PrzepisNapój, który świetnie smakuje i wspiera organizm podczas infekcji. Najlepiej smakuje z przepisu babci

Napój, który świetnie smakuje i wspiera organizm podczas infekcji. Najlepiej smakuje z przepisu babci

Sok malinowy - Pyszności; Foto Canva.com
Sok malinowy - Pyszności; Foto Canva.com
05.08.2023 17:30, aktualizacja: 05.08.2023 17:48

Domowe specjały nie od dziś są świetnym rozwiązaniem w przypadku pojawienia się infekcji. Po jaki produkt sięgasz najczęściej w sezonie zimowym, gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa? Z pewnością, będzie to domowy sok malinowy, który warto przygotować latem, gdy trwa sezon na maliny. Jest to napój o wielu cennych właściwościach, a najlepiej smakuje ten przygotowany według przepisu babci.

Lato jest wyjątkowe, bo oprócz pięknej pogody, oferuje sezonowe owoce, które cieszą się popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i nie tylko. Do takiej kategorii należy zaliczyć maliny, z których można przygotować wiele ciekawych, smacznych i zdrowych dań, deserów i przetworów. Sezon na maliny to właściwy czas, by sięgnąć po przepis na sok malinowy.

Sok malinowy — przysmak lata o niezwykle cennych właściwościach

Chcąc przedłużyć wyjątkowy smak i właściwości świeżych malin, większość osób sięga po różnorodne przepisy. Wśród nich, często wybieraną opcją jest sok malinowy. To zdrowy i pyszny pomysł na świeże maliny. Można go pić przez cały rok, dodając do herbaty, wody, owsianki, kaszy jaglanki czy rozmaitych deserów. Najlepiej smakuje taki, który przygotowuje się w swoim domu, mając pod pełną kontrolą użyte składniki, jak i sam proces przygotowania. Idealnie sprawdzi się przepis babci. Jest to napój o intensywnym, owocowym aromacie, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w gorące dni.

Maliny - Pyszności; foto: Adobe Stock
Maliny - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sok malinowy jest bogaty w witaminy i przeciwutleniacze. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, pomaga w produkcji kolagenu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dodatkowo sok malinowy jest źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Przysmak ten jest również cenny ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, czy wsparcie układu trawiennego.

Sok malinowy przepis — jak przygotować ten zdrowy i smaczny napój?

Przepis jest naprawdę prosty. Sok z malin robi się błyskawicznie i co ważne, można go spożywać w dowolnym momencie roku, gdy odpowiednio się go zapasteryzuje. Nie pozostaje ci nic innego, jak sięgnąć po sprawdzony przepis od babci. I właśnie taką recepturę postanowiliśmy ci zaprezentować.

Składniki:

  • 350-400 g cukru
  • 1 kg świeżych malin
  • opcjonalnie: wyciśnięty sok z cytryny.
Przygotowanie soku malinowego - Pyszności; Foto Canva.com
Przygotowanie soku malinowego - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp maliny do garnka, zasyp cukrem i wlej pół szklanki wody. Zagotuj na średnim ogniu, mieszając co chwila drewnianą łyżką.
  2. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dalej, rozgniatając maliny drewnianą łyżką. Gdy się rozpadną, to zestaw garnek z ognia.
  3. Wyłóż duże sito 4-krotnie złożoną gazą, zawieś je na dużym, głębokim garnku, wlej maliny i pozostaw na kilka minut, by sok samoistnie spłynął. Dociśnij łyżką, by spłynęła resztka soku z malin.
  4. Zrób węzełek z gazy i wyciśnij resztę soku. Ustaw sok na palniku i zagotuj, doprawiając większą ilością cukru i opcjonalnie cytryną do smaku.
  5. Gdy sok się zagotuje, to zmniejsz ogień do minimum i wlej sok do słoików lub butelek. Zakręć i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w zacienionym miejscu np. w piwnicy.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także