PoradySekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już zapomniałam co to suchy i twardy kotlet

Sekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już zapomniałam co to suchy i twardy kotlet

Sekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już nie wiem co to suchy i twardy kotlet - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozrmQ3JMDNk ; Canva.com
Sekretny składnik idealnie soczystego i delikatnego mięsa. Już nie wiem co to suchy i twardy kotlet - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozrmQ3JMDNk ; Canva.com
Agnieszka

24.09.2022 12:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz już dosyć twardego oraz suchego mięsa? Okazuje się, że wystarczy użyć jednego składnika, aby twoja potrawa była soczysta i krucha. Kiwi idealnie zmiękczy mięso. Poza tym wspaniale wzbogaci smak twojej potrawy. Jakie inne owoce możesz użyć do zmiękczania mięsa? Poniżej podajemy całą listę.

Pyszne, słodkie kiwi

Kiwi - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiwi - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiwi to smaczny i bogaty w wartości odżywcze owoc. Nie każdy o tym wie, ale świetnie sprawdzi się do zmiękczania mięsa. Okazuje się, że zawiera on enzym, który wpływa na rozkład białek oraz tkanki łącznej mięsa. W konsekwencje gotowa potrawa odznacza się wyjątkowo delikatną, kruchą konsystencją.

Zmiękczanie mięsa za pomocą kiwi jest wyjątkowo proste. Wystarczy, że przygotujesz marynatę z dodatkiem tego owocu. W związku z tym miąższ kiwi rozgnieć w papkę. Następnie połącz go z dwiema łyżkami oliwy oraz niewielką ilością octu. Całość dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i odstaw na około 15 minut.

Równie dobrze możesz polać mięso sokiem z kiwi lub wysmarować go rozgniecionym miąższem owocu. W ten sposób twoja potrawa już nigdy nie wyjdzie sucha, czy twarda! 

Zmiękczanie mięsa za pomocą innych owoców

Papaja - Pyszności; Foto: Canva.com
Papaja - Pyszności; Foto: Canva.com

Zmiękczanie mięsa możesz przeprowadzić za pomocą wielu innych owoców. Oprócz kiwi świetnie sprawdzi się tutaj ananas, czy papaja. One również są bogate w enzymy rozkładające białko mięsa. Nie tylko spowodują, że mięso stanie się miękkie i soczyste, ale również wspaniale wzbogacą jego smak.

Wystarczy obłożyć mięso plasterkami owoców, a następnie odstawić je na jakiś czas w chłodne miejsce. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać mięsa w takiej marynacie zbyt długo. W przeciwnym razie może to negatywnie wpłynąć na konsystencję potrawy.

Kawałki ananasa - Pyszności; Foto: Canva.com
Kawałki ananasa - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łopatkę wieprzową pod warzywami krok po kroku. To idealny pomysł na pyszne danie obiadowe. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także