PrzepisCiastaMoja siostra piecze je na każdą okazję. Nikt nie zgadł, z czego robi krem

Moja siostra piecze je na każdą okazję. Nikt nie zgadł, z czego robi krem

Ciasto Bounty - Pyszności
Ciasto Bounty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.04.2024 07:45

Kiedy moja siostra przyniosła to ciasto po raz pierwszy, zadała nam zagadkę - z czego jest zrobione. Kiedy po kilku nieudanych próbach odpowiedzi zdradził nam, że bazą jest kasza manna, nie każdy jej uwierzył. Deser smakuje jak kultowy batonik Bounty i szybko zjednał sobie fanów nawet wśród osób, które za kaszą manną niespecjalnie przepadają.

Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem z kaszy manny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą kokosa i puszystą strukturą kaszki manny to słodki strzał w dziesiątkę i miła odskocznia od klasycznych ciast i serników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Bounty z kaszy manny

Ciasto zaskakuje niestandardowym składnikiem w masie, ale nie musisz obawiać się tego przepisu - jest naprawdę proste w przygotowaniu. Masa z kaszy manny smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się przed wyjadaniem jej prosto z garnka.

Przepis na budyń z kaszą manną
Przepis na budyń z kaszą manną© Adobe Stock | Marco Bagnoli

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • spora szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Krem z kaszy manny

  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, cały czas ubijając.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, miksując na gładkie ciasto.
  3. Wlej mleko, kakao i ekstrakt z wanilii. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
  4. Ciasto przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
  5. Przejdź do przygotowania kremu. W garnku zagotuj mleko z kaszą manną, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
  6. Zdejmij z ognia i wymieszaj z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostudź.
  7. Zmiksuj ostudzony krem z miękkim masłem na puszystą masę.
  8. Wyłóż krem kokosowy na ostudzone ciasto. Wygładź powierzchnię i udekoruj rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
  9. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem stężał.

Schłodzone ciasto polej roztopioną czekoladą i posyp wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także