Jak myć warzywa i owoce? Niestety sama woda nie wystarcza, praktycznie każdy popełnia ten błąd
Jak myć warzywa i owoce? Czy woda jest wystarczającym środkiem? Niestety nie. Większość z nas podczas mycia tych produktów zapomina, że zalegają na nich nie tylko bakterie. Jaki jest więc skuteczny sposób na pozbycie się zanieczyszczeń? Wyjaśniamy.
24.12.2022 08:07
Gdyby ktoś ci nagle powiedział, że do mycia ciała nie musisz używać żadnych specjalnych żeli, a wystarczy ci sama woda - co byś pomyślała?
Pytanie retoryczne to i odpowiedź nie musi nawet padać. A jednak taką właśnie metodę często przyjmuje się za wystarczającą do umycia warzyw i owoców. Kiedy spojrzysz na to z tej perspektywy, przestanie cię dziwić fakt, że sama woda nie usunie z tych produktów zanieczyszczeń.
Czemu trzeba je myć?
No właśnie, bo co tak naprawdę jemy wraz z jabłkami, pomidorami czy szpinakiem? Nie są to jedynie bakterie, chociaż raczej i ich nikt nie ma ochoty sobie zaserwować. Escherichia Coli, Listeria czy Salmonella to tylko początek długiej listy. Poza nimi na skórkach owoców mogą się znaleźć też pasożyty, takie jak tasiemiec, glistnica czy owsica.
Czy te przykłady zamykają temat zanieczyszczeń na warzywach i owocach? Dalej nie! Poza bakteriami i pasożytami na wielu takich produktach znajdują się pestycydy. Jabłka, truskawki, nektarynki, szpinak, ziemniaki czy sałata - to tylko niektóre z darów natury, które spryskiwane są tymi środkami.
Jak myć warzywa i owoce?
Zanim ocenisz ten sposób jako wręcz abstrakcyjnie pracochłonny, pamiętaj, że nie wszyscy posiadamy doskonałą odporność i perfekcyjne zdrowie. Osoby starsze, chore, dzieci - to część społeczeństwa, która najbardziej powinna uważać na zanieczyszczenia na owocach i warzywach. Jak więc je skutecznie zmyć?
Dokładną instrukcję mycia tych produktów udostępniła amerykańska Agencja Żywności i Leków. Zawiera ona wskazówki do tego, jak domowym sposobem oczyścić warzywa i owoce zarówno z bakterii i pasożytów, jak i pestycydów.
Krok 1. Umyj ręce ciepłą wodą z mydłem.
Krok 2. Dotyczy tylko szpinaku, sałaty, kalafiora, brokułów i tym podobnym. Spłucz je wodą i zamocz w misce z zimną wodą na dwie minuty.
Krok 3. Umyj dokładnie zlew lub naczynie, w którym będziesz myła owoce.
Krok 4. Sporządź mieszankę wodnooctową. Na litr wody użyj pół szklanki octu. W tej mieszance płucz warzywa i owoce około 2 minut.
Krok 5. Do drugiego litra wody wsyp jedną łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj. Kiedy owoce i warzywa będą już po ,,kąpieli" w wodzie z octem, wypłucz je teraz w tej mieszance.
Krok 6. Na koniec opłucz produkty zimną wodą i osusz je.
W ten sposób uzyskasz idealnie czyste i pozbawione wszelkich zanieczyszczeń warzywa i owoce. Możesz śmiało wcinać!
Rzuć też okiem na ten przepis na makowiec Ani Lewandowskiej w filmiku z naszego kanału na YouTube.