PrzepisWielkanocGdy podałam ten sernik, teściowa z wrażenia upuściła szklankę. Lepszego nie jadłam

Gdy podałam ten sernik, teściowa z wrażenia upuściła szklankę. Lepszego nie jadłam

Sernik pistacjowy - Pyszności
Sernik pistacjowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Lesyy
14.03.2024 08:54, aktualizacja: 26.04.2024 14:30

Sernik to bez wątpienia król popularności wśród imprezowych ciast. Można podać go na wiele różnych sposobów, jednak ja stawiam na obłędnie kremowy sernik pistacjowy. Szybko skradł serca moich bliskich i został okrzyknięty najlepszym ciastem na świecie.

Orzechy świetnie pasują do wielu deserów, ale w tym cieście pistacje odgrywają kluczową rolę. Dodatek pasty pistacjowej świetnie podkręca smak, nadając serowej masie wyrazistości. Ten sernik zachwyci twoją rodzinę i stanie się wielkanocnym hitem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik pistacjowy

Kiedy pierwszy raz podałam go moim bliskim, teściowa z wrażenia upuściła widelec. Chociaż mówiła, że z serników to ona lubi najbardziej te tradycyjne, to po spróbowaniu sernika pistacjowego szybko zmieniła zdanie.

Sernik pistacjowy - Pyszności
Sernik pistacjowy - Pyszności© Canva | Lesyy

Sernik pistacjowy swoim smakiem uwiedzie każdego. Przepis jest naprawdę prosty, a kluczem jest tutaj użycie pasty pistacjowej. Najlepiej wybrać taką o 100 proc. zawartości orzechów - bez problemów zamówisz taką przez internet. Taki sernik świetnie pasuje ze słodkim finiszem w postaci polewy z białej czekolady i pokruszonych, solonych pistacji.

Składniki:

Spód

  • 180 g kruchych ciasteczek maślanych,
  • 60 g drobno posiekanych pistacji,
  • 35 g drobnego cukru,
  • 90 g roztopionego masła.

Masa

  • 900 g serka śmietankowego,
  • 125 g kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 125 g pasty pistacjowej,
  • 4 jajka.

Dekoracja

  • 120 g białej czekolady,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 45 g pasty pistacjowej,
  • 25 g posiekanych pistacji.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zmiksuj na drobną masę.
  2. W misce wymieszaj okruchy ciasteczek z pistacjami i cukrem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
  3. Wyłóż masę ciasteczkową do tortownicy o średnicy 24 cm, dociskając ją wypukłą stroną łyżki lub spodem szklanki. Uformuj spód i rant o wysokości około 1-2 cm.
  4. Piecz przez 5-8 minut w 180 st. Celsjusza, a następnie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
  5. Obniż temperaturę piekarnika do 160 st. Celsjusza.
  6. Do miski miksera włóż serek śmietankowy, kwaśną śmietanę i cukier. Miksuj na wolnych obrotach przez około 3 minuty, aż się połączą.
  7. Rozkłóć jajka w miseczce widelcem i wlewaj je cienkim strumieniem do miski z masą serową, cały czas miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
  8. Owiń szczelnie folią aluminiową wystudzoną tortownicę z ciastem.
  9. Wlej masę serową do tortownicy. Stuknij nią kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  10. Wstaw tortownicę do większej formy i wlej do niej wrzątek na wysokość połowy tortownicy.
  11. Piecz sernik przez godzinę w 160 st. Celsjusza. Ostrożnie wyjmij z formy z wrzątkiem i wstaw do wyłączonego piekarnika, pozostawiając uchylone drzwiczki.
  12. Po wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na noc.
  13. Na drugi dzień podgrzej śmietankę prawie do wrzenia, dodaj pastę pistacjową, połamaną czekoladę i wymieszaj.
  14. Polej sernik polewą i udekoruj pokruszonymi pistacjami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także