Jeśli chcesz uniknąć cukrzycy, ograniczy to mięso. Naukowcy ostrzegają

Naukowcy ostrzegają przed podniesionym ryzykiem cukrzycy przy spożywaniu czerwonego mięsa. Przeprowadzone przez nich badania wskazują jednoznacznie na to, że ograniczenie mięsa w diecie wyjdzie wszystkim na zdrowie.

Mięso - PysznościMięso - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Popularność diet wegetariańskich i wegańskich rośnie wraz z kolejnymi doniesieniami naukowców na temat szkodliwości mięsa. W „The American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano badania naukowców z Harvardu, które jeszcze bardziej przechylają szalę zwycięstwa na stronę osób na diecie roślinnej. Zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa może być sposobem na walkę z rosnącym zagrożeniem cukrzycą typu II.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Jak uchronić się przed cukrzycą?

Na całym świecie, również w Polsce, rośnie liczba zachorować na cukrzycę typu II. Chociaż wiele osób bagatelizuje zagrożenie, to ta choroba jest poważnym obciążeniem dla układu krwionośnego oraz nerek. Może mieć podłoże genetyczne, jednak przyczynia się do niej niewłaściwy styl życia - przede wszystkim niezdrowa dieta i mała ilość ruchu.

Osoby chorujące na cukrzycę muszą regularnie badać poziom cukru we krwi
Osoby chorujące na cukrzycę muszą regularnie badać poziom cukru we krwi © Canva

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane zdrowotne 216 695 osób i oceniło, jak wygląda ich codzienna dieta. Fani czerwonego mięsa nie będą zadowoleni.

Czerwone mięso a cukrzyca

Uczestnicy badania uzupełniali specjalne kwestionariusze, w których określali częstotliwość spożywania posiłków co 2 do 4 lat, przez okres maksymalnie 36 lat. W tym okresie u ponad 22 tys. uczestników rozwinęła się cukrzyca typu II. U osób, które po czerwone mięso sięgały dwa razy w tygodniu, zaobserwowano wzrost ryzyka zachorowania. Im mniej spożywano tego gatunku mięsa, tym mniejsze było ryzyko. Uczestnicy, którzy jedli najwięcej czerwonego mięsa, mieli o 62 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Czerwone mięso - Pyszności
Czerwone mięso - Pyszności © Canva

Według analizy naukowców, w ograniczeniu ryzyka rozwoju tej choroby metabolicznej pomocna może być dieta roślinna. Czerwone mięso można zastąpić w codziennym jadłospisie strączkami, orzechami lub umiarkowaną ilością produktów mlecznych. Roślinne zamienniki obniżają ryzyko zachorowania aż o 30 proc.

- Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych naukowców, rozsądne byłoby ograniczenie do około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie — mówi starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia, cytowany przez portal "Noizz".

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟