Dostałem przepis od koleżanki i robię bez przerwy. Wystarczy wlać ciasto do foremki i zanurzyć biszkopty
To ciasto bez pieczenia to najlepsze rozwiązanie na ciepłe dni. Orzeźwiający smak cytrusów, pyszna, kremowa masa, a przy okazji jeszcze naprawdę prosty przepis i niewielka ilość pracy, jaką należy włożyć w przygotowanie tego deseru, sprawiają, że po tę recepturę zacząłem sięgać bardzo często. Tobie polecam to samo!
06.05.2024 10:27
Im robi się cieplej na zewnątrz, tym częściej, zamiast tradycyjnych wypieków, wolę przygotowywać ciasta bez pieczenia. Ich korzyści są aktualnie bardzo cenne, a specjał, który za moment ci zaprezentuję, jest tego najlepszym dowodem. Uwierz mi, że kiedy raz spróbujesz tego ciasta, przekonasz się, że lepszego deseru na sezon wiosenno-letni już nie znajdziesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co takiego kryje się we wspomnianym cieście? Nic specjalnie wyszukanego. Główną rolę odgrywają tu biszkopty i cytryny, które w połączeniu tworzą naprawdę zgrany i pyszny duet. Ten deser warto przygotować na wszystkie letnie przyjęcia, ale sprawdzi się także jako prosta przekąska na zwykłą wolną niedzielę. Do tego filiżanka ulubionej kawy i ciekawa lektura — i nagle dzień staje się po prostu idealny.
Cytrynowy deser bez pieczenia
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów "kocie języczki",
- 500 ml mleka,
- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- 45 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 cytryny,
- 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
- Cytryny myję. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszelka chemia została z nich usunięta, wypłucz je najpierw w roztworze z wody i octu, a następnie w mieszance wody i sody oczyszczonej. Pamiętaj, że sparzanie tych owoców we wrzątku nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się potencjalnych środków chemicznych.
- Z jednej cytryny wyciskam sok, z drugiej ścieram skórkę. Oba składniki umieszczam w rondelku. Dodaję cukier, jajko, mleko, skrobię ziemniaczaną. Wszystko razem podgrzewam na małym ogniu, intensywnie mieszając. Na koniec dorzucam jeszcze łyżeczkę masła.
- Gotową masę przelewam do foremki. Zanurzam w niej pokrojone na mniejsze kawałki (tak, żeby nie wystawały za formę) biszkoptów.
- Czekam, aż ciasto ostygnie, a następnie zabezpieczam folią i umieszczam je w lodówce. Po 2-3 godzinach mój cytrynowy deser jest gotowy. Wykładam go "do góry nogami" i ozdabiam orzechami i plastrem cytryny. Smacznego!