PoradyCo należy myć przed jedzeniem? Nie tylko warzywa i owoce, warto wiedzieć

Co należy myć przed jedzeniem? Nie tylko warzywa i owoce, warto wiedzieć

Co należy myć przed jedzeniem? Nie tylko warzywa i owoce, warto wiedzieć
Agnieszka
11.09.2022 11:41, aktualizacja: 26.09.2023 12:41

Zazwyczaj przed jedzeniem myjemy takie produkty spożywcze jak owoce, czy warzywa. Dzięki temu usuwamy szkodliwe dla naszego zdrowia zanieczyszczenia, które znajdują się na żywności. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty traktujemy jednakowo. W konsekwencji niektórych w ogóle nie myjemy. 

Mycie produktów

Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Odpowiednie mycie produktów spożywczych pozwala nam usunąć z powierzchni szkodliwe zanieczyszczenia. Należą do nich m.in. bakterie, czy chemiczne środki ochrony roślin. W związku z tym często myjemy świeże warzywa, czy owoce.

Niestety nie zawsze jesteśmy świadomi tego, że niektóre produkty również warto wyczyścić przed spożyciem. Należą do nich m.in. wszelkiego rodzaju napoje w puszkach. Na powierzchni puszki mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia drobnoustroje.

W związku z tym przed otwarciem puszki zalecamy dokładnie ją umyć. Zajmie ci to kilka minut, a dodatkowo ochronisz siebie i bliskich przed zatruciem pokarmowym.

Co warto, a czego nie warto myć przed jedzeniem?

Mycie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com
Mycie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Zarówno owoce i warzywa warto myć przed spożyciem. Dotyczy to produktów zarówno z jadalnymi (np. jabłko), jak i niejadalnymi skórkami (np. banan). A co z innymi produktami spożywczymi, takimi jak mięso, czy jajka?

Wielu z nas myje surowe mięso pod bieżącą wodą. Okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Podczas mycia produktu, znajdujące się na nim drobnoustroje roznoszone są wraz z kropelkami wody dookoła.

W konsekwencji rozprzestrzeniamy szkodliwe bakterie na znajdujące się niedaleko zlewu przedmioty. W związku z tym przed obróbką termiczną mięsa - lepiej go nie myć. 

Mycie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com
Mycie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Po zakupie jajek, mamy w zwyczaju je myć. Niestety nie jest to dobra praktyka. W konsekwencji niszczymy znajdującą się na skorupkach naturalną warstwę ochronną. Należy zaznaczyć, że niemyte jajka zachowają świeżość na dłużej. W związku z tym lepiej powstrzymać się przed myciem tych pysznych produktów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować osiem przepisów z ciastem francuskim krok po kroku. Wypieki te są wyjątkowo smaczne. Rewelacyjnie sprawdzą się na deser po obiedzie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także