3 lepsze marynaty do schabowych niż moczenie w mleku. Kotlety wyjdą bardziej kruche i soczyste niż kiedykolwiek
Kotlety schabowe to klasyczne danie obiadowe, które najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką. Zdarza się, że przed smażeniem mięsa, moczymy je w mleku. Dzięki temu nasza potrawa zyskuje na konsystencji. Jednak okazuje się, że warto użyć do marynaty również innych składników. Kotlety zachwycą cię wspaniałą kruchością oraz smakiem!
03.09.2022 08:54
Smaczne i delikatne kotlety schabowe
Przed smażeniem kotletów, często moczymy mięso przez parę godzin w mleku. Dzięki temu nasza potrawa jest wyjątkowo krucha. Jednak okazuje się, że nie jest to jedyny sposób na idealne kotlety. Poniżej podajemy kilka propozycji na pyszną marynatę.
- majonez, sok z cytryny oraz jajka
W dużej misce połącz jajko z jedną łyżką majonezu oraz jedną łyżką soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić mieszaninę w ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin. Kotlety schabowe zachwycą cię kruchością!
- whiskey, oliwa, miód
Okazuje się, że alkohol wspaniale sprawdzi się jako składnik marynaty. W związku z tym warto sięgnąć po aromatyczne whiskey. Niewielką ilość alkoholu zmieszaj z oliwą oraz miodem. Na końcu dodaj ulubione przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- miód i musztarda
Miód i musztarda to wspaniałe połączenie. Nie tylko pozytywnie wpłynie na konsystencję kotletów, ale również wspaniale wzbogaci ich smak. Wystarczy, że przed smażeniem mięsa, posmarujesz je marynatą i odstawisz na kilka godzin do lodówki.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Kotlety schabowe smażymy w dosyć dużej ilości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj masło klarowane, które odznacza się wysoką punktem dymienia. Poza tym, produkt ten pozytywnie wpłynie na aromat i smak potrawy. Gotowe kotlety schabowe powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem.
Oprócz tego warto wiedzieć, że kotlety smażymy około 2 - 3 minuty z każdej strony. Jeśli chcemy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu - po usmażeniu możemy odkładać kotlety na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Gotowa potrawa wspaniale smakuje z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego schabowego krok po kroku.