Ekspertka ostrzega przed kupowaniem mięsa i wędlin na wagę. Łatwo o zatrucie

Kupowanie mięsa na wagę to popularny sposób na zakupy. Dzięki temu możemy kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy, i uniknąć marnowania żywności. Jednak przy tym sposobie zakupu należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby nie narazić się na zatrucie pokarmowe.

Mięso na wagę pod lupą ekspertówMięso na wagę pod lupą ekspertów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Kiedy odwiedzamy sklepy spożywcze, zwykle mamy dwie opcje: gotowe, zapakowane produkty z lodówek lub produkty na wagę z lady chłodniczej. Jeśli jesteś zwolennikiem wyboru produktów na wagę, musisz zwrócić uwagę na ważny szczegół. Zakupy mięsa, nabiału lub innych produktów na wagę z lady chłodniczej mogą przynosić wiele korzyści, ale również wiążą się z pewnym ryzykiem. Dowiedz się, dlaczego technolożka żywności ostrzega przed nieuwagą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Mięso na wagę pod lupą ekspertów

Kiedy już zdecydujesz się na zakup mięsa, warto zwrócić uwagę na czystość rąk sprzedającego. To ważna kwestia. Technolożka żywności, dr Karolina Kowalczyk, podkreśla znaczenie tego aspektu. Zdaniem ekspertki, osoba obsługująca klientów w sklepie powinna mieć na uwadze, że zmiana rękawiczek jest niezbędna, jeśli obsługuje różne produkty jednymi rękawiczkami.

Na przykład, jeśli najpierw kroi wędlinę, a potem ser, lub na odwrót, powinna użyć nowych rękawiczek. Niedopełnienie tej zasady może skutkować problemami zdrowotnymi lub przyspieszeniem procesu psucia się żywności. Jeśli zauważysz, że obsługujący cię pracownik nie zmienia rękawiczek, nie krępuj się poprosić go o to.

Zachowaj zdrowy rozsądek

Kupowanie produktów na wagę to wygodna opcja, ale wymaga ostrożności. Zwracanie uwagi na higienę i przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa podczas zakupów może pomóc uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych. Ekspertka ma rację, że nasze zdrowie jest na wagę złota, więc warto dbać o to, co wkładamy do koszyka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości