Dodaj do wody i wymocz truskawki. Pozbędziesz się pestycydów

Truskawki kuszą nas swoim kolorem i smakiem. Niestety, jak wiele pysznych owoców i warzyw, truskawki mogą być pryskane pestycydami, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby pozbyć się z nich szkodliwych substancji, a przy okazji dokładnie je umyć. Wystarczy woda i... dwa składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Dodaj do wody i wymocz truskawki. Pozbędziesz się pestycydówDodaj do wody i wymocz truskawki. Pozbędziesz się pestycydów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Truskawki, te soczyste, słodkie owoce, są prawdziwą ucztą dla podniebienia, zwłaszcza gdy sezon na nie w pełni. Jednak zanim zanurzysz się w ich smaku, ważne jest, aby odpowiednio je umyć. Dowiedz się, dlaczego tradycyjne płukanie pod bieżącą wodą może nie wystarczyć, i odkryj prosty sposób na pozbycie się pestycydów i zanieczyszczeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Dlaczego mycie truskawek jest tak ważne?

Choć truskawki wydają się czyste i gotowe do spożycia, w rzeczywistości na ich powierzchni mogą znajdować się:

  • resztki ziemi i brudu,
  • szkodniki, takie jak mszyce czy pajączki,
  • jaja owadów,
  • pestycydy i inne środki chemiczne stosowane w uprawie.

Płukanie truskawek pod bieżącą wodą nie jest wystarczające, aby usunąć wszystkie te zanieczyszczenia. Pestycydy, wnikające w głąb owoców, nie są zmywane przez wodę.

Jak prawidłowo umyć truskawki?

Aby pozbyć się z truskawek szkodliwych substancji i dokładnie je umyć, zastosuj sprawdzoną metodę dwuetapowego moczenia:

1. Moczenie w roztworze kwasowym:

  • Wymieszaj w misce 3 części octu z 1 częścią wody.
  • Zanurz truskawki w roztworze na 5 minut.
  • Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.

2. Moczenie w roztworze zasadowym:

  • Wymieszaj w litrze wody 1 łyżkę sody oczyszczonej.
  • Zanurz truskawki w roztworze na 5 minut.
  • Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.

Po umyciu truskawki możesz od razu spożywać lub osuszyć je papierowym ręcznikiem i przechowywać w lodówce do 2 dni.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do moczenia truskawek możesz użyć również wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki.
  • Przed umyciem nie usuwaj szypułek z truskawek, ponieważ chronią one owoce przed nasiąkaniem wodą.
  • Dokładnie umyj również dłonie przed i po myciu truskawek.

Stosując tę prostą metodę, możesz mieć pewność, że twoje truskawki są czyste, pozbawione pestycydów i gotowe do bezpiecznego spożycia. Smacznego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej