3 lepsze marynaty do schabowych niż moczenie w mleku. Kotlety wyjdą bardziej kruche i soczyste niż kiedykolwiek

Kotlety schabowe to klasyczne danie obiadowe, które najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką. Zdarza się, że przed smażeniem mięsa, moczymy je w mleku. Dzięki temu nasza potrawa zyskuje na konsystencji. Jednak okazuje się, że warto użyć do marynaty również innych składników. Kotlety zachwycą cię wspaniałą kruchością oraz smakiem!

3 lepsze marynaty do schabowych niż moczenie w mleku. Kotlety wyjdą bardziej kruche i soczyste niż kiedykolwiekCzy schabowe trzeba moczyć w mleku Postaw na inny sposób, a kotlety zaskoczą Cię kruchością - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Smaczne i delikatne kotlety schabowe

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Przed smażeniem kotletów, często moczymy mięso przez parę godzin w mleku. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo krucha. Jednak okazuje się, że nie jest to jedyny sposób na idealne kotlety. Poniżej podajemy kilka propozycji na pyszną marynatę.

  • majonez, sok z cytryny oraz jajka

W dużej misce połącz jajko z jedną łyżką majonezu oraz jedną łyżką soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić mieszaninę w ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin. Kotlety schabowe zachwycą cię kruchością!

  • whiskey, oliwa, miód

Okazuje się, że alkohol wspaniale sprawdzi się jako składnik marynaty. W związku z tym warto sięgnąć po aromatyczne whiskey. Niewielką ilość alkoholu zmieszaj z oliwą oraz miodem. Na końcu dodaj ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.

  • miód i musztarda

Miód i musztarda to wspaniałe połączenie. Nie tylko pozytywnie wpłynie na konsystencję kotletów, ale również wspaniale wzbogaci ich smak. Wystarczy, że przed smażeniem mięsa, posmarujesz je marynatą i odstawisz na kilka godzin do lodówki.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Kotlety schabowe smażymy w dosyć dużej ilości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane, które odznacza się wysoką punktem dymienia. Poza tym, produkt ten pozytywnie wpłynie na aromat i smak potrawy. Gotowe kotlety schabowe powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem.

Oprócz tego warto wiedzieć, że kotlety smażymy około 2 - 3 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu - po usmażeniu możemy odkładać kotlety na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Gotowa potrawa wspaniale smakuje z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego schabowego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo