Czegoś takiego nie było od lat. Najlepsi grzybiarze są zdziwieni, ale i zachwyceni

Pogoda za oknem jak pod koniec lata – obfite opady deszczu przeplatają ciepłe dni pełne słońca. Taka aura sprawia, że nie musisz czekać na grzyby do września. Lasy są pełne smardzy i boczniaków, a mieszkańcy południowej Polski mogą liczyć również na borowiki.

Mieszkańcy południowej Polski mogą znaleźć w weekend borowikiMieszkańcy południowej Polski mogą znaleźć w weekend borowiki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Deszczowa aura będzie utrzymywać się do końca tygodnia, zatem już w najbliższy weekend (31.05-1.06) śmiało możesz wybrać się z koszykiem do lasu. To świetny pomysł na rodzinny spacer z okazji dnia dziecka. W lasach na południu Polski, gdzie gleby są bardziej wilgotne, a średnia temperatura nieco wyższa, już w poprzednich latach na przełomie maja i czerwca trafiały się borowiki. Niestety, na próżno będą ich szukać mieszkańcy zachodniej i północnej Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jakie grzyby są dostępne w maju i czerwcu?

Grzyby w lasach są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są łatwe do rozpoznania. W maju można znaleźć smardze, borowiki, a nawet kurki. Niestety, cenione przez kucharzy smardze są w Polsce objęte częściową ochroną, co oznacza, że można je zbierać tylko na terenie własnego ogrodu, upraw ogrodniczych lub szkółek leśnych. Za zbieranie grzybów objętych ochroną grozi mandat w wysokości od 20 do 5000 złotych.

Ale nic straconego – w całej Polsce są teraz dostępne pieczarki łąkowe, które wyrastają nawet w ciągu jednego dnia. Największe skupiska znajdują się na pastwiskach, gdzie gleba jest bogata w azot. Pieczarkę poznasz po białym kapeluszu i ciemnobrązowych blaszkach pod spodem. Tym różni się od muchomora jadowitego, który pod kapeluszem zawsze skrywa białe blaszki. Wiem od znajomego grzybiarza, że pieczarek starczy dla wszystkich chętnych.

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka