polsce tłuszcze trans dodaje się do wielu popularnych produktów.

Tłuszcze transTłuszcze trans
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Istnieje kilka rodzajów tłuszczy, ale to tłuszcze trans są najgorsze. Tłuszcze nienasycone są ważną częścią naszej diety, zaś tłuszcze nasycone są dopuszczone w niewielkich ilościach. Inaczej sprawa ma się z tłuszczami trans, które w każdej ilości są niezdrowe. Tak naprawdę nawet nie potrzebujemy ich do życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażanowa uczta. Danie, które posmakuje każdemu

Niektóre kraje zakazują tłuszczów trans

Powstają poprzez utwardzanie olejów roślinnych, które tracą swoją płynną konsystencję i zyskują formę stałą. Tego typu tłuszcze znajdziemy przede wszystkim w produktach przetworzonych, ale występują też w śmietanie, mięsie oraz serach. W Polsce produkty, które zawierają tłuszcze trans są ogólnie dostępne i kupujemy je niemalże codziennie. W wielu krajach, na przykład w Danii, sprzedaż artykułów spożywczych z tych składnikiem jest o wielu lat zakazana. Co ważne, od kwietnia 2021 obowiązuje rozporządzenie Komisji Europejskiej, które ogranicza ilość tłuszczów trans w produktach - nie może wynosić więcej niż 2 g na 100 g tłuszczu.

Tłuszcze trans
Tłuszcze trans © Pixabay

Dlaczego tłuszcze trans są takie niebezpieczne

Ma to związek z wieloma problemami zdrowotnymi. Mogą doprowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi i obniżenia tego zdrowego, co jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze trans mogą też blokować żyły i tętnice, prowadząc tym samym do choroby wieńcowej i zawału serca. To jednak nie są wszystkie zagrożenia płynące spożywania tego typu produktów. Jeśli będziemy z nimi przesadzać, możemy nabawić się raka jelita grubego, u mężczyzn zaś wzrasta ryzyko nowotworu prostaty. Musimy liczyć się też z tym, że pojawi się duże prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 lub chorobę Alzheimera.

Czy zakaz tłuszczów trans rozwiązuje problem?

Sam zakaz ma mnóstwo mankamentów i luk, które można łatwo obejść. Szczególnie widać to na terenie USA. Produkty oznaczone jako "bez tłuszczów trans" mają w sobie mniej niż 0,5 g tego składnika. Co to oznacza? Może być tak, że taka ilość znajduje się w jednym ciasteczku lub batonika. Jeśli zjemy trochę więcej, możemy przyjąć ogromne ilości tłuszczów trans.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟