WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Już mało kto robi tak mięso. Duży błąd, wychodzi kruche i soczyste

Solenie mięsa to technika, która ma swoje korzenie w dalekiej przeszłości, jest wręcz archaiczna. W dawnych czasach, kiedy nie było lodówek i innych nowoczesnych metod przechowywania żywności, solenie mięsa było jednym z najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie jego trwałości. Mięso, jak wszyscy wiemy, jest produktem, który łatwo ulega psuciu. Jednak wraz z wynalezieniem nowych technologii i sposobów przechowywania mięsa i jego wyrobów, solenie mięsa zaczęło odchodzić w zapomnienie.

SolankaSolanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Oprócz przedłużania trwałości mięsa, solanka ma jeszcze inne zalety. Sprawia, że mięso staje się kruche, pełne aromatu i soczyste. Solanka jest roztworem wody i soli w odpowiednich proporcjach, do którego dodaje się różne składniki poprawiające smak i trwałość wyrobu. W przypadku solanek przemysłowych te dodatki mogą być różne, natomiast solanka domowa powinna zawierać tylko sól, wodę i ewentualnie zioła oraz przyprawy.

Czym jest solanka do mięsa i do czego służy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

W przemyśle masarskim stosuje się trzy metody peklowania mięsa. Pierwsza polega na moczeniu mięsa w roztworze soli, druga na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką, a trzecia łączy obie te metody. Dla zastosowań domowych najlepsza będzie pierwsza metoda. Dodatki do solanki, a także czas peklowania zależą oczywiście od rodzaju mięsa. Ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina – nawet kilka dni.

Solanka do mięs
Solanka do mięs © Pixabay

Przepis na solankę

Przepis na solankę jest bardzo prosty, najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na 1 litr wody potrzebujemy:

  • 40 g soli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól kuchenną i dodajemy przyprawy. Po ostygnięciu zalewamy mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa potrzebny będzie litr solanki. Mięso wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po których upływie mięso należy osuszyć i przygotować do dowolnej obróbki cieplnej. Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikować, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze