Wypróbowałem przepis Strzelczyka na sałatkę brokułową. Każdy prosił o dokładkę

Kiedy Tomasz Strzelczyk pokazuje autorski przepis na sałatkę brokułową, wszyscy chwytają za kartkę i długopis. Nie inaczej było w moim przypadku. Wcielona następnie w życie receptura okazała się wręcz genialna, i tak oto prosta — na pozór — sałatka stała się hitem w moim domu.

Tomasz Strzelczyk i jego sałatka brokułowa. Przepyszna!Tomasz Strzelczyk i jego sałatka brokułowa. Przepyszna!
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wśród wszystkich znanych w Polsce osobowości kulinarnych, Tomasz Strzelczyk — były uczestnik czwartej edycji "MasterChefa", w której udało mu się dotrzeć do finałowej piątki — jest postacią krystalicznie cenioną. Odnoszę wręcz wrażenie, że podczas gdy inni kulinarni celebryci chociaż co jakiś czas muszą borykać się z pewnego rodzaju krytyką (no dobrze, niektórych spotyka to trochę częściej), Strzelczyk wzbudza wśród swoich odbiorców jedynie pozytywne emocje. To widać chociażby po komentarzach pod jego filmami na YouTube. A doskonałym przykładem jest tu ostatnie nagranie, na którym Tomasz Strzelczyk pokazał swoją popisową sałatkę brokułową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

"Twoi znajomi i rodzina to szczęściarze", "I to jest gotowanie z pasją!", "Znowu super przepis" - czytam i wiem już, że wspomniana sałatka brokułowa musi być wręcz wystrzałowa. Co robię? Istnieje tylko jedna możliwość: ja również muszę wcielić przepis na tę smakowicie wyglądającą przekąskę w życie. Co postanowiłem, to zrobiłem, a potem przyszła już tylko pora na delektowanie się zachwytem pałaszujących sałatkę członków rodziny. Tobie polecam to samo!

Sałatka brokułowa według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 1 duża marchewka,
  • 5-6 ogórków konserwowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Sałatka brokułowa to ekspresowa przekąska, która posmakuje każdemu
Sałatka brokułowa to ekspresowa przekąska, która posmakuje każdemu © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku. Dodaj łyżeczkę soli i tyle samo cukru. Brokuł podziel na różyczki i umieść we wrzącej wodzie. Gotuj 5 minut. Następnie przełóż go do wody z lodem. Dzięki temu procesowi brokuł będzie chrupiący.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ogórki pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Natkę posiekaj.
  3. Ze śmietany, majonezu, odrobiny soli, pieprzu, cukru, startych ząbków czosnku i soku z cytryny przygotuj sos.
  4. Wszystkie składniki — łącznie z odcedzonym brokułem — umieść w jednej misce. Na koniec dorzuć jeszcze kukurydzę z puszki. Wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej