Napój, który świetnie smakuje i wspiera organizm podczas infekcji. Najlepiej smakuje z przepisu babci

Domowe specjały nie od dziś są świetnym rozwiązaniem w przypadku pojawienia się infekcji. Po jaki produkt sięgasz najczęściej w sezonie zimowym, gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa? Z pewnością, będzie to domowy sok malinowy, który warto przygotować latem, gdy trwa sezon na maliny. Jest to napój o wielu cennych właściwościach, a najlepiej smakuje ten przygotowany według przepisu babci.

ObrazekSok malinowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Lato jest wyjątkowe, bo oprócz pięknej pogody, oferuje sezonowe owoce, które cieszą się popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i nie tylko. Do takiej kategorii należy zaliczyć maliny, z których można przygotować wiele ciekawych, smacznych i zdrowych dań, deserów i przetworów. Sezon na maliny to właściwy czas, by sięgnąć po przepis na sok malinowy.

Sok malinowy — przysmak lata o niezwykle cennych właściwościach

Chcąc przedłużyć wyjątkowy smak i właściwości świeżych malin, większość osób sięga po różnorodne przepisy. Wśród nich, często wybieraną opcją jest sok malinowy. To zdrowy i pyszny pomysł na świeże maliny. Można go pić przez cały rok, dodając do herbaty, wody, owsianki, kaszy jaglanki czy rozmaitych deserów. Najlepiej smakuje taki, który przygotowuje się w swoim domu, mając pod pełną kontrolą użyte składniki, jak i sam proces przygotowania. Idealnie sprawdzi się przepis babci. Jest to napój o intensywnym, owocowym aromacie, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w gorące dni.

Obrazek
Maliny - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sok malinowy jest bogaty w witaminy i przeciwutleniacze. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, pomaga w produkcji kolagenu i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dodatkowo sok malinowy jest źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Przysmak ten jest również cenny ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, czy wsparcie układu trawiennego.

Sok malinowy przepis — jak przygotować ten zdrowy i smaczny napój?

Przepis jest naprawdę prosty. Sok z malin robi się błyskawicznie i co ważne, można go spożywać w dowolnym momencie roku, gdy odpowiednio się go zapasteryzuje. Nie pozostaje ci nic innego, jak sięgnąć po sprawdzony przepis od babci. I właśnie taką recepturę postanowiliśmy ci zaprezentować.

Składniki:

  • 350-400 g cukru
  • 1 kg świeżych malin
  • opcjonalnie: wyciśnięty sok z cytryny.
Obrazek
Przygotowanie soku malinowego - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp maliny do garnka, zasyp cukrem i wlej pół szklanki wody. Zagotuj na średnim ogniu, mieszając co chwila drewnianą łyżką.
  2. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dalej, rozgniatając maliny drewnianą łyżką. Gdy się rozpadną, to zestaw garnek z ognia.
  3. Wyłóż duże sito 4-krotnie złożoną gazą, zawieś je na dużym, głębokim garnku, wlej maliny i pozostaw na kilka minut, by sok samoistnie spłynął. Dociśnij łyżką, by spłynęła resztka soku z malin.
  4. Zrób węzełek z gazy i wyciśnij resztę soku. Ustaw sok na palniku i zagotuj, doprawiając większą ilością cukru i opcjonalnie cytryną do smaku.
  5. Gdy sok się zagotuje, to zmniejsz ogień do minimum i wlej sok do słoików lub butelek. Zakręć i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w zacienionym miejscu np. w piwnicy.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟