Zamiast smażyć w panierce, nakładam farsz i zwijam. Rodzina domaga się tych kotletów co niedzielę

Roladki z kurczaka podbijają serca domowników swoją innowacyjnością. Zamiast tradycyjnego smażenia, ten przepis przemienia codzienne kotlety w kulinarne dzieło sztuki, o którym rodzina będzie marzyć co niedzielę.

Zamiast smażyć w panierce, nakładam farsz i zwijam. Rodzina domaga się tych kotletów co niedzielZamiast smażyć w panierce, nakładam farsz i zwijam. Rodzina domaga się tych kotletów co niedziel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety z kurczaka, choć klasyczne, mogą zyskać nowy wymiar smaku i zachwycić twoją rodzinę wyjątkowym doznaniem kulinarnej rozkoszy. Wystarczy zamiast tradycyjnego smażenia w panierce, postawić na innowacyjność, dodając do kurczaka aromatyczny farsz, a następnie zwijać je w formie apetycznych roladek. Efekt? Rodzina domaga się tych kotletów co niedzielę.

Podzielę się z wami prostym przepisem na roladki z kurczaka, które zaskoczą twoich bliskich i sprawią, że obiad stanie się wyjątkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Przepis na roladki z kurczaka z pieczarkami

W celu przygotowania niezwykłych roladek z kurczaka warto postawić na świeże i starannie dobrane składniki. Będziemy potrzebować:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, na przykład gyros,
  • około 150 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego,
  • 150 g pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej, najlepiej ziarnistej,
  • 70 g tartego sera żółtego, na przykład mozzarelli,
  • 1 łyżka oliwy extra,
  • 1/2 cukinii.

Przygotowanie:

Oczyszczam filety z kurczaka z ewentualnych kostek i chrząstek. Następnie naciskam każdy filet z boku, tworząc głębszą kieszonkę na nadzienie. Doprawiam solą, pieprzem, a następnie nacieram przyprawą do kurczaka, na przykład gyros.

Myję pieczarki, osuszam je i kroję najpierw na cztery części, a potem w plasterki. Smażę na patelni, mieszając, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Dodaję masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażąc, aż składniki zaczynają się rumienić. Doprawiam solą i pieprzem.

Na nacięte kieszonki kurczaka nakładam tartą mozzarellę, smażone pieczarki i po pół łyżeczki musztardy francuskiej. Następnie łączę nacięcie kurczaka i zwijam roladki w plasterki boczku. Układam je w naczyniu żaroodpornym, wcześniej posmarowanym oliwą, złączonymi stronami do góry. Każdą roladkę skrapiam łyżeczką oliwy.

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Kroję cukinię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, mieszam z oliwą i musztardą francuską. Dodaję do naczynia z kurczakiem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 25 minut.

Roladki z kurczaka świetnie komponują się z ziemniakami lub surówką z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i żółtej, podaną z dodatkiem majonezu i śmietany. To danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale także oczaruje wyrafinowanym smakiem i aromatem. Zaskocz rodzinę nowością na talerzu, tworząc niezapomniane chwile wspólnego delektowania się wyśmienitym obiadem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji