WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

Dwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegać

Mięso jest cennym źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B i innych składników odżywczych. Niestety, wiele osób przygotowuje je w sposób, który niszczy wiele tych wartościowych substancji. Jak więc przyrządzać mięso, aby było zdrowe i smaczne?

Dwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegaćDwa najzdrowsze sposoby przyrządzania mięsa. Innych metod lepiej się wystrzegać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Razoomovsky
Marcin Michałowski

Zastanawiasz się, jakie metody obróbki mięsa są najzdrowsze? Okazuje się, że istnieją dwie, które nie tylko zachowują wartości odżywcze, ale także sprawiają, że dania są smaczne i lekkostrawne. Niestety, popularne smażenie na patelni, choć powszechne, jest najmniej korzystną opcją. Dowiedz się, dlaczego warto zmienić swoje nawyki przygotowywania mięsa na bardziej korzystne dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Najgorsza metoda, czyli smażenie na patelnii

Niewątpliwie najczęstszą, lecz i najmniej korzystną metodą obróbki mięsa jest smażenie na patelni. Choć ta technika jest powszechnie stosowana, towarzyszą jej znaczne utraty wartości odżywczych. Mięso podczas smażenia traci cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dodatkowo, absorbuje nadmiar tłuszczu, stając się bardziej kaloryczne. To zjawisko może sprzyjać rozwojowi chorób serca oraz prowadzić do problemów z otyłością.

Gotowanie i pieczenie - zdrowe metody obróbki mięsa

Gotowanie i pieczenie to zdecydowanie zdrowsze metody obróbki mięsa niż smażenie. Podczas tych metod mięso nie traci tak wielu cennych składników odżywczych.

Gotowanie

Gotowanie to metoda, która polega na podgrzewaniu mięsa w wodzie. Jest to metoda prosta i nie wymagająca użycia tłuszczu. Podczas gotowania mięso traci część witamin, ale wciąż pozostaje w nim wiele cennych substancji. Aby ograniczyć straty, warto gotować mięso w niewielkiej ilości wody lub na parze.

Pieczenie

Pieczenie to metoda, która polega na podgrzewaniu mięsa w piekarniku. Jest to metoda zdrowsza niż smażenie, ponieważ mięso nie absorbuje tak dużej ilości tłuszczu.

Aby cieszyć się zdrowymi, smacznymi daniami mięsnymi, warto zrezygnować ze szkodliwego smażenia na patelni. Zamiast tego, postaw na gotowanie i pieczenie - metody, które nie tylko ochronią wartości odżywcze mięsa, ale również pozwolą cieszyć się pełnią smaku

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny