3 lepsze marynaty do schabowych niż moczenie w mleku. Kotlety wyjdą bardziej kruche i soczyste niż kiedykolwiek

Kotlety schabowe to klasyczne danie obiadowe, które najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką. Zdarza się, że przed smażeniem mięsa, moczymy je w mleku. Dzięki temu nasza potrawa zyskuje na konsystencji. Jednak okazuje się, że warto użyć do marynaty również innych składników. Kotlety zachwycą cię wspaniałą kruchością oraz smakiem!

ObrazekCzy schabowe trzeba moczyć w mleku Postaw na inny sposób, a kotlety zaskoczą Cię kruchością - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smaczne i delikatne kotlety schabowe

Obrazek
Kotlet schabowy - Pyszności

Przed smażeniem kotletów, często moczymy mięso przez parę godzin w mleku. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo krucha. Jednak okazuje się, że nie jest to jedyny sposób na idealne kotlety. Poniżej podajemy kilka propozycji na pyszną marynatę.

  • majonez, sok z cytryny oraz jajka

W dużej misce połącz jajko z jedną łyżką majonezu oraz jedną łyżką soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić mieszaninę w ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin. Kotlety schabowe zachwycą cię kruchością!

  • whiskey, oliwa, miód

Okazuje się, że alkohol wspaniale sprawdzi się jako składnik marynaty. W związku z tym warto sięgnąć po aromatyczne whiskey. Niewielką ilość alkoholu zmieszaj z oliwą oraz miodem. Na końcu dodaj ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.

  • miód i musztarda

Miód i musztarda to wspaniałe połączenie. Nie tylko pozytywnie wpłynie na konsystencję kotletów, ale również wspaniale wzbogaci ich smak. Wystarczy, że przed smażeniem mięsa, posmarujesz je marynatą i odstawisz na kilka godzin do lodówki.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Obrazek
Kotlet schabowy - Pyszności

Kotlety schabowe smażymy w dosyć dużej ilości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane, które odznacza się wysoką punktem dymienia. Poza tym, produkt ten pozytywnie wpłynie na aromat i smak potrawy. Gotowe kotlety schabowe powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem.

Oprócz tego warto wiedzieć, że kotlety smażymy około 2 - 3 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu - po usmażeniu możemy odkładać kotlety na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Gotowa potrawa wspaniale smakuje z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego schabowego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość