W PRL-u ulubione śniadanie wszystkich dzieci. Dziś mamy nie podają swoim maluchom

Kiedy jeździliśmy do babci na ferie i wakacje, kaszę manną z domowym sokiem malinowym jedliśmy niemal codziennie. Popularny dawniej przysmak odszedł nieco w niepamięć, jednak warto przywrócić mu dawny blask.

Kasza manna  - PysznościKasza manna - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Kaszy manny z sokiem specjalnie przedstawiać nie trzeba, bo zna ją niemal każdy z nas. Pojawiała się na deser lub śniadanie, serwowano ją w domach i przedszkolach. Przygotowanie jest ekspresowe, a sama kasza manna tania - nic dziwnego, że w czasach PRL-u cieszyła się tak dużą popularnością. Dziś wiele dzieci nie zna tego smaku, a kaszkę kojarzy najczęściej z gotowcami ze sklepu, których skład pozostawia często wiele do życzenia. Czas otworzyć szafkę kuchenną i przygotować deser, który pozwoli wrócić wspomnieniami do dawnych lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Kasza manna z sokiem

Kasza manna z domowym sokiem malinowym to pyszny zamiennik owsianki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, uwielbiają ją dzieci i dorośli - deser po prostu idealny.

Kasza manna - Pyszności
Kasza manna - Pyszności © Canva | angelicavaihel

Kasza manna ma tendencję do przypalania się, dlatego podczas jej gotowania należy zachować czujność i regularnie mieszać zawartość garnka. To pozwoli uzyskać kremową konsystencję bez nieprzyjemnych grudek czy nieprzyjemnego aromatu przypalenia.

Składniki:

  • 500 mleka,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • domowy sok do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem.
  2. Dodaj kaszę manną i gotuj całość na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka.

Gotową kaszę przełóż do miski i polej sokiem malinowym. Możesz podać ją też z innymi dodatkami, jak świeże owoce czy pokruszona czekolada. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯