WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

Czy należy obierać ogórki ze skórki przed jedzeniem? Stanowisko ekspertów zaskakuje

Ogórki to warzywa, które idealnie pasują do sałatki, czy na kanapkę. Przygotowując ogórek do spożycia mamy w zwyczaju go obierać. Czy zatem warto pozbywać się skórki?

Obrazek
Agnieszka

Ogórki - co znajdziemy w ich skórce?

Okazuje się, że skórka to najcenniejsza część ogórka! Skórka ogórka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek. To właśnie dzięki nim zachowujemy młodą cerę. Poza tym te cenne, naturalne związki chemiczne poprawiają samopoczucie i wzmacniają odporność. Dzięki nim lepiej funkcjonujemy za dnia!

Obrazek

Ogórki są także źródłem witaminy K. Witamina ta wspomaga krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiega krwotokom. Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Niektóre formy witaminy K zapobiegają nawet powstawaniu nowotworów.

Obrazek

Ostatnim, ale równie istotnym składnikiem skórki ogórka jest błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy pobudza perystaltykę jelit. Prowadzi to do regularnych wypróżnień, a tym samym zapobiega zaparciom. W ten sposób błonnik wspomaga nasz układ trawienny, oczyszczając nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Co znajduje się w takim razie w miąższu ogórka?

Miąższ ogórka nie jest tak zdrowy jak skórka, jednak zawiera też wiele cennych elementów. Wśród nich możemy wymienić takie składniki mineralne jak fosfor, potas, sód, magnez, a także witaminy z grupy B (B3,B6,B12), C i K. Co najważniejsze - ogórek składa się, aż w 97% z wody. Oznacza to, że ogórki możemy stosować z powodzeniem w wielu dietach odchudzających.

Należy jednak pamiętać, że zawierają one enzym - askorbinazę. Enzym ten utlenia witaminę C. W związku z tym, ogórki nie powinny być łączone z produktami zawierającymi tę witaminę (np. z pomidorem, papryką, czy cebulą).

Pozytywne, szerokie właściwości ogórka sprawiają, że to warzywo stosowane jest nie tylko w celach kulinarnych, ale również kosmetycznych. Przykładem są maseczki i kremy do twarzy na bazie ogórka. To zielone warzywo pozytywnie wpływa na jędrność naszej skóry.

Znając te podstawowe informacje o ogórku, pamiętaj, aby nie usuwać skórki z ogórka, lecz się nią delektować!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇