Dwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegać

Mięso jest cennym źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B i innych składników odżywczych. Niestety, wiele osób przygotowuje je w sposób, który niszczy wiele tych wartościowych substancji. Jak więc przyrządzać mięso, aby było zdrowe i smaczne?

Dwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegaćDwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Razoomovsky
Marcin Michałowski

Zastanawiasz się, jakie metody obróbki mięsa są najzdrowsze? Okazuje się, że istnieją dwie, które nie tylko zachowują wartości odżywcze, ale także sprawiają, że dania są smaczne i lekkostrawne. Niestety, popularne smażenie na patelni, choć powszechne, jest najmniej korzystną opcją. Dowiedz się, dlaczego warto zmienić swoje nawyki przygotowywania mięsa na bardziej korzystne dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Najgorsza metoda, czyli smażenie na patelnii

Niewątpliwie najczęstszą, lecz i najmniej korzystną metodą obróbki mięsa jest smażenie na patelni. Choć ta technika jest powszechnie stosowana, towarzyszą jej znaczne utraty wartości odżywczych. Mięso podczas smażenia traci cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dodatkowo, absorbuje nadmiar tłuszczu, stając się bardziej kaloryczne. To zjawisko może sprzyjać rozwojowi chorób serca oraz prowadzić do problemów z otyłością.

Gotowanie i pieczenie - zdrowe metody obróbki mięsa

Gotowanie i pieczenie to zdecydowanie zdrowsze metody obróbki mięsa niż smażenie. Podczas tych metod mięso nie traci tak wielu cennych składników odżywczych.

Gotowanie

Gotowanie to metoda, która polega na podgrzewaniu mięsa w wodzie. Jest to metoda prosta i nie wymagająca użycia tłuszczu. Podczas gotowania mięso traci część witamin, ale wciąż pozostaje w nim wiele cennych substancji. Aby ograniczyć straty, warto gotować mięso w niewielkiej ilości wody lub na parze.

Pieczenie

Pieczenie to metoda, która polega na podgrzewaniu mięsa w piekarniku. Jest to metoda zdrowsza niż smażenie, ponieważ mięso nie absorbuje tak dużej ilości tłuszczu.

Aby cieszyć się zdrowymi, smacznymi daniami mięsnymi, warto zrezygnować ze szkodliwego smażenia na patelni. Zamiast tego, postaw na gotowanie i pieczenie - metody, które nie tylko ochronią wartości odżywcze mięsa, ale również pozwolą cieszyć się pełnią smaku

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm