Gdzie najlepiej przechowywać warzywa na zimę? Tylko jedno miejsce jest właściwe

Zimą, kiedy spada nasza odporność, często sięgamy po warzywa. Produkty te dostarczają nam wiele cennych substancji takich jak witaminy, czy sole mineralne. W związku z tym warto wiedzieć również jak prawidłowo je przechowywać. Dzięki temu będą one nam służyły przez długi czas.

ObrazekJak najlepiej przechowywać warzywa na zimę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smaczne i zdrowe warzywa

Obrazek
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Burak, marchewka, czy cebula to warzywa, które możemy trzymać w domu przez długi czas. Produkty te stanowią składniki wielu smacznych potraw. Poza tym dostarczają nam również dużej ilości cennych substancji. 

W związku z tym warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać te pyszne warzywa. Dzięki temu będziemy mogli z nich korzystać nawet przez całą zimę. 

Jak przechowywać warzywa zimą?

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Marchewka

Marchewkę należy przechowywać w temperaturze wynoszącej 0 - 3 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się tutaj piwnica, garaż, czy nawet altanka. Zazwyczaj układa się warzywa w drewnianych skrzynkach. Marchewka nie powinna wysychać. W związku z tym niektórzy zasypują ją wilgotnym piaskiem.

Poza tym wiele osób trzyma marchewkę w lodówce. Jeśli chcemy tak je przechowywać, warto w takim razie trzymać je w odpowiednich, przeznaczonych dla warzyw szufladach.

  • Ziemniaki

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu takim jak np. piwnica. Poza tym temperatura pomieszczenia powinna wynosić od 5 do 7 stopni Celsjusza. Ziemniaki powinny mieć swobodny dostęp do powietrza. W związku z tym trzymamy je najczęściej w płóciennych workach lub drewnianej skrzynce.

  • Cebula

Cebulę przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu o temperaturze 4 - 10 stopni Celsjusza. Poza tym należy zaznaczyć, że pomieszczenie powinno być suche oraz przewiewne. Cebulę najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce lub koszyku. 

Od dzisiaj już wiesz, jak prawidłowo przechowywać warzywa takie jak ziemniaki, czy marchewka. Pamiętaj jednak, aby co jakiś czas je sprawdzać. Produkty takie, mimo idealnych warunków przechowywania, z czasem mogą zacząć się psuć. W związku z tym nadgniłe warzywa warto od razu wyrzucać.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z kapusty, mięsem mielonym i pomidorami krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥