PrzepisCiasto bez pieczeniaDostałem przepis od koleżanki i robię bez przerwy. Wystarczy wlać ciasto do foremki i zanurzyć biszkopty

Dostałem przepis od koleżanki i robię bez przerwy. Wystarczy wlać ciasto do foremki i zanurzyć biszkopty

To ciasto bez pieczenia to najlepsze rozwiązanie na ciepłe dni. Orzeźwiający smak cytrusów, pyszna, kremowa masa, a przy okazji jeszcze naprawdę prosty przepis i niewielka ilość pracy, jaką należy włożyć w przygotowanie tego deseru, sprawiają, że po tę recepturę zacząłem sięgać bardzo często. Tobie polecam to samo!

Prosty deser cytrynowy, który pokocha twoja rodzina
Prosty deser cytrynowy, który pokocha twoja rodzina
Źródło zdjęć: © YouTube | Dolci Veloci 89

06.05.2024 10:27

Im robi się cieplej na zewnątrz, tym częściej, zamiast tradycyjnych wypieków, wolę przygotowywać ciasta bez pieczenia. Ich korzyści są aktualnie bardzo cenne, a specjał, który za moment ci zaprezentuję, jest tego najlepszym dowodem. Uwierz mi, że kiedy raz spróbujesz tego ciasta, przekonasz się, że lepszego deseru na sezon wiosenno-letni już nie znajdziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co takiego kryje się we wspomnianym cieście? Nic specjalnie wyszukanego. Główną rolę odgrywają tu biszkopty i cytryny, które w połączeniu tworzą naprawdę zgrany i pyszny duet. Ten deser warto przygotować na wszystkie letnie przyjęcia, ale sprawdzi się także jako prosta przekąska na zwykłą wolną niedzielę. Do tego filiżanka ulubionej kawy i ciekawa lektura — i nagle dzień staje się po prostu idealny.

Cytrynowy deser bez pieczenia

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów "kocie języczki",
  • 500 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 80 g cukru,
  • 45 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżeczka masła.
Ten deser przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut
Ten deser przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut© YouTube | Dolci Veloci 89

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny myję. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszelka chemia została z nich usunięta, wypłucz je najpierw w roztworze z wody i octu, a następnie w mieszance wody i sody oczyszczonej. Pamiętaj, że sparzanie tych owoców we wrzątku nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się potencjalnych środków chemicznych.
  2. Z jednej cytryny wyciskam sok, z drugiej ścieram skórkę. Oba składniki umieszczam w rondelku. Dodaję cukier, jajko, mleko, skrobię ziemniaczaną. Wszystko razem podgrzewam na małym ogniu, intensywnie mieszając. Na koniec dorzucam jeszcze łyżeczkę masła.
  3. Gotową masę przelewam do foremki. Zanurzam w niej pokrojone na mniejsze kawałki (tak, żeby nie wystawały za formę) biszkoptów.
  4. Czekam, aż ciasto ostygnie, a następnie zabezpieczam folią i umieszczam je w lodówce. Po 2-3 godzinach mój cytrynowy deser jest gotowy. Wykładam go "do góry nogami" i ozdabiam orzechami i plastrem cytryny. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie