Czy należy obierać ogórki ze skórki przed jedzeniem? Stanowisko ekspertów zaskakuje

Ogórki to warzywa, które idealnie pasują do sałatki, czy na kanapkę. Przygotowując ogórek do spożycia mamy w zwyczaju go obierać. Czy zatem warto pozbywać się skórki?

Obrazek
Agnieszka

Ogórki - co znajdziemy w ich skórce?

Okazuje się, że skórka to najcenniejsza część ogórka! Skórka ogórka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek. To właśnie dzięki nim zachowujemy młodą cerę. Poza tym te cenne, naturalne związki chemiczne poprawiają samopoczucie i wzmacniają odporność. Dzięki nim lepiej funkcjonujemy za dnia!

Obrazek

Ogórki są także źródłem witaminy K. Witamina ta wspomaga krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiega krwotokom. Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Niektóre formy witaminy K zapobiegają nawet powstawaniu nowotworów.

Obrazek

Ostatnim, ale równie istotnym składnikiem skórki ogórka jest błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy pobudza perystaltykę jelit. Prowadzi to do regularnych wypróżnień, a tym samym zapobiega zaparciom. W ten sposób błonnik wspomaga nasz układ trawienny, oczyszczając nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Co znajduje się w takim razie w miąższu ogórka?

Miąższ ogórka nie jest tak zdrowy jak skórka, jednak zawiera też wiele cennych elementów. Wśród nich możemy wymienić takie składniki mineralne jak fosfor, potas, sód, magnez, a także witaminy z grupy B (B3,B6,B12), C i K. Co najważniejsze - ogórek składa się, aż w 97% z wody. Oznacza to, że ogórki możemy stosować z powodzeniem w wielu dietach odchudzających.

Należy jednak pamiętać, że zawierają one enzym - askorbinazę. Enzym ten utlenia witaminę C. W związku z tym, ogórki nie powinny być łączone z produktami zawierającymi tę witaminę (np. z pomidorem, papryką, czy cebulą).

Pozytywne, szerokie właściwości ogórka sprawiają, że to warzywo stosowane jest nie tylko w celach kulinarnych, ale również kosmetycznych. Przykładem są maseczki i kremy do twarzy na bazie ogórka. To zielone warzywo pozytywnie wpływa na jędrność naszej skóry.

Znając te podstawowe informacje o ogórku, pamiętaj, aby nie usuwać skórki z ogórka, lecz się nią delektować!
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami