Co zrobić, żeby zupa nie skisła? Prosty, babciny patent

Niekiedy zdarza się, że niedawno przygotowana zupa kwaśnieje. Niestety taka potrawa nie nadaje się już do spożycia. W konsekwencji tracimy pieniądze i czas. Czy wiesz co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Okazuje się, że jest na to prosty patent. Poniżej zdradzamy ten sekret.

ObrazekCo zrobić, żeby zupa nie skisła Prosty, babciny patent - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dlaczego zupa kwaśnieje?

Zdarza się, że wieczorem przygotowujemy zupę, aby następnego dnia cieszyć się gotowym obiadem. Niekiedy zostawiamy gorące danie na całą noc w ciepłym miejscu. Dodatkowo przykrywamy je pokrywką.

Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Zupa przechowywana w nieodpowiednich warunkach kwaśnieje. Poza tym, przykrywając gorącą zupę pokrywką - ograniczamy dostęp powietrza. W konsekwencji przyśpieszamy proces psucia się potrawy.

Zupa kwaśnieje - jak temu zapobiec?

zupa krem z pieczonych pomidorów

Po pierwsze, zamiast pokrywki polecamy użyć czystej, suchej ściereczki kuchennej. Dzięki temu zapewnimy przepływ powietrza i zabezpieczymy potrawę np. przed muszkami. Oprócz tego ostudzoną zupę powinniśmy odstawić do lodówki. W ten sposób przedłużymy trwałość naszej potrawy.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Obrazek
Dlaczego zupa kwaśnieje - Pyszności; Foto: Canva.com

Oprócz odpowiedniego przechowywania zupy należy zwrócić uwagę na jeszcze parę innych kwestii. Okazuje się, że zupa może również ulec zepsuciu na skutek użycia złej jakości produktów. W związku z tym przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy warto zaopatrzyć się w świeże, dobre składniki. Unikajmy nadpsutych warzyw i owoców.

Dodatkowo wszystkie naczynia, które mają styczność z daniem, powinny być czyste. Niedomyta chochla, czy garnek również negatywnie wpływają na jakość naszej potrawy. Niektórzy uważają również, że dodatek zbyt dużej ilości świeżych ziół może spowodować szybkie zepsucie się zupy.

Jak mrozić zupę?

Zupę możemy w prosty sposób zamrozić. Jednak ważne jest, aby zrobić to przed dodaniem takich składników jak śmietana, ryż, jajka, czy makaron. Wystarczy, że zapakujemy potrawę w odpowiednie opakowania, woreczki przeznaczone do mrożenia. Zupy przechowujemy w zamrażarce maksymalnie około 4 tygodni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dwukolorowy chłodnik krok po kroku. Potrawa idealnie sprawdzi się na ciepłe, słonecznie dni. Zachwyci całą twoją rodzinę!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej