WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Kurki w śmietanie robiła moja babcia. Choć raz w roku muszę sięgnąć do jej przepisu

Znam mnóstwo bardziej nowoczesnych przepisów na kurki. Dodaje je do zielonej sałaty, łączę z bobem, podsmażam z rozmarynem. Jednak co najmniej raz w roku wracam do starej receptury mojej babci. Kurki w śmietanie to zdecydowanie nie jest dietetyczne danie, ale za to jego smak zapamiętuje się na długo.

Kurki w śmietanie to przepis trochę retro. Kurki w śmietanie to przepis trochę retro.
Źródło zdjęć: © Getty Images, | FomaA
Dorota Gepert

Kurki są pyszne, kruche, mają pieprzową nutą, a jednocześnie są bardzo delikatne. Jednak przez wiele lat wielu zbieraczy grzybiarzy nie traktowało ich zbyt poważnie, bo przecież podgrzybki czy prawdziwki są dużo lepsze... Teraz wszyscy doceniają kurki, a zwłaszcza szefowie znanych restauracji. Te aromatyczne grzyby pojawiają się w wielu modnych daniach.

Po prostu kurki

Jednak gdy przypomnisz sobie, jak kurki przygotowywała mama czy babcia, to były bardzo proste potrawy, zawsze bez nadmiaru przypraw. Podawano je z jajkiem, w zupie i w śmietanie. I właściwie na tym kończyły się możliwości. Nie ma co rozstrzygać, w którym wydaniu kurki smakują lepiej. Przyznaję, że lubię wracać także do tych starych receptur. Kurki w śmietanie to samodzielne danie, znacznie gęstsze i kremowe, z całymi grzybami i to je różni od sosu z kurek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Zrób szybko

Najważniejsze są w tym przepisie świeże kurki. Wiadomo, że nie zawsze masz je prosto z lasu. Dlatego trzeba zadbać o to, by po zakupach jak najszybciej znalazły się w lodówce. Plastikowa torba jest wykluczona, grzyby w niej szybko stracą smak, a nawet spleśnieją, bo wytwarza się w niej dużo wilgoci. Najlepiej przesypać je do płaskiego naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Gdy ich ilość jest mniejsza, może być też papierowa torebka.

Bez moczenia

Druga istotna kwestia to oczyszczanie kurek. Najlepiej byłoby ich nie myć, na pewno nie moczyć. Niektórzy robią to bez użycia wody, zabrudzenia usuwają tylko pędzelkiem i nożykiem. Grzyby łatwo chłoną wilgoć, są wtedy mniej kruche i smaczne. Jeśli jednak są mocno zabrudzone, szybko wypłucz je pod bieżącą wodą. Znany jest też trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby zalać i szybko odcedzić.

Kwestia śmietany

W niektórych przepisach na kurki w śmietanie można spotkać zalecenie, by użyć kremówki, która zawiera 30 procent tłuszczu. Jednak moja babcia używała zwykłej, kwaśnej śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu. Jej smak lepiej pasuje do grzybów. Ważne jest wtedy, by kurek w niej długo nie dusić. Wystarczy chwila. Do kurek w śmietanie świetnie pasuje koperek lub natka. Najlepiej smakują po prostu z kromką świeżego chleba.

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • masło do smażenia,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do podania,
  • pół łyżeczki mąki, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kurki, tylko duże pokrój na połówki. Większość grzybów pozostaw w całości.
  2. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż ją na rozgrzanym maśle.
  3. Do tak przygotowanej cebuli dodaj grzyby. Dołóż masła, duś grzyby przez około 10 minut, by sok który się pojawia był zredukowany.
  4. Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika już tylko chwilę do podgrzania śmietany.
  5. Gdy chcesz, by kurki były bardzo gęste dodaj mąkę rozmieszaną z odrobiną wody.
  6. Kurki dopraw solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba