PoradySekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już zapomniałam co to suchy i twardy kotlet

Sekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już zapomniałam co to suchy i twardy kotlet

Sekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już nie wiem co to suchy i twardy kotlet - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozrmQ3JMDNk ; Canva.com
Sekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już nie wiem co to suchy i twardy kotlet - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozrmQ3JMDNk ; Canva.com
Agnieszka
24.09.2022 12:55

Masz już dosyć twardego oraz suchego mięsa? Okazuje się, że wystarczy użyć jednego składnika, aby twoja potrawa była soczysta i krucha. Kiwi idealnie zmiękczy mięso. Poza tym wspaniale wzbogaci smak twojej potrawy. Jakie inne owoce możesz użyć do zmiękczania mięsa? Poniżej podajemy całą listę.

Pyszne, słodkie kiwi

Kiwi - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiwi - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiwi to smaczny i bogaty w wartości odżywcze owoc. Nie każdy o tym wie, ale świetnie sprawdzi się do zmiękczania mięsa. Okazuje się, że zawiera on enzym, który wpływa na rozkład białek oraz tkanki łącznej mięsa. W konsekwencje gotowa potrawa odznacza się wyjątkowo delikatną, kruchą konsystencją.

Zmiękczanie mięsa za pomocą kiwi jest wyjątkowo proste. Wystarczy, że przygotujesz marynatę z dodatkiem tego owocu. W związku z tym miąższ kiwi rozgnieć w papkę. Następnie połącz go z dwiema łyżkami oliwy oraz niewielką ilością octu. Całość dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i odstaw na około 15 minut.

Równie dobrze możesz polać mięso sokiem z kiwi lub wysmarować go rozgniecionym miąższem owocu. W ten sposób twoja potrawa już nigdy nie wyjdzie sucha, czy twarda! 

Zmiękczanie mięsa za pomocą innych owoców

Papaja - Pyszności; Foto: Canva.com
Papaja - Pyszności; Foto: Canva.com

Zmiękczanie mięsa możesz przeprowadzić za pomocą wielu innych owoców. Oprócz kiwi świetnie sprawdzi się tutaj ananas, czy papaja. One również są bogate w enzymy rozkładające białko mięsa. Nie tylko spowodują, że mięso stanie się miękkie i soczyste, ale również wspaniale wzbogacą jego smak.

Wystarczy obłożyć mięso plasterkami owoców, a następnie odstawić je na jakiś czas w chłodne miejsce. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać mięsa w takiej marynacie zbyt długo. W przeciwnym razie może to negatywnie wpłynąć na konsystencję potrawy.

Kawałki ananasa - Pyszności; Foto: Canva.com
Kawałki ananasa - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łopatkę wieprzową pod warzywami krok po kroku. To idealny pomysł na pyszne danie obiadowe. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także