Koniec z oznaczeniem "mieszanka miodów z UE i niepochodzących z UE". Przyjęto nowe normy
Uaktualnione dyrektywy śniadaniowe dotyczą składu, etykietowania i nazewnictwa miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka. Nowe przepisy Rada UE formalnie przyjęła w poniedziałek, 29 kwietnia. Co to oznacza dla konsumentów?
30.04.2024 | aktual.: 30.04.2024 16:27
Dyrektywy śniadaniowe mają ograniczyć oszustwa w branży spożywczej i pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów, zwiększyć przejrzystość co do pochodzenia produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są dyrektywy śniadaniowe?
Dyrektywy śniadaniowe są zbiorem siedmiu dyrektyw, które to ustanawiają wspólne zasady odnoszące się do opisu, definicji, składu, nazwy handlowej, etykietowania i prezentacji wskazanych produktów spożywczych. Celem regulacji jest ochrona interesów konsumentów i zapewnienie swobodnego przepływu tych produktów w UE.
Regulacjami objęte są produkty rolne i spożywcze, które zwykle spożywane są na śniadanie, stąd nazewnictwo. Nowelizacja dotyczy czterech dyrektyw:
- miodu;
- soków owocowych i niektórych podobnych produktów;
- dżemów owocowych, galaretek, marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów;
- niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego.
Dyrektywy śniadaniowe. Co zmieniają?
Przede wszystkim na etykietach miodów znajdziemy ich kraj pochodzenia, nie będzie można już używać ogólnej formuły "mieszanka miodów z UE i niepochodzących z UE". Dyrektywy wskazują, że kraje pochodzenia będą podawane na etykiecie w porządku malejącym według wagi wraz ze swoim udziałem procentowym. Państwa w UE będą mogły podjąć decyzję, by w przypadku miodu wprowadzanego na ich rynek poinformować na etykiecie o czterech krajach o największym udziale, pod warunkiem że razem odpowiadają za ponad 50 proc. mieszanki.
Natomiast 18 kwietnia br. w życie weszło rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące polskich producentów i sprzedawców miodu, zgodnie z którym na opakowaniach miodu już teraz muszą zostać podane kraj lub kraje pochodzenia surowca.
W przypadku soków owocowych zostaną wprowadzone trzy kategorie produktów: "sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów", "sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku" i "zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów", a na etykiecie będzie można umieścić stwierdzenie "soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry".
Zmieni się również minimalna zawartość owoców w dżemach. Według zaktualizowanych dyrektyw wzrośnie z 350 do 450 g na kilogram, a w dżemach ekstra z 450 do 500 g na kilogram. Natomiast w przypadku odwodnionego mleka dopuszczony zostanie proces obróbki umożliwiający wytwarzanie z niego przetworów bezlaktozowych.
Przepisy zostaną opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i wejdą w życie 20 dni po publikacji. Nowe rozwiązania zaczną obowiązywać w całej Unii Europejskiej po dwóch latach.
Źródło: polskieradio24.pl