PoradyJak uniknąć zmory każdego dziecka, czyli kożucha na budyniu? Kluczowe są te proste kroki

Jak uniknąć zmory każdego dziecka, czyli kożucha na budyniu? Kluczowe są te proste kroki

Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva
Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva
15.11.2022 16:34, aktualizacja: 26.09.2023 14:20

Proste patenty na bezproblemowe funkcjonowanie w kuchni są najlepsze. A czy może być coś gorszego niż kożuch na budyniu? Przeczytaj artykuł, a traumy z dzieciństwa w postaci kożucha nigdy do ciebie nie wrócą.

Kożuch na budyniu czy na mleku kojarzy nam się z czymś bardzo rozczarowującym. Kiedy jako dzieci czekaliśmy na ulubioną zupę mleczną, gdy wtem dochodził nas widok tego nieznanego pochodzenia potworka, można było to porównać z niezapowiadanym deszczem psującym plany na zabawę na podwórku. Kożuchy obrosły wśród dzieci mitami, stając się, niejako, jednym z największych koszmarów dzieciństwa.

Chyba jeszcze gorzej niż ten przerażający twór na mleku, zapisał się w naszej pamięci kożuch na budyniu. Cały deser zniszczony, a przecież można było tego w tak prosty sposób uniknąć. Jak to zrobić i czym właściwie jest ten mityczny kożuch?

Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva
Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva

Skąd bierze się kożuch?

Okazuje się, że mleko zawiera substancje, które nie do końca dobrze odnajdują się w wysokich temperaturach. Mowa tu oczywiście o białku i tłuszczu. W momencie, gdy mleko jest podgrzewane zbyt długo lub przy użyciu zbyt wysokiej temperatury, część białka ulega ścięciu.

Co następuje dalej? Ścięte białko ,,oplata" unoszący się na wodzie tłuszcz. Ostatnim etapem całego procesu jest już tylko krzyk dziecka i rozpaczliwe próby usunięcia kożucha z mleka czy z budyniu przez rodziców.

Co zrobić, żeby kożuch na budyniu się nie pojawiał?

Istnieje kilka sposobów. Nie są to żadne arkana magii tajemnej, ale tak to z kulinariami bywa. Rozwiązania problemów pojawiających się w kuchni zwykle są proste, co nie znaczy, że ich znalezienie nie sprawia problemów.

Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva
Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva

#1 Folia spożywcza

Wystarczy jedna warstwa folii nałożonej na budyń - tuż nad jego powierzchnie. Wydobywająca się ze stygnącego budyniu para osiądzie na folii, a nasz deser pozostanie nieskażony żadnym kożuchem.

#2 Cukier puder

Lub oczywiście zwykły. Wysyp odrobinę cukru na wierzch budyniu. To zapobiegnie powstawaniu kożuchów. Proste i słodkie rozwiązanie problemu.

#3 Masło

Niektórzy stosują jeszcze patent z masłem. Wystarczy niewielka ilość masła, które pod wpływem temperatury rozpuści się, a tłuszcz utworzy warstwę chroniącą przed powstaniem kożucha.

Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także