Dwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegać

Mięso jest cennym źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B i innych składników odżywczych. Niestety, wiele osób przygotowuje je w sposób, który niszczy wiele tych wartościowych substancji. Jak więc przyrządzać mięso, aby było zdrowe i smaczne?

Dwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegaćDwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Razoomovsky
Marcin Michałowski

Zastanawiasz się, jakie metody obróbki mięsa są najzdrowsze? Okazuje się, że istnieją dwie, które nie tylko zachowują wartości odżywcze, ale także sprawiają, że dania są smaczne i lekkostrawne. Niestety, popularne smażenie na patelni, choć powszechne, jest najmniej korzystną opcją. Dowiedz się, dlaczego warto zmienić swoje nawyki przygotowywania mięsa na bardziej korzystne dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Najgorsza metoda, czyli smażenie na patelnii

Niewątpliwie najczęstszą, lecz i najmniej korzystną metodą obróbki mięsa jest smażenie na patelni. Choć ta technika jest powszechnie stosowana, towarzyszą jej znaczne utraty wartości odżywczych. Mięso podczas smażenia traci cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dodatkowo, absorbuje nadmiar tłuszczu, stając się bardziej kaloryczne. To zjawisko może sprzyjać rozwojowi chorób serca oraz prowadzić do problemów z otyłością.

Gotowanie i pieczenie - zdrowe metody obróbki mięsa

Gotowanie i pieczenie to zdecydowanie zdrowsze metody obróbki mięsa niż smażenie. Podczas tych metod mięso nie traci tak wielu cennych składników odżywczych.

Gotowanie

Gotowanie to metoda, która polega na podgrzewaniu mięsa w wodzie. Jest to metoda prosta i nie wymagająca użycia tłuszczu. Podczas gotowania mięso traci część witamin, ale wciąż pozostaje w nim wiele cennych substancji. Aby ograniczyć straty, warto gotować mięso w niewielkiej ilości wody lub na parze.

Pieczenie

Pieczenie to metoda, która polega na podgrzewaniu mięsa w piekarniku. Jest to metoda zdrowsza niż smażenie, ponieważ mięso nie absorbuje tak dużej ilości tłuszczu.

Aby cieszyć się zdrowymi, smacznymi daniami mięsnymi, warto zrezygnować ze szkodliwego smażenia na patelni. Zamiast tego, postaw na gotowanie i pieczenie - metody, które nie tylko ochronią wartości odżywcze mięsa, ale również pozwolą cieszyć się pełnią smaku

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze