PrzepisDla DzieciW PRL-u dzieci zajadały aż miło. Dziś nie jest tak popularny, a działa zbawiennie na jelita

W PRL‑u dzieci zajadały aż miło. Dziś nie jest tak popularny, a działa zbawiennie na jelita

Kisiel malinowy w zbliżeniu
Kisiel malinowy w zbliżeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ilya

27.04.2024 11:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedyś był jednym z ulubionych deserów, serwowanym też na podwieczorek. Uwielbiały go dzieci, ale też smakował dorosłym. Niezbyt słodki, tani i szybki do przygotowania. Dziś robimy go rzadziej. Warto sobie o nim przypomnieć zwłaszcza przed sezonem na świeże owoce. Pomoże też, gdy pojawią się drobne dolegliwości układu pokarmowego.

Kisiel to takie proste dnie, a jednocześnie 2 w 1. Można potraktować go jako lekki deser, ale oprócz smaku ma on też kilka innych zalet. Nic dziwnego, że wiele osób wraca do przepisów na domowy kisiel. Najwięcej dobroczynnych właściwości ma właśnie ten przygotowany samodzielnie, a nie gotowy z proszku.

Lepszy domowy

Przepis na domowy kisiel jest banalny. Nie sprawi to nikomu kłopotu, a ma ogromną przewagę nad wieloma produktami ze sklepu. Zdarzają się gotowe produkty z krótkim składem, ale zdecydowana większość zawiera sporo cukru, a także regulatory kwasowości i barwniki. Te składniki są zupełnie niepotrzebne, by deser był pyszny i zdrowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki dla żołądka

Dlaczego kisiel można nazwać zdrowym deserem? To dzięki mące ziemniaczanej, na której bazuje ten przysmak. W jej składzie znajduje się błonnik pokarmowy, który kojarzymy przeważnie z warzywami, owocami, ciemnym pieczywem. Ma on dobry wpływ na jelita, pomaga oczyścić je ze złogów i toksyn. Kisiel można jeść nawet na diecie lekkostrawnej, a także przy dolegliwościach związanych z trawieniem. Pomoże przy wszelkiego rodzaju zatruciach pokarmowych czy bólach brzucha. Kisiel jest świetnym produktem osłonowym dla żołądka. Sprawdzi się też po przejedzeniu. Ten deser nie zawiera również glutenu. Jak nie trudno się domyśleć, nie ma też wielu kalorii. Dlatego to dobry pomysł na słodką przekąskę dla tych, którzy są na diecie redukcyjnej.

Z dodatkiem przypraw

Mąka ziemniaczana to podstawowy składnik kisielu, ale potrzebne będą także owoce lub sok. Dzięki nim pojawiają się w nim także witaminy. Domowy kisiel, gdy jest taka potrzeba, można dosłodzić. Lepiej użyć miodu lub ksylitolu zamiast cukru i doprawić go przyprawami korzennymi, a zwłaszcza cynamonem. Do tego deseru można też dorzucić odrobinę nasion chia lub siemienia lnianego. Dobry dodatek to też starte jabłko. Kisiel jest pyszny z jogurtem naturalnym, biszkoptami, waniliowym serkiem.

Przepisy na domowy kisiel

Z sokiem owocowym

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki soku malinowego,
  • cukier/miód opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. 1 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem lub miodem, jeśli ich używasz. Do pozostałej połowy szklanki wody dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj.
  2. Sok malinowy wlej do wody, a po chwili dodaj rozmieszaną mąkę. Całość starannie wymieszaj i zagotuj. Kisiel rozlej do miseczek.

Ze świeżymi owocami

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 150 g owoców, np. jabłek, malin, truskawek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Przelej 250 ml wody do garnuszka, dodaj owoce i włącz mały palnik. Doprowadź do wrzenia.
  2. W szklance z pozostałą wodą wymieszaj dokładnie 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej. Wlewaj ją powoli do gotujących się owoców i cały czas mieszaj trzepaczką. Kisiel szybko zaczyna gęstnieć.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także