Kiedy należy solić rosół? Tylko jeden moment jest odpowiedni, nie wolno go przegapić

Rosół to klasyczna potrawa, która często gości na naszym stole podczas rodzinnego obiadu. Prawie każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na tę wyjątkową zupę. Jednak niektórzy wciąż zastanawiają się nad tym, kiedy najlepiej solić rosół. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Kiedy należy solić rosół Na początku czy końcu gotowaniaKiedy należy solić rosół Na początku czy końcu gotowania - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowa, aromatyczna potrawa

Obrazek
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to wspaniała rozgrzewająca potrawa, którą często przygotowujemy na obiad. Odznacza się ona zarówno świetnymi walorami smakowymi, jak i zdrowotnymi. Rosół gotujemy z reguły na bardzo małym ogniu przez nawet kilka godzin. Warto zaznaczyć, że to kultowe danie skrywa w sobie pyszne mięso, dużą ilość warzyw oraz przypraw.

Rosół to wyjątkowo esencjonalne danie. Okazuje się, że moment solenia potrawy odgrywa tutaj ważną rolę. Niektórzy dodają sól na początku gotowania, a inni na końcu. W związku z tym kiedy najlepiej solić rosół? 

Kiedy solić rosół?

Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że rosół najlepiej posolić pod koniec gotowania. Dzięki temu potrawa będzie odznaczać się wyjątkowo głębokim smakiem oraz aromatem. W takim razie ile soli dodać do tej kultowej zupy? Ważne jest, aby nie przesadzić z jej ilością. W związku z tym wystarczą 2 łyżeczki tej przyprawy na jeden garnek o pojemności 5 litrów.

Jakie przyprawy dodajemy do rosołu?

Obrazek
Lubczyk - Pyszności; Foto: Canva.com

Oprócz tego, kiedy najlepiej solić rosół, warto wiedzieć również, jakie przyprawy do niego dodać. Tę kultową potrawę często wzbogacamy w czarny pieprz, ziele angielskie, czy liście laurowe. Wielu z nas nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku aromatycznego lubczyku. Poza tym, niektórzy dodają do niego również kurkumę. W ten sposób nadają zupie pięknego, złotego koloru. 

Gotowy rosół wspaniale smakuje posypany posiekaną, świeżą natką pietruszki. Składnik ten wpływa również pozytywnie na wartość odżywczą potrawy.

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone, soczyste pałki z kurczaka krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przekąska między posiłkami. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej