Krucha szarlotka napakowana jabłkami z 1948 roku. Dziś mało kto dodaje do ciasta ten składnik

Gdyby istniało muzeum starych przepisów kulinarnych, to receptura, o której dzisiaj porozmawiamy, z całą pewnością by tam trafiła. Skomponowany w 1948 roku przepis na szarlotkę to kawał kucharskiej historii, która uczy i... doskonale smakuje.

Przepis na szarlotkę z 1948 rokuPrzepis na szarlotkę z 1948 roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Historia szarlotki jest zdecydowanie niezwykła. Geneza miała miejsce na przełomie XIX i XX wieku, a nazwę zawdzięczamy przydomkowi, który nosiła Aleksandra Fiodorowna, żona cara Rosji Mikołaja I. To właśnie na cześć "Charlotty Pruskiej" powstało popularne dzisiaj ciasto z jabłkami, a pierwszym cukiernikiem, który je stworzył, miał być francuski cukiernik Marie-Antoine Carême, służący w pewnym momencie swojego życia na carskim dworze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe pucharki szczęścia. Ulubiony deser na zimno w wiosennym wydaniu

Dzisiaj nikt z nas nie wyobraża sobie istnienia cukiernictwa bez szarlotki. Tradycja jej wypiekania nie zanikła ani na chwilę, chociaż receptury były wielokrotnie zmieniane i dopieszczane. Jeszcze w 1948 roku szarlotkę przygotowywano z dodatkiem smalcu, o czym świadczy przepis zawarty w wydanej tuż po wojnie książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka". Poniżej prezentujemy pełną recepturę i polecamy ją wszystkim amatorom domowego cukiernictwa. Warto, bo ciasto wychodzi jednocześnie kruche i niezwykle soczyste.

Szarlotka według przepisu z 1948 roku

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 30 g smalcu,
  • 1 jajko,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (w oryginale: zapach).

Nadzienie:

  • 750 g kwaśnych jabłek,
  • 250 g cukru.
Szarlotka z przepisu z 1948 roku. "Wałeczki" na wierzchu, smalec i "zapach"
Szarlotka z przepisu z 1948 roku. "Wałeczki" na wierzchu, smalec i "zapach" © Canva | MorganLaFe

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło i smalec. Oddzielnie utrzyj jajko z cukrem i połącz zawartość obu misek. Wyrób ciasto.
  2. Jabłka obierz, umyj i poszatkuj. Podsyp cukrem i podsmaż.
  3. W międzyczasie 2/3 ciasta przełóż do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką formy. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Ciepłą "marmoladę" z jabłek wyłóż do środka ciasta, a wierzch udekoruj cienkimi wałeczkami z reszty masy. Autor przepisu poleca jeszcze posmarować wierzch mieszanką mleka i cukru. Piecz do zarumienienia (kolejne 20-25 minut). Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟