Sprawdzony sposób na kanie. Będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz

W lasach wysyp kani. Niestety, w najbliższym czasie nie mogę wybrać się na grzybobranie. Na szczęście te grzyby można kupić teraz nawet na straganie w centrum Warszawy. Nie ma na co czekać, trzeba je jak najszybciej zaplanować na kolację. Zawsze je przygotowuję podobnie jak schabowe i wychodzą pyszne.

W lasach jest wysyp kani!W lasach jest wysyp kani!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kanie z patelni? Nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś grzybów, ten przepis jest tak prosty, że poradzisz sobie bez problemu. Kania ma wyjątkowy smak, wielu smakoszy twierdzi, że lepszego grzyba w naszych lasach się nie znajdzie. Jadalny jest jej kapelusz, którego średnica może osiągnąć nawet 30 cm. Delikatnie przyprawiony, obtoczony w bułce tartej i smażony na złoty kolor jest przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Lepsze niż schabowe

Zacznij od przygotowania grzybów do smażenia. Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić. Najlepiej zrobić to na sucho, można użyć pędzelka. Następnie trzeba poodcinać trzonki, są zdrewniałe i niesmaczne. Do smażenia wykorzystuje się tylko kapelusze kani. Można wcześniej namoczyć je w mleku. Dzięki temu będą bardziej miękkie i delikatne. Jednak gdy grzyby są świeże i jędrne, ten zabieg jest zbędny. Bez moczenia będą też bardziej chrupiące. Warto pamiętać, że kanie chłoną sporo tłuszczu. Najlepiej smażyć ją na oleju rzepakowym, który dobrze znosi wysokie temperatury.

Kotlety z kani są najsmaczniejsze wprost z patelni. Chrupiące, pełne umamicznego smaku grzyby możesz podać z delikatną sałatą lub po prostu z pieczywem.

Tradycyjny przepis na kanie z patelni

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kanie dokładnie oczyść z pozostałości ściółki leśnej. Umyj i osusz.
  2. W jednej misce roztrzep jajka wraz z solą oraz pieprzem, do drugiej wsyp bułkę tartą.
  3. Kapelusze kani obtocz najpierw w jajku, a potem dokładnie w bułce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowaną kanię.
  5. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni.
  6. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem