Dodaj do wody i wymocz truskawki. Pozbędziesz się pestycydów
07.05.2024 14:02, aktual.: 07.05.2024 19:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Truskawki kuszą nas swoim kolorem i smakiem. Niestety, jak wiele pysznych owoców i warzyw, truskawki mogą być pryskane pestycydami, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby pozbyć się z nich szkodliwych substancji, a przy okazji dokładnie je umyć. Wystarczy woda i... dwa składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni.
Truskawki, te soczyste, słodkie owoce, są prawdziwą ucztą dla podniebienia, zwłaszcza gdy sezon na nie w pełni. Jednak zanim zanurzysz się w ich smaku, ważne jest, aby odpowiednio je umyć. Dowiedz się, dlaczego tradycyjne płukanie pod bieżącą wodą może nie wystarczyć, i odkryj prosty sposób na pozbycie się pestycydów i zanieczyszczeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego mycie truskawek jest tak ważne?
Choć truskawki wydają się czyste i gotowe do spożycia, w rzeczywistości na ich powierzchni mogą znajdować się:
- resztki ziemi i brudu,
- szkodniki, takie jak mszyce czy pajączki,
- jaja owadów,
- pestycydy i inne środki chemiczne stosowane w uprawie.
Płukanie truskawek pod bieżącą wodą nie jest wystarczające, aby usunąć wszystkie te zanieczyszczenia. Pestycydy, wnikające w głąb owoców, nie są zmywane przez wodę.
Jak prawidłowo umyć truskawki?
Aby pozbyć się z truskawek szkodliwych substancji i dokładnie je umyć, zastosuj sprawdzoną metodę dwuetapowego moczenia:
1. Moczenie w roztworze kwasowym:
- Wymieszaj w misce 3 części octu z 1 częścią wody.
- Zanurz truskawki w roztworze na 5 minut.
- Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.
2. Moczenie w roztworze zasadowym:
- Wymieszaj w litrze wody 1 łyżkę sody oczyszczonej.
- Zanurz truskawki w roztworze na 5 minut.
- Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.
Po umyciu truskawki możesz od razu spożywać lub osuszyć je papierowym ręcznikiem i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Dodatkowe wskazówki:
- Do moczenia truskawek możesz użyć również wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki.
- Przed umyciem nie usuwaj szypułek z truskawek, ponieważ chronią one owoce przed nasiąkaniem wodą.
- Dokładnie umyj również dłonie przed i po myciu truskawek.
Stosując tę prostą metodę, możesz mieć pewność, że twoje truskawki są czyste, pozbawione pestycydów i gotowe do bezpiecznego spożycia. Smacznego.