Sernik malinowy bez pieczenia. Forma jego podania zaskoczy każdego!
W przypadku każdego przygotowanego ciasta, liczy się nie tylko jego wyjątkowy smak, ale również prostota przygotowania. Dlatego też, coraz chętniej każdy przygotowuje takie ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jeśli szukasz inspiracji na takie desery, to sernik malinowy bez pieczenia będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę!
27.01.2023 14:00
Dlaczego warto przygotować sernik malinowy bez pieczenia?
Na samym wstępie warto podkreślić, że jest to ciasto inne niż wszystkie. Oprócz tego, że nie wymaga pieczenia, to sama forma jego podania może zaskoczyć każdego. Są to bowiem mini kulki sernikowe. Takie małe kęsy sernika są proste do zrobienia i znikną z talerza w mgnieniu oka. Ich niezwykłym atutem jest również fakt, że prezentują się naprawdę wyjątkowo, dlatego sprawdzą się idealnie w przypadku wizyty gości, czy podczas rodzinnych spotkań. Najważniejsze jest jednak to, że pokochasz sernik malinowy bez pieczenia i będziesz chciał robić go nieustannie.
Jak przygotować sernik malinowy bez pieczenia?
Jak przystało na ciasta bez pieczenia, również i w tym przypadku będzie miło, łatwo, przyjemnie i na końcu - smacznie. Efekt jest wart zachodu, dlatego wypróbuj recepturę na tę słodką przekąskę już dziś. Zarówno twoi domownicy, jak i goście, na pewno będą zaskoczeni.
Składniki:
- około 350 g malin umytych i osuszonych
- 800 g serka śmietankowego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki bitej śmietany
- opakowanie krakersów graham.
Sposób przygotowania:
Sernik malinowy bez pieczenia to deser warty grzechu. Rozpocznij od zmiksowania serka śmietankowego z cukrem w misce. Dodaj maliny i dokładnie wymieszaj - tak, by maliny się nie rozpadły. W następnej kolejności, dodaj bitą śmietanę i wymieszaj szpatułką. Następnie wstaw masę do zamrażarki na 2 godziny. Krakersy umieść w robocie kuchennym i rozgnieć je na okruchy. Przy pomocy łyżki stołowej porcjuj serek śmietankowy, obtaczając go w okruchach z krakersów. Gotowe kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli zauważysz, że masa sernikowa robi się zbyt luźna, to włóż ją jeszcze na chwilę do zamrażarki. Gdy wszystkie kulki sernikowe będą gotowe, to wstaw je na kilka godzin do zamrażarki. Przed podaniem, odstaw je na 5 minut w temperaturze pokojowej, aby nabrały odpowiedniej miękkości. Smacznego!
Lubisz ciasta bez pieczenia? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić ciasto Raffaello: