PoradyTęczowy kożuch na herbacie. Co oznacza i czy można ją pić?

Tęczowy kożuch na herbacie. Co oznacza i czy można ją pić?

Co oznacza tłusty film, zwany kożuchem, na herbacie?
Co oznacza tłusty film, zwany kożuchem, na herbacie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.04.2024 13:06, aktualizacja: 27.04.2024 15:37

Piana widoczna po zaparzeniu herbaty sygnalizuje, że z napojem jest coś nie tak? A ten oleisty film (kożuch), który mieni się na powierzchni naparu jak rozlana w kałuży benzyna, czy powinien budzić nasze wątpliwości?

Zastanawiasz się, dlaczego herbata się pieni? Skąd się bierze na niej kożuch? Odpowiedź jest prostsza, niż ci się wydaje. I - co najważniejsze - zjawiska te nie powinny budzić obaw. Oto dlaczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego herbata się pieni?

Na powierzchni świeżo zalanej wrzątkiem herbaty utworzyła się piana? Jeśli w stu procentach można wykluczyć, że jest to pozostałość po niedokładnie spłukanym płynie do mycia naczyń, to najpewniej za pojawieniem się piany stoją zawarte w herbacie saponiny. Związki te przynoszą korzyści dla naszego organizmu, nie należy się ich obawiać, podobnie pianki, która powstaje przy ich udziale.

Wpływ na to, czy na herbacie powstanie piana, ma również to, w jaki sposób ją zalewamy. Zalewając ją mocnym strumieniem, z wysokości, wtłaczamy w napój więcej powietrza, które to uchodzi podczas parzenia herbaty w postaci piany (niekiedy nawet taki skutek jest pożądany, np. marokańską herbatę zalewa się z dużej wysokości celowo). Znaczenie może mieć też rodzaj suszu, i to z podobnego powodu. W liściach drobnych, luźnych jest więcej powietrza, które to "ucieka" po zalaniu herbaty wrzątkiem, objawiając się pianą.

Dlaczego na herbacie tworzy się piana?
Dlaczego na herbacie tworzy się piana?© Pixabay

Skąd kożuch na herbacie?

Kożuch, który tworzy się na herbacie, nie przypomina kożucha charakterystycznego dla podgrzanego mleka, a sprawia wrażenie rozlanej i mieniącej się kolorami benzyny. Kożuch ten jest wynikiem reakcji polifenoli, które są obecne w herbacie, z węglanem wapnia znajdującym się w wodzie (zwłaszcza twardej).

Tym samym więc im twardsza woda, tym wyraźniejszy kożuch powstanie na powierzchni herbaty. Ponownie - to nic szkodliwego. Chcąc jednak popijać herbatę bez widocznego na niej oleistego filmu, należy filtrować wodę. Pomoże też plaster cytryny - sprawi, że kożuch nie powstanie lub będzie mnie wyraźny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także