PoradySekretny dodatek szefów kuchni do mięsa. Dzięki niemu wychodzi soczyste i kruche

Sekretny dodatek szefów kuchni do mięsa. Dzięki niemu wychodzi soczyste i kruche

Tajemniczy dodatek, który sprawia, że mięso jest kruche i soczyste - Pyszności; Foto: Canva.com
Tajemniczy dodatek, który sprawia, że mięso jest kruche i soczyste - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
27.07.2022 08:51

Masz ochotę na pieczone mięso? Jednak obawiasz się, że potrawa wyjdzie wyjątkowo sucha? W takiej sytuacji warto znać kilka trików, dzięki którym uzyskasz kruche i soczyste mięso. Nie każdy o tym wie, ale czasami wystarczy dodać jeden prosty składnik.

Soczyste i kruche mięso

Mieso - Pyszności; Foto: Canva.com
Mieso - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że niewielki dodatek alkoholu sprawi, że twoje danie będzie wyjątkowo soczyste i kruche. Wystarczy, że przed obróbką termiczną mięsa, zanurzysz go w marynacie z dodatkiem alkoholu. Najlepiej marynuj mięso kilka godzin. Polecamy dodać do marynaty niewielką ilość soku z cytryny. Składnik ten również nada potrawie wyjątkowej kruchości.

Poza tym, równie dobrze możesz wlać alkohol do naczynia żaroodpornego, w którym chcesz upiec mięso. Dzięki temu jednemu składnikowi, twoje danie wyjdzie idealnie!

O czym jeszcze warto pamiętać?

Oprócz dodatku alkoholu, warto znać parę innych sposobów, dzięki którym twoje mięso wyjdzie idealnie. Poniżej podajemy kilka składników, których możesz użyć podczas przygotowywania potrawy:

  • Kiwi
Kiwi - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiwi - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed obróbką termiczną mięsa, obłóż go plastrami kiwi. Następnie odstaw całość na około 3 godziny. Owoc idealnie zmiękczy mięso. Poza tym nada mu również wspaniałego aromatu.

  • Cytryna

Cytrynę możesz użyć tak samo jak kiwi. Jednak odznacza się ona wyjątkowo intensywnym smakiem. W związku z tym warto łączyć ten owoc z mięsem, do którego będzie pasował kwaśny smak cytryny.

  • Papaja
Papaja - Pyszności; Foto: Canva.com
Papaja - Pyszności; Foto: Canva.com

Papaja fantastycznie sprawdzi się jako składnik marynaty do mięsa. Jej dodatek sprawi, że potrawa będzie delikatna i krucha. Pamiętaj, aby nie wyrzucać pestek papai. Wysusz je i stosuj jako zamiennik zielonego pieprzu!

  • Maślanka

Marynata na bazie maślanki wspaniale zmiękczy danie. Jeśli nie masz tego składnika przy sobie, równie dobrze możesz dodać zsiadłe mleko bądź jogurt. Polecamy marynować mięso przez nawet 24 godziny. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że twoje danie wyjdzie idealnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem krok po kroku. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także