Dietetyczne naleśniki zrobisz z 3 prostych składników. Można zajadać bez wyrzutów sumienia
Naleśniki z tego przepisu doskonale sprawdzą się na diecie keto i niskowęglowodanowej, niemniej warto podać je dzieciom na śniadanie czy przygotować na ich bazie przekąskę do pracy. Takimi placuszkami można zajadać się bez wyrzutów sumienia.
30.04.2024 14:27
Mimo że pozbawione mąki, cukru czy mleka nadal zachwycają konsystencją i smakiem. Naleśniki nie są skazane na bycie kalorycznymi bombami, wystarczy zmodyfikować przepis, by nadal cieszyć się tymi uwielbianymi placuszkami. Z czego zatem zrobić smaczne naleśniki, jeśli chcemy wyrzucić bądź co bądź podstawy, czyli mąkę, cukier i mleko?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczne naleśniki. Co zamiast mąki?
Określenia "bez mąki" czy "dietetyczne" nie zawsze oznaczają danie pozbawione walorów smakowych. Dajmy na to naleśniki, które - zdawałoby się - nie obejdą się bez mąki, w wersji dietetycznej smakują również dobrze jak w klasycznej. To za sprawą pysznego składnika ciasta - serka mascarpone.
Mascarpone produkowany jest ze śmietany, dzięki czemu zawdzięcza swój smak i rewelacyjną konsystencję. Serek wystarczy wymieszać z jajkami oraz kakao - raz-dwa i ciasto na pyszne naleśniki gotowe.
Naleśniki bez mąki na serku mascarpone. Przepis
Składniki:
- 300 g serka mascarpone,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki kakao,
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Do serka mascarpone dodaj jajka i kakao. Miksuj całość do połączenia składników.
- Patelnię rozgrzej z niewielką ilością tłuszczu.
- Następnie wylewaj porcje ciasta na patelnię i smaż naleśniki pod przykryciem, aż brzegi zaczną się wywijać.
- Po dwóch minutach przewróć placuszka na drugą stronę. Smaż 2 minuty pod przykryciem.
- Gotowe naleśniki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.