Czegoś takiego nie było od lat. Najlepsi grzybiarze są zdziwieni, ale i zachwyceni

Pogoda za oknem jak pod koniec lata – obfite opady deszczu przeplatają ciepłe dni pełne słońca. Taka aura sprawia, że nie musisz czekać na grzyby do września. Lasy są pełne smardzy i boczniaków, a mieszkańcy południowej Polski mogą liczyć również na borowiki.

Mieszkańcy południowej Polski mogą znaleźć w weekend borowikiMieszkańcy południowej Polski mogą znaleźć w weekend borowiki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Deszczowa aura będzie utrzymywać się do końca tygodnia, zatem już w najbliższy weekend (31.05-1.06) śmiało możesz wybrać się z koszykiem do lasu. To świetny pomysł na rodzinny spacer z okazji dnia dziecka. W lasach na południu Polski, gdzie gleby są bardziej wilgotne, a średnia temperatura nieco wyższa, już w poprzednich latach na przełomie maja i czerwca trafiały się borowiki. Niestety, na próżno będą ich szukać mieszkańcy zachodniej i północnej Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jakie grzyby są dostępne w maju i czerwcu?

Grzyby w lasach są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są łatwe do rozpoznania. W maju można znaleźć smardze, borowiki, a nawet kurki. Niestety, cenione przez kucharzy smardze są w Polsce objęte częściową ochroną, co oznacza, że można je zbierać tylko na terenie własnego ogrodu, upraw ogrodniczych lub szkółek leśnych. Za zbieranie grzybów objętych ochroną grozi mandat w wysokości od 20 do 5000 złotych.

Ale nic straconego – w całej Polsce są teraz dostępne pieczarki łąkowe, które wyrastają nawet w ciągu jednego dnia. Największe skupiska znajdują się na pastwiskach, gdzie gleba jest bogata w azot. Pieczarkę poznasz po białym kapeluszu i ciemnobrązowych blaszkach pod spodem. Tym różni się od muchomora jadowitego, który pod kapeluszem zawsze skrywa białe blaszki. Wiem od znajomego grzybiarza, że pieczarek starczy dla wszystkich chętnych.

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇