Dietetyczne naleśniki zrobisz z 3 prostych składników. Można zajadać bez wyrzutów sumienia

Naleśniki z tego przepisu doskonale sprawdzą się na diecie keto i niskowęglowodanowej, niemniej warto podać je dzieciom na śniadanie czy przygotować na ich bazie przekąskę do pracy. Takimi placuszkami można zajadać się bez wyrzutów sumienia.

Dietetyczne naleśniki Dietetyczne naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo że pozbawione mąki, cukru czy mleka nadal zachwycają konsystencją i smakiem. Naleśniki nie są skazane na bycie kalorycznymi bombami, wystarczy zmodyfikować przepis, by nadal cieszyć się tymi uwielbianymi placuszkami. Z czego zatem zrobić smaczne naleśniki, jeśli chcemy wyrzucić bądź co bądź podstawy, czyli mąkę, cukier i mleko?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Dietetyczne naleśniki. Co zamiast mąki?

Określenia "bez mąki" czy "dietetyczne" nie zawsze oznaczają danie pozbawione walorów smakowych. Dajmy na to naleśniki, które - zdawałoby się - nie obejdą się bez mąki, w wersji dietetycznej smakują również dobrze jak w klasycznej. To za sprawą pysznego składnika ciasta - serka mascarpone.

Mascarpone produkowany jest ze śmietany, dzięki czemu zawdzięcza swój smak i rewelacyjną konsystencję. Serek wystarczy wymieszać z jajkami oraz kakao - raz-dwa i ciasto na pyszne naleśniki gotowe.

Naleśniki bez mąki na serku mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do serka mascarpone dodaj jajka i kakao. Miksuj całość do połączenia składników.
  2. Patelnię rozgrzej z niewielką ilością tłuszczu.
  3. Następnie wylewaj porcje ciasta na patelnię i smaż naleśniki pod przykryciem, aż brzegi zaczną się wywijać.
  4. Po dwóch minutach przewróć placuszka na drugą stronę. Smaż 2 minuty pod przykryciem.
  5. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej