Zamiast smażyć w panierce, nakładam farsz i zwijam. Rodzina domaga się tych kotletów co niedzielę
Roladki z kurczaka podbijają serca domowników swoją innowacyjnością. Zamiast tradycyjnego smażenia, ten przepis przemienia codzienne kotlety w kulinarne dzieło sztuki, o którym rodzina będzie marzyć co niedzielę.
09.01.2024 | aktual.: 09.01.2024 19:43
Kotlety z kurczaka, choć klasyczne, mogą zyskać nowy wymiar smaku i zachwycić twoją rodzinę wyjątkowym doznaniem kulinarnej rozkoszy. Wystarczy zamiast tradycyjnego smażenia w panierce, postawić na innowacyjność, dodając do kurczaka aromatyczny farsz, a następnie zwijać je w formie apetycznych roladek. Efekt? Rodzina domaga się tych kotletów co niedzielę.
Podzielę się z wami prostym przepisem na roladki z kurczaka, które zaskoczą twoich bliskich i sprawią, że obiad stanie się wyjątkowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na roladki z kurczaka z pieczarkami
W celu przygotowania niezwykłych roladek z kurczaka warto postawić na świeże i starannie dobrane składniki. Będziemy potrzebować:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, na przykład gyros,
- około 150 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego,
- 150 g pieczarek,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej, najlepiej ziarnistej,
- 70 g tartego sera żółtego, na przykład mozzarelli,
- 1 łyżka oliwy extra,
- 1/2 cukinii.
Przygotowanie:
Oczyszczam filety z kurczaka z ewentualnych kostek i chrząstek. Następnie naciskam każdy filet z boku, tworząc głębszą kieszonkę na nadzienie. Doprawiam solą, pieprzem, a następnie nacieram przyprawą do kurczaka, na przykład gyros.
Myję pieczarki, osuszam je i kroję najpierw na cztery części, a potem w plasterki. Smażę na patelni, mieszając, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Dodaję masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażąc, aż składniki zaczynają się rumienić. Doprawiam solą i pieprzem.
Na nacięte kieszonki kurczaka nakładam tartą mozzarellę, smażone pieczarki i po pół łyżeczki musztardy francuskiej. Następnie łączę nacięcie kurczaka i zwijam roladki w plasterki boczku. Układam je w naczyniu żaroodpornym, wcześniej posmarowanym oliwą, złączonymi stronami do góry. Każdą roladkę skrapiam łyżeczką oliwy.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Kroję cukinię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, mieszam z oliwą i musztardą francuską. Dodaję do naczynia z kurczakiem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 25 minut.
Roladki z kurczaka świetnie komponują się z ziemniakami lub surówką z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i żółtej, podaną z dodatkiem majonezu i śmietany. To danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale także oczaruje wyrafinowanym smakiem i aromatem. Zaskocz rodzinę nowością na talerzu, tworząc niezapomniane chwile wspólnego delektowania się wyśmienitym obiadem.