Już mało kto robi tak mięso. Duży błąd, wychodzi kruche i soczyste

Solenie mięsa to technika, która ma swoje korzenie w dalekiej przeszłości, jest wręcz archaiczna. W dawnych czasach, kiedy nie było lodówek i innych nowoczesnych metod przechowywania żywności, solenie mięsa było jednym z najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie jego trwałości. Mięso, jak wszyscy wiemy, jest produktem, który łatwo ulega psuciu. Jednak wraz z wynalezieniem nowych technologii i sposobów przechowywania mięsa i jego wyrobów, solenie mięsa zaczęło odchodzić w zapomnienie.

SolankaSolanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Oprócz przedłużania trwałości mięsa, solanka ma jeszcze inne zalety. Sprawia, że mięso staje się kruche, pełne aromatu i soczyste. Solanka jest roztworem wody i soli w odpowiednich proporcjach, do którego dodaje się różne składniki poprawiające smak i trwałość wyrobu. W przypadku solanek przemysłowych te dodatki mogą być różne, natomiast solanka domowa powinna zawierać tylko sól, wodę i ewentualnie zioła oraz przyprawy.

Czym jest solanka do mięsa i do czego służy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

W przemyśle masarskim stosuje się trzy metody peklowania mięsa. Pierwsza polega na moczeniu mięsa w roztworze soli, druga na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką, a trzecia łączy obie te metody. Dla zastosowań domowych najlepsza będzie pierwsza metoda. Dodatki do solanki, a także czas peklowania zależą oczywiście od rodzaju mięsa. Ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina – nawet kilka dni.

Solanka do mięs
Solanka do mięs © Pixabay

Przepis na solankę

Przepis na solankę jest bardzo prosty, najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na 1 litr wody potrzebujemy:

  • 40 g soli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól kuchenną i dodajemy przyprawy. Po ostygnięciu zalewamy mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa potrzebny będzie litr solanki. Mięso wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po których upływie mięso należy osuszyć i przygotować do dowolnej obróbki cieplnej. Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikować, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina