Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki

Sezon grzybowy to zwykle szaleństwo na punkcie borowików, maślaków i podgrzybków. Skupiając się na dużych, dorodnych kapeluszach omijamy mały, leśny skarb. Ten grzyb znakomicie odnajdzie się w pierogach.

Te grzyby świetnie sprawdzą się jako farsz do pierogówTe grzyby świetnie sprawdzą się jako farsz do pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lejkowiec trąbkowy w lesie nie zawsze rzuca się w oczy. Jego brązowo-żółty kolor i trąbkowaty kształt sprawiają, że początkujący grzybiarze często go ignorują. Jest drobny, kruchy i nie wygląda tak mięsisto i okazale jak tradycyjny podgrzybek czy borowik. Warto jednak dać mu szansę, bo może oczarować intensywnym smakiem i aromatem. Pierogi z nim są tak pyszne, że nie warto czekać na Boże Narodzenie.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Niedoceniany lejkowiec

W przeciwieństwie do wielu grzybów leśnych lejkowiec trąbkowy nie jest wodnisty – wręcz przeciwnie, ma wyjątkowo suchy miąższ, który po ususzeniu i namoczeniu uwalnia skoncentrowany leśny aromat, a po świeżym usmażeniu jest delikatnie gumowaty i sprężysty.

Craterellus tubaeformis czyli lejkowiec trąbkowy
Craterellus tubaeformis czyli lejkowiec trąbkowy © Adobe Stock

Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznego kapelusza w kształcie lejka, który jest mocno pofalowany na brzegach. Barwa waha się od szarożółtej do brązowej, a trzon jest wyraźnie cieńszy i ma żółto-szary odcień. Lejkowiec trąbkowy to grzyb, który rzadko występuje pojedynczo. Rośnie w dużych kępach i grupach, często wśród mchu i korzeni drzew iglastych. Najlepszym czasem na zbiór lejkowca jest późna jesień, od września do nawet pierwszych przymrozków

Pierogi z lejkowcem

Składniki:

  • 300 g lejkowców trąbkowatych,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i sól wsyp do miski. Wlej gorącą wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, nieklejące się do rąk.
  2. Przykryj i odstaw na czas robienia farszu.
  3. Świeże lejkowce dokładnie oczyść i posiekaj.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulę.
  6. Dodaj posiekane grzyby i smaż, aż odparują całą wodę i zaczną się lekko rumienić.
  7. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw grzyby do wystudzenia.
  8. Ostudzone grzyby i cebulę zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Włóż do miski.
  9. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.
  10. Dokładnie wymieszaj.
  11. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  12. Wytnij krążki, nakładaj farsz i dokładnie zalep brzegi, formując pierogi.
  13. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj ze stopionym masłem lub podsmażoną cebulką. Smacznego!

Zasady zbierania grzybów

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością