Czy tuńczyk z puszki jest szkodliwy? Jak często można go jeść?

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych i najcenniejszych ryb na świecie. W Polsce często spożywamy tuńczyka z puszki. Natomiast narosło wokół niego wiele mitów. Czy jest zdrowy? Jakie mamy korzyści i zagrożenia ze spożywanie tego produktu.

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Paulina

Tuńczyk dzięki delikatnemu smakowi dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możemy dodać go do sałatki makaronu czy pasty na kanapki. Tuńczyk z puszki to około 160-170 g, kosztuje ok. 6 zł. W postaci steków jest dużo droższy, a jego cena zależy od gatunku ryby. Zazwyczaj nasz wybór pada na ten w puszcze i nie mamy się czego obawiać. Jedząc taki rodzaj ryby mamy więcej korzyści z jej spożywania niż zagrożeń. Oto kilka z nich.

Obrazek

Tuńczyk - cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie ważnych w naszej  zdrowiej diecie – kwas tłuszczowy omega-3. Odgrywają one bardzo ważną rolę w organizmie. Często spożywamy ich zbyt mało. Warto tylko przez chwile się zastanowić, kto z nas sięga po rybę minimum 1-2 raz w tygodniu? Zazwyczaj takich osób jest naprawdę mało.

Ich niedobory mogą prowadzić do upośledzeń rozwoju funkcji poznawczych oraz zaburzeń wzroku. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają także na odpowiednie działanie układu odpornościowego. Regularne jedzenie ryb szczególnie zaleca się osobom z udokumentowaną niedokrwienną chorobą serca lub po zawale.

Obrazek

Tuńczyk- Pysznosci; Foto: Canva

Zagrożenia wynikające ze spożycia tuńczyka

Tuńczyk oraz okoń charakteryzują się wysoką zdolnością do akumulacji metylortęci. Przedostają się one bowiem do organizmu przez układ pokarmowy wraz z żywnością, są najbardziej toksyczne i najlepiej wchłaniają się drogą pokarmową – stąd tak duża obawa o zanieczyszczenie żywności właśnie tymi związkami. Czy słusznie? Zjadamy wciąż stosunkowo mało ryb, a dostępne ryby na rynku są bezpieczne do spożycia. Oczywiście są określone normy ilości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione, aby produkt trafił na półki sklepowe. Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy