Czy tuńczyk z puszki jest szkodliwy? Jak często można go jeść?

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych i najcenniejszych ryb na świecie. W Polsce często spożywamy tuńczyka z puszki. Natomiast narosło wokół niego wiele mitów. Czy jest zdrowy? Jakie mamy korzyści i zagrożenia ze spożywanie tego produktu.

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Paulina

Tuńczyk dzięki delikatnemu smakowi dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możemy dodać go do sałatki makaronu czy pasty na kanapki. Tuńczyk z puszki to około 160-170 g, kosztuje ok. 6 zł. W postaci steków jest dużo droższy, a jego cena zależy od gatunku ryby. Zazwyczaj nasz wybór pada na ten w puszcze i nie mamy się czego obawiać. Jedząc taki rodzaj ryby mamy więcej korzyści z jej spożywania niż zagrożeń. Oto kilka z nich.

Obrazek

Tuńczyk - cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie ważnych w naszej  zdrowiej diecie – kwas tłuszczowy omega-3. Odgrywają one bardzo ważną rolę w organizmie. Często spożywamy ich zbyt mało. Warto tylko przez chwile się zastanowić, kto z nas sięga po rybę minimum 1-2 raz w tygodniu? Zazwyczaj takich osób jest naprawdę mało.

Ich niedobory mogą prowadzić do upośledzeń rozwoju funkcji poznawczych oraz zaburzeń wzroku. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają także na odpowiednie działanie układu odpornościowego. Regularne jedzenie ryb szczególnie zaleca się osobom z udokumentowaną niedokrwienną chorobą serca lub po zawale.

Obrazek

Tuńczyk- Pysznosci; Foto: Canva

Zagrożenia wynikające ze spożycia tuńczyka

Tuńczyk oraz okoń charakteryzują się wysoką zdolnością do akumulacji metylortęci. Przedostają się one bowiem do organizmu przez układ pokarmowy wraz z żywnością, są najbardziej toksyczne i najlepiej wchłaniają się drogą pokarmową – stąd tak duża obawa o zanieczyszczenie żywności właśnie tymi związkami. Czy słusznie? Zjadamy wciąż stosunkowo mało ryb, a dostępne ryby na rynku są bezpieczne do spożycia. Oczywiście są określone normy ilości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione, aby produkt trafił na półki sklepowe. Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser