Czegoś takiego nie było od lat. Najlepsi grzybiarze są zdziwieni, ale i zachwyceni

Pogoda za oknem jak pod koniec lata – obfite opady deszczu przeplatają ciepłe dni pełne słońca. Taka aura sprawia, że nie musisz czekać na grzyby do września. Lasy są pełne smardzy i boczniaków, a mieszkańcy południowej Polski mogą liczyć również na borowiki.

Mieszkańcy południowej Polski mogą znaleźć w weekend borowikiMieszkańcy południowej Polski mogą znaleźć w weekend borowiki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Deszczowa aura będzie utrzymywać się do końca tygodnia, zatem już w najbliższy weekend (31.05-1.06) śmiało możesz wybrać się z koszykiem do lasu. To świetny pomysł na rodzinny spacer z okazji dnia dziecka. W lasach na południu Polski, gdzie gleby są bardziej wilgotne, a średnia temperatura nieco wyższa, już w poprzednich latach na przełomie maja i czerwca trafiały się borowiki. Niestety, na próżno będą ich szukać mieszkańcy zachodniej i północnej Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Jakie grzyby są dostępne w maju i czerwcu?

Grzyby w lasach są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są łatwe do rozpoznania. W maju można znaleźć smardze, borowiki, a nawet kurki. Niestety, cenione przez kucharzy smardze są w Polsce objęte częściową ochroną, co oznacza, że można je zbierać tylko na terenie własnego ogrodu, upraw ogrodniczych lub szkółek leśnych. Za zbieranie grzybów objętych ochroną grozi mandat w wysokości od 20 do 5000 złotych.

Ale nic straconego – w całej Polsce są teraz dostępne pieczarki łąkowe, które wyrastają nawet w ciągu jednego dnia. Największe skupiska znajdują się na pastwiskach, gdzie gleba jest bogata w azot. Pieczarkę poznasz po białym kapeluszu i ciemnobrązowych blaszkach pod spodem. Tym różni się od muchomora jadowitego, który pod kapeluszem zawsze skrywa białe blaszki. Wiem od znajomego grzybiarza, że pieczarek starczy dla wszystkich chętnych.

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku