Moja siostra piecze je na każdą okazję. Nikt nie zgadł, z czego robi krem
Kiedy moja siostra przyniosła to ciasto po raz pierwszy, zadała nam zagadkę - z czego jest zrobione. Kiedy po kilku nieudanych próbach odpowiedzi zdradził nam, że bazą jest kasza manna, nie każdy jej uwierzył. Deser smakuje jak kultowy batonik Bounty i szybko zjednał sobie fanów nawet wśród osób, które za kaszą manną niespecjalnie przepadają.
26.04.2024 07:45
Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem z kaszy manny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą kokosa i puszystą strukturą kaszki manny to słodki strzał w dziesiątkę i miła odskocznia od klasycznych ciast i serników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Bounty z kaszy manny
Ciasto zaskakuje niestandardowym składnikiem w masie, ale nie musisz obawiać się tego przepisu - jest naprawdę proste w przygotowaniu. Masa z kaszy manny smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się przed wyjadaniem jej prosto z garnka.
Składniki:
- 250 g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 200 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- spora szczypta soli,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Krem z kaszy manny
- 500 ml mleka,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 200 g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 200 g wiórków kokosowych,
- czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, cały czas ubijając.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, miksując na gładkie ciasto.
- Wlej mleko, kakao i ekstrakt z wanilii. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Ciasto przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
- Przejdź do przygotowania kremu. W garnku zagotuj mleko z kaszą manną, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostudź.
- Zmiksuj ostudzony krem z miękkim masłem na puszystą masę.
- Wyłóż krem kokosowy na ostudzone ciasto. Wygładź powierzchnię i udekoruj rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
- Wstaw ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Schłodzone ciasto polej roztopioną czekoladą i posyp wiórkami czekoladowymi. Smacznego!