Jak uniknąć zmory każdego dziecka, czyli kożucha na budyniu? Kluczowe są te proste kroki

Proste patenty na bezproblemowe funkcjonowanie w kuchni są najlepsze. A czy może być coś gorszego niż kożuch na budyniu? Przeczytaj artykuł, a traumy z dzieciństwa w postaci kożucha nigdy do ciebie nie wrócą.

ObrazekKożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva

Kożuch na budyniu czy na mleku kojarzy nam się z czymś bardzo rozczarowującym. Kiedy jako dzieci czekaliśmy na ulubioną zupę mleczną, gdy wtem dochodził nas widok tego nieznanego pochodzenia potworka, można było to porównać z niezapowiadanym deszczem psującym plany na zabawę na podwórku. Kożuchy obrosły wśród dzieci mitami, stając się, niejako, jednym z największych koszmarów dzieciństwa.

Chyba jeszcze gorzej niż ten przerażający twór na mleku, zapisał się w naszej pamięci kożuch na budyniu. Cały deser zniszczony, a przecież można było tego w tak prosty sposób uniknąć. Jak to zrobić i czym właściwie jest ten mityczny kożuch?

Obrazek
Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva

Skąd bierze się kożuch?

Okazuje się, że mleko zawiera substancje, które nie do końca dobrze odnajdują się w wysokich temperaturach. Mowa tu oczywiście o białku i tłuszczu. W momencie, gdy mleko jest podgrzewane zbyt długo lub przy użyciu zbyt wysokiej temperatury, część białka ulega ścięciu.

Co następuje dalej? Ścięte białko ,,oplata" unoszący się na wodzie tłuszcz. Ostatnim etapem całego procesu jest już tylko krzyk dziecka i rozpaczliwe próby usunięcia kożucha z mleka czy z budyniu przez rodziców.

Co zrobić, żeby kożuch na budyniu się nie pojawiał?

Istnieje kilka sposobów. Nie są to żadne arkana magii tajemnej, ale tak to z kulinariami bywa. Rozwiązania problemów pojawiających się w kuchni zwykle są proste, co nie znaczy, że ich znalezienie nie sprawia problemów.

Obrazek
Kożuch na budyniu - Pyszności; foto: Canva

#1 Folia spożywcza

Wystarczy jedna warstwa folii nałożonej na budyń - tuż nad jego powierzchnie. Wydobywająca się ze stygnącego budyniu para osiądzie na folii, a nasz deser pozostanie nieskażony żadnym kożuchem.

#2 Cukier puder

Lub oczywiście zwykły. Wysyp odrobinę cukru na wierzch budyniu. To zapobiegnie powstawaniu kożuchów. Proste i słodkie rozwiązanie problemu.

#3 Masło

Niektórzy stosują jeszcze patent z masłem. Wystarczy niewielka ilość masła, które pod wpływem temperatury rozpuści się, a tłuszcz utworzy warstwę chroniącą przed powstaniem kożucha.

Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟