Gdzie najlepiej przechowywać warzywa na zimę? Tylko jedno miejsce jest właściwe

Zimą, kiedy spada nasza odporność, często sięgamy po warzywa. Produkty te dostarczają nam wiele cennych substancji takich jak witaminy, czy sole mineralne. W związku z tym warto wiedzieć również jak prawidłowo je przechowywać. Dzięki temu będą one nam służyły przez długi czas.

ObrazekJak najlepiej przechowywać warzywa na zimę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smaczne i zdrowe warzywa

Obrazek
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Burak, marchewka, czy cebula to warzywa, które możemy trzymać w domu przez długi czas. Produkty te stanowią składniki wielu smacznych potraw. Poza tym dostarczają nam również dużej ilości cennych substancji. 

W związku z tym warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać te pyszne warzywa. Dzięki temu będziemy mogli z nich korzystać nawet przez całą zimę. 

Jak przechowywać warzywa zimą?

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Marchewka

Marchewkę należy przechowywać w temperaturze wynoszącej 0 - 3 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się tutaj piwnica, garaż, czy nawet altanka. Zazwyczaj układa się warzywa w drewnianych skrzynkach. Marchewka nie powinna wysychać. W związku z tym niektórzy zasypują ją wilgotnym piaskiem.

Poza tym wiele osób trzyma marchewkę w lodówce. Jeśli chcemy tak je przechowywać, warto w takim razie trzymać je w odpowiednich, przeznaczonych dla warzyw szufladach.

  • Ziemniaki

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu takim jak np. piwnica. Poza tym temperatura pomieszczenia powinna wynosić od 5 do 7 stopni Celsjusza. Ziemniaki powinny mieć swobodny dostęp do powietrza. W związku z tym trzymamy je najczęściej w płóciennych workach lub drewnianej skrzynce.

  • Cebula

Cebulę przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu o temperaturze 4 - 10 stopni Celsjusza. Poza tym należy zaznaczyć, że pomieszczenie powinno być suche oraz przewiewne. Cebulę najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce lub koszyku. 

Od dzisiaj już wiesz, jak prawidłowo przechowywać warzywa takie jak ziemniaki, czy marchewka. Pamiętaj jednak, aby co jakiś czas je sprawdzać. Produkty takie, mimo idealnych warunków przechowywania, z czasem mogą zacząć się psuć. W związku z tym nadgniłe warzywa warto od razu wyrzucać.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z kapusty, mięsem mielonym i pomidorami krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej