Mamy w domach, ale nie wiemy, że daje owoce. Znany kucharz pokazał, jak owocuje monstera

Monstera to jedna z najpopularniejszych roślin doniczkowych, ceniona za swoje bujne, imponujące liście. Choć wielu z nas zna ją tylko jako ozdobę wnętrza, mało kto wie, że monstera może również wydawać pyszne owoce. O tym, jak je wyhodować i co z nich zrobić, opowiada znany kucharz Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować".

Mamy w domach, ale nie wiemy, że daje owoce. Znany kucharz pokazał, jak owocuje monsteraMamy w domach, ale nie wiemy, że daje owoce. Znany kucharz pokazał, jak owocuje monstera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Monstera, znana z bujnych, pięknych liści, może także zaskakiwać swoimi owocami. Czy wiesz, że można je jeść? Znany kucharz Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" zdradził, jak dbać o monstery, by cieszyć się ich egzotycznymi plonami. Dowiedz się, jakie to proste i jakie cuda kulinarnie możesz stworzyć z ich owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Tajemnicze owoce monstery

Monstera to nie tylko ozdobna roślina, ale także prawdziwe źródło egzotycznych smaków. Kucharz Piotr Ogiński ujawnił, że te piękne rośliny mogą obrodzić owocami, ale istnieje pewien warunek. Aby wydawały owoce, muszą być trzymane w specjalnych warunkach, przypominających te z lasów deszczowych.

Oznacza to dostęp do dużej ilości wilgoci, temperatury w granicach 20-30 stopni Celsjusza oraz stałego, delikatnego oświetlenia. Uprawa w domowych warunkach może być wyzwaniem, jednak z pomocą specjalnych oranżerii i cierpliwości jest to możliwe.

Owoce monstery - smak tropików na wyciągnięcie ręki

Dojrzałe owoce monstery kuszą słodkim aromatem i zachęcają wyglądem. Po zdjęciu skórki ukazuje się biały, soczysty miąższ, który ponoć smakiem przypomina ananasa lub banana. Te tropikalne rarytasy można jeść na surowo jako przekąskę, dodawać do sałatek, smoothie czy koktajli. Doskonale sprawdzą się również jako baza do dżemów, które oczarują domowników egzotycznym smakiem.

Tego mogliście nie wiedzieć o monsterach:

  • Owoce monstery zawierają enzymy ułatwiające trawienie i mogą wspomagać układ odpornościowy.
  • Nasiona monstery po odpowiedniej obróbce można wykorzystać do przygotowania kawy o właściwościach pobudzających.
  • Liście monstery mają właściwości oczyszczające powietrze i mogą neutralizować szkodliwe substancje.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje