Sprawdzony sposób na kanie. Będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz

W lasach jest wysyp kani!
W lasach jest wysyp kani!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.09.2024 16:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W lasach wysyp kani. Niestety, w najbliższym czasie nie mogę wybrać się na grzybobranie. Na szczęście te grzyby można kupić teraz nawet na straganie w centrum Warszawy. Nie ma na co czekać, trzeba je jak najszybciej zaplanować na kolację. Zawsze je przygotowuję podobnie jak schabowe i wychodzą pyszne.

Kanie z patelni? Nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś grzybów, ten przepis jest tak prosty, że poradzisz sobie bez problemu. Kania ma wyjątkowy smak, wielu smakoszy twierdzi, że lepszego grzyba w naszych lasach się nie znajdzie. Jadalny jest jej kapelusz, którego średnica może osiągnąć nawet 30 cm. Delikatnie przyprawiony, obtoczony w bułce tartej i smażony na złoty kolor jest przepyszny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lepsze niż schabowe

Zacznij od przygotowania grzybów do smażenia. Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić. Najlepiej zrobić to na sucho, można użyć pędzelka. Następnie trzeba poodcinać trzonki, są zdrewniałe i niesmaczne. Do smażenia wykorzystuje się tylko kapelusze kani. Można wcześniej namoczyć je w mleku. Dzięki temu będą bardziej miękkie i delikatne. Jednak gdy grzyby są świeże i jędrne, ten zabieg jest zbędny. Bez moczenia będą też bardziej chrupiące. Warto pamiętać, że kanie chłoną sporo tłuszczu. Najlepiej smażyć ją na oleju rzepakowym, który dobrze znosi wysokie temperatury.

Kotlety z kani są najsmaczniejsze wprost z patelni. Chrupiące, pełne umamicznego smaku grzyby możesz podać z delikatną sałatą lub po prostu z pieczywem.

Tradycyjny przepis na kanie z patelni

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kanie dokładnie oczyść z pozostałości ściółki leśnej. Umyj i osusz.
  2. W jednej misce roztrzep jajka wraz z solą oraz pieprzem, do drugiej wsyp bułkę tartą.
  3. Kapelusze kani obtocz najpierw w jajku, a potem dokładnie w bułce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowaną kanię.
  5. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni.
  6. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.