Jeśli chcesz uniknąć cukrzycy, ograniczy to mięso. Naukowcy ostrzegają

Naukowcy ostrzegają przed podniesionym ryzykiem cukrzycy przy spożywaniu czerwonego mięsa. Przeprowadzone przez nich badania wskazują jednoznacznie na to, że ograniczenie mięsa w diecie wyjdzie wszystkim na zdrowie.

Mięso - PysznościMięso - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Popularność diet wegetariańskich i wegańskich rośnie wraz z kolejnymi doniesieniami naukowców na temat szkodliwości mięsa. W „The American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano badania naukowców z Harvardu, które jeszcze bardziej przechylają szalę zwycięstwa na stronę osób na diecie roślinnej. Zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa może być sposobem na walkę z rosnącym zagrożeniem cukrzycą typu II.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Jak uchronić się przed cukrzycą?

Na całym świecie, również w Polsce, rośnie liczba zachorować na cukrzycę typu II. Chociaż wiele osób bagatelizuje zagrożenie, to ta choroba jest poważnym obciążeniem dla układu krwionośnego oraz nerek. Może mieć podłoże genetyczne, jednak przyczynia się do niej niewłaściwy styl życia - przede wszystkim niezdrowa dieta i mała ilość ruchu.

Osoby chorujące na cukrzycę muszą regularnie badać poziom cukru we krwi
Osoby chorujące na cukrzycę muszą regularnie badać poziom cukru we krwi © Canva

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane zdrowotne 216 695 osób i oceniło, jak wygląda ich codzienna dieta. Fani czerwonego mięsa nie będą zadowoleni.

Czerwone mięso a cukrzyca

Uczestnicy badania uzupełniali specjalne kwestionariusze, w których określali częstotliwość spożywania posiłków co 2 do 4 lat, przez okres maksymalnie 36 lat. W tym okresie u ponad 22 tys. uczestników rozwinęła się cukrzyca typu II. U osób, które po czerwone mięso sięgały dwa razy w tygodniu, zaobserwowano wzrost ryzyka zachorowania. Im mniej spożywano tego gatunku mięsa, tym mniejsze było ryzyko. Uczestnicy, którzy jedli najwięcej czerwonego mięsa, mieli o 62 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Czerwone mięso - Pyszności
Czerwone mięso - Pyszności © Canva

Według analizy naukowców, w ograniczeniu ryzyka rozwoju tej choroby metabolicznej pomocna może być dieta roślinna. Czerwone mięso można zastąpić w codziennym jadłospisie strączkami, orzechami lub umiarkowaną ilością produktów mlecznych. Roślinne zamienniki obniżają ryzyko zachorowania aż o 30 proc.

- Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych naukowców, rozsądne byłoby ograniczenie do około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie — mówi starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia, cytowany przez portal "Noizz".

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil