Moja siostra piecze je na każdą okazję. Nikt nie zgadł, z czego robi krem

Kiedy moja siostra przyniosła to ciasto po raz pierwszy, zadała nam zagadkę - z czego jest zrobione. Kiedy po kilku nieudanych próbach odpowiedzi zdradził nam, że bazą jest kasza manna, nie każdy jej uwierzył. Deser smakuje jak kultowy batonik Bounty i szybko zjednał sobie fanów nawet wśród osób, które za kaszą manną niespecjalnie przepadają.

Ciasto Bounty - PysznościCiasto Bounty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem z kaszy manny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą kokosa i puszystą strukturą kaszki manny to słodki strzał w dziesiątkę i miła odskocznia od klasycznych ciast i serników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Ciasto Bounty z kaszy manny

Ciasto zaskakuje niestandardowym składnikiem w masie, ale nie musisz obawiać się tego przepisu - jest naprawdę proste w przygotowaniu. Masa z kaszy manny smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się przed wyjadaniem jej prosto z garnka.

Przepis na budyń z kaszą manną
Przepis na budyń z kaszą manną © Adobe Stock | Marco Bagnoli

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • spora szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Krem z kaszy manny

  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, cały czas ubijając.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, miksując na gładkie ciasto.
  3. Wlej mleko, kakao i ekstrakt z wanilii. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
  4. Ciasto przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
  5. Przejdź do przygotowania kremu. W garnku zagotuj mleko z kaszą manną, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
  6. Zdejmij z ognia i wymieszaj z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostudź.
  7. Zmiksuj ostudzony krem z miękkim masłem na puszystą masę.
  8. Wyłóż krem kokosowy na ostudzone ciasto. Wygładź powierzchnię i udekoruj rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
  9. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem stężał.

Schłodzone ciasto polej roztopioną czekoladą i posyp wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje