Gdy podałam ten sernik, teściowa z wrażenia upuściła szklankę. Lepszego nie jadłam
14.03.2024 08:54, aktual.: 26.04.2024 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sernik to bez wątpienia król popularności wśród imprezowych ciast. Można podać go na wiele różnych sposobów, jednak ja stawiam na obłędnie kremowy sernik pistacjowy. Szybko skradł serca moich bliskich i został okrzyknięty najlepszym ciastem na świecie.
Orzechy świetnie pasują do wielu deserów, ale w tym cieście pistacje odgrywają kluczową rolę. Dodatek pasty pistacjowej świetnie podkręca smak, nadając serowej masie wyrazistości. Ten sernik zachwyci twoją rodzinę i stanie się wielkanocnym hitem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik pistacjowy
Kiedy pierwszy raz podałam go moim bliskim, teściowa z wrażenia upuściła widelec. Chociaż mówiła, że z serników to ona lubi najbardziej te tradycyjne, to po spróbowaniu sernika pistacjowego szybko zmieniła zdanie.
Sernik pistacjowy swoim smakiem uwiedzie każdego. Przepis jest naprawdę prosty, a kluczem jest tutaj użycie pasty pistacjowej. Najlepiej wybrać taką o 100 proc. zawartości orzechów - bez problemów zamówisz taką przez internet. Taki sernik świetnie pasuje ze słodkim finiszem w postaci polewy z białej czekolady i pokruszonych, solonych pistacji.
Składniki:
Spód
- 180 g kruchych ciasteczek maślanych,
- 60 g drobno posiekanych pistacji,
- 35 g drobnego cukru,
- 90 g roztopionego masła.
Masa
- 900 g serka śmietankowego,
- 125 g kwaśnej śmietany 12 proc.,
- 250 g drobnego cukru,
- 125 g pasty pistacjowej,
- 4 jajka.
Dekoracja
- 120 g białej czekolady,
- 60 ml śmietanki kremówki,
- 45 g pasty pistacjowej,
- 25 g posiekanych pistacji.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka zmiksuj na drobną masę.
- W misce wymieszaj okruchy ciasteczek z pistacjami i cukrem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
- Wyłóż masę ciasteczkową do tortownicy o średnicy 24 cm, dociskając ją wypukłą stroną łyżki lub spodem szklanki. Uformuj spód i rant o wysokości około 1-2 cm.
- Piecz przez 5-8 minut w 180 st. Celsjusza, a następnie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
- Obniż temperaturę piekarnika do 160 st. Celsjusza.
- Do miski miksera włóż serek śmietankowy, kwaśną śmietanę i cukier. Miksuj na wolnych obrotach przez około 3 minuty, aż się połączą.
- Rozkłóć jajka w miseczce widelcem i wlewaj je cienkim strumieniem do miski z masą serową, cały czas miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Owiń szczelnie folią aluminiową wystudzoną tortownicę z ciastem.
- Wlej masę serową do tortownicy. Stuknij nią kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Wstaw tortownicę do większej formy i wlej do niej wrzątek na wysokość połowy tortownicy.
- Piecz sernik przez godzinę w 160 st. Celsjusza. Ostrożnie wyjmij z formy z wrzątkiem i wstaw do wyłączonego piekarnika, pozostawiając uchylone drzwiczki.
- Po wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na noc.
- Na drugi dzień podgrzej śmietankę prawie do wrzenia, dodaj pastę pistacjową, połamaną czekoladę i wymieszaj.
- Polej sernik polewą i udekoruj pokruszonymi pistacjami.