W PRL‑u ulubione śniadanie wszystkich dzieci. Dziś mamy nie podają swoim maluchom
Kiedy jeździliśmy do babci na ferie i wakacje, kaszę manną z domowym sokiem malinowym jedliśmy niemal codziennie. Popularny dawniej przysmak odszedł nieco w niepamięć, jednak warto przywrócić mu dawny blask.
30.04.2024 14:57
Kaszy manny z sokiem specjalnie przedstawiać nie trzeba, bo zna ją niemal każdy z nas. Pojawiała się na deser lub śniadanie, serwowano ją w domach i przedszkolach. Przygotowanie jest ekspresowe, a sama kasza manna tania - nic dziwnego, że w czasach PRL-u cieszyła się tak dużą popularnością. Dziś wiele dzieci nie zna tego smaku, a kaszkę kojarzy najczęściej z gotowcami ze sklepu, których skład pozostawia często wiele do życzenia. Czas otworzyć szafkę kuchenną i przygotować deser, który pozwoli wrócić wspomnieniami do dawnych lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasza manna z sokiem
Kasza manna z domowym sokiem malinowym to pyszny zamiennik owsianki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, uwielbiają ją dzieci i dorośli - deser po prostu idealny.
Kasza manna ma tendencję do przypalania się, dlatego podczas jej gotowania należy zachować czujność i regularnie mieszać zawartość garnka. To pozwoli uzyskać kremową konsystencję bez nieprzyjemnych grudek czy nieprzyjemnego aromatu przypalenia.
Składniki:
- 500 mleka,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 2 łyżeczki cukru,
- domowy sok do podania.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
- Dodaj kaszę manną i gotuj całość na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka.
Gotową kaszę przełóż do miski i polej sokiem malinowym. Możesz podać ją też z innymi dodatkami, jak świeże owoce czy pokruszona czekolada. Smacznego!