Wypróbowałem przepis Strzelczyka na sałatkę brokułową. Każdy prosił o dokładkę
Kiedy Tomasz Strzelczyk pokazuje autorski przepis na sałatkę brokułową, wszyscy chwytają za kartkę i długopis. Nie inaczej było w moim przypadku. Wcielona następnie w życie receptura okazała się wręcz genialna, i tak oto prosta — na pozór — sałatka stała się hitem w moim domu.
07.05.2024 10:28
Wśród wszystkich znanych w Polsce osobowości kulinarnych, Tomasz Strzelczyk — były uczestnik czwartej edycji "MasterChefa", w której udało mu się dotrzeć do finałowej piątki — jest postacią krystalicznie cenioną. Odnoszę wręcz wrażenie, że podczas gdy inni kulinarni celebryci chociaż co jakiś czas muszą borykać się z pewnego rodzaju krytyką (no dobrze, niektórych spotyka to trochę częściej), Strzelczyk wzbudza wśród swoich odbiorców jedynie pozytywne emocje. To widać chociażby po komentarzach pod jego filmami na YouTube. A doskonałym przykładem jest tu ostatnie nagranie, na którym Tomasz Strzelczyk pokazał swoją popisową sałatkę brokułową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Twoi znajomi i rodzina to szczęściarze", "I to jest gotowanie z pasją!", "Znowu super przepis" - czytam i wiem już, że wspomniana sałatka brokułowa musi być wręcz wystrzałowa. Co robię? Istnieje tylko jedna możliwość: ja również muszę wcielić przepis na tę smakowicie wyglądającą przekąskę w życie. Co postanowiłem, to zrobiłem, a potem przyszła już tylko pora na delektowanie się zachwytem pałaszujących sałatkę członków rodziny. Tobie polecam to samo!
Sałatka brokułowa według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 duży brokuł,
- 1 duża marchewka,
- 5-6 ogórków konserwowych,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj łyżeczkę soli i tyle samo cukru. Brokuł podziel na różyczki i umieść we wrzącej wodzie. Gotuj 5 minut. Następnie przełóż go do wody z lodem. Dzięki temu procesowi brokuł będzie chrupiący.
- Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ogórki pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Natkę posiekaj.
- Ze śmietany, majonezu, odrobiny soli, pieprzu, cukru, startych ząbków czosnku i soku z cytryny przygotuj sos.
- Wszystkie składniki — łącznie z odcedzonym brokułem — umieść w jednej misce. Na koniec dorzuć jeszcze kukurydzę z puszki. Wymieszaj i gotowe. Smacznego!