Gdy podałam ten sernik, teściowa z wrażenia upuściła szklankę. Lepszego nie jadłam

Sernik to bez wątpienia król popularności wśród imprezowych ciast. Można podać go na wiele różnych sposobów, jednak ja stawiam na obłędnie kremowy sernik pistacjowy. Szybko skradł serca moich bliskich i został okrzyknięty najlepszym ciastem na świecie.

Sernik pistacjowy - PysznościSernik pistacjowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Lesyy
Ewa Malinowska

Orzechy świetnie pasują do wielu deserów, ale w tym cieście pistacje odgrywają kluczową rolę. Dodatek pasty pistacjowej świetnie podkręca smak, nadając serowej masie wyrazistości. Ten sernik zachwyci twoją rodzinę i stanie się wielkanocnym hitem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Sernik pistacjowy

Kiedy pierwszy raz podałam go moim bliskim, teściowa z wrażenia upuściła widelec. Chociaż mówiła, że z serników to ona lubi najbardziej te tradycyjne, to po spróbowaniu sernika pistacjowego szybko zmieniła zdanie.

Sernik pistacjowy - Pyszności
Sernik pistacjowy - Pyszności © Canva | Lesyy

Sernik pistacjowy swoim smakiem uwiedzie każdego. Przepis jest naprawdę prosty, a kluczem jest tutaj użycie pasty pistacjowej. Najlepiej wybrać taką o 100 proc. zawartości orzechów - bez problemów zamówisz taką przez internet. Taki sernik świetnie pasuje ze słodkim finiszem w postaci polewy z białej czekolady i pokruszonych, solonych pistacji.

Składniki:

Spód

  • 180 g kruchych ciasteczek maślanych,
  • 60 g drobno posiekanych pistacji,
  • 35 g drobnego cukru,
  • 90 g roztopionego masła.

Masa

  • 900 g serka śmietankowego,
  • 125 g kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 125 g pasty pistacjowej,
  • 4 jajka.

Dekoracja

  • 120 g białej czekolady,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 45 g pasty pistacjowej,
  • 25 g posiekanych pistacji.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zmiksuj na drobną masę.
  2. W misce wymieszaj okruchy ciasteczek z pistacjami i cukrem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
  3. Wyłóż masę ciasteczkową do tortownicy o średnicy 24 cm, dociskając ją wypukłą stroną łyżki lub spodem szklanki. Uformuj spód i rant o wysokości około 1-2 cm.
  4. Piecz przez 5-8 minut w 180 st. Celsjusza, a następnie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
  5. Obniż temperaturę piekarnika do 160 st. Celsjusza.
  6. Do miski miksera włóż serek śmietankowy, kwaśną śmietanę i cukier. Miksuj na wolnych obrotach przez około 3 minuty, aż się połączą.
  7. Rozkłóć jajka w miseczce widelcem i wlewaj je cienkim strumieniem do miski z masą serową, cały czas miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
  8. Owiń szczelnie folią aluminiową wystudzoną tortownicę z ciastem.
  9. Wlej masę serową do tortownicy. Stuknij nią kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  10. Wstaw tortownicę do większej formy i wlej do niej wrzątek na wysokość połowy tortownicy.
  11. Piecz sernik przez godzinę w 160 st. Celsjusza. Ostrożnie wyjmij z formy z wrzątkiem i wstaw do wyłączonego piekarnika, pozostawiając uchylone drzwiczki.
  12. Po wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na noc.
  13. Na drugi dzień podgrzej śmietankę prawie do wrzenia, dodaj pastę pistacjową, połamaną czekoladę i wymieszaj.
  14. Polej sernik polewą i udekoruj pokruszonymi pistacjami.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska