Porady3 lepsze marynaty do schabowych niż moczenie w mleku. Kotlety wyjdą bardziej kruche i soczyste niż kiedykolwiek

3 lepsze marynaty do schabowych niż moczenie w mleku. Kotlety wyjdą bardziej kruche i soczyste niż kiedykolwiek

Kotlety schabowe to klasyczne danie obiadowe, które najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką. Zdarza się, że przed smażeniem mięsa, moczymy je w mleku. Dzięki temu nasza potrawa zyskuje na konsystencji. Jednak okazuje się, że warto użyć do marynaty również innych składników. Kotlety zachwycą cię wspaniałą kruchością oraz smakiem!

Czy schabowe trzeba moczyć w mleku Postaw na inny sposób, a kotlety zaskoczą Cię kruchością - Pyszności; Foto: Canva.com
Czy schabowe trzeba moczyć w mleku Postaw na inny sposób, a kotlety zaskoczą Cię kruchością - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

03.09.2022 08:54

Smaczne i delikatne kotlety schabowe

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Przed smażeniem kotletów, często moczymy mięso przez parę godzin w mleku. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo krucha. Jednak okazuje się, że nie jest to jedyny sposób na idealne kotlety. Poniżej podajemy kilka propozycji na pyszną marynatę.

  • majonez, sok z cytryny oraz jajka

W dużej misce połącz jajko z jedną łyżką majonezu oraz jedną łyżką soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić mieszaninę w ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin. Kotlety schabowe zachwycą cię kruchością!

  • whiskey, oliwa, miód

Okazuje się, że alkohol wspaniale sprawdzi się jako składnik marynaty. W związku z tym warto sięgnąć po aromatyczne whiskey. Niewielką ilość alkoholu zmieszaj z oliwą oraz miodem. Na końcu dodaj ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.

  • miód i musztarda

Miód i musztarda to wspaniałe połączenie. Nie tylko pozytywnie wpłynie na konsystencję kotletów, ale również wspaniale wzbogaci ich smak. Wystarczy, że przed smażeniem mięsa, posmarujesz je marynatą i odstawisz na kilka godzin do lodówki.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Kotlety schabowe smażymy w dosyć dużej ilości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane, które odznacza się wysoką punktem dymienia. Poza tym, produkt ten pozytywnie wpłynie na aromat i smak potrawy. Gotowe kotlety schabowe powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem.

Oprócz tego warto wiedzieć, że kotlety smażymy około 2 - 3 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu - po usmażeniu możemy odkładać kotlety na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Gotowa potrawa wspaniale smakuje z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego schabowego krok po kroku.

poradydomowe poradykotlet schabowy
Wybrane dla Ciebie