Najlepsi kucharze wlewają jedną łyżkę do gara z rosołem. Poprawia smak lepiej niż maggi

Rosół to zdecydowanie ulubiona zupa większości z nas, ale kiedy żar leje się z nieba, raczej z niej rezygnujemy na rzecz chłodników. Upały odpuściły, można wrócić do jego gotowania. Może tym razem wypróbujesz dodatek, który polecają szefowie kuchni? Dzięki niemu rosół w restauracji ma wyjątkowy smak.

Warto znać ten trik, by rosół był klarowny. Warto znać ten trik, by rosół miał wyjątkowy smak.
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Westend61 / Dieter Heinemann
Dorota Gepert

Ile rosołów, tyle sposobów i trików na jego gotowanie. Każdy z nas robi to nieco inaczej. I nie ma się co dziwić, bo liczy się tu każdy szczegół. Ten dodatek też może wydawać się takim szczegółem, ale znacząco wpływa na smak tej zupy.

Nie tylko do przetworów

Wielu szefów kuchni do rosołu poleca... ocet. To rozcieńczony kwas octowy, który ze względu na bardzo kwaśny smak, stosowany jest w kuchni głównie do przetworów. Jednak ten kwas ma też zdolność rozpuszczania tkanek łącznych i chrzęstnych znajdujących się w mięsie. I właśnie dlatego mistrzowie kuchni stawiają na ten dodatek do rosołu. Gdy zechcesz wypróbować ich trik, wybierz ocet najwyższej jakości. Nie chodzi tu jednak o jego skład, bo każdy zawiera kwas, który potęguje mięsny aromat. Możesz sięgnąć po ocet jabłkowy, ryżowy, a nawet spirytusowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Mięsny aromat

Po co ocet do rosołu? Zupa jest smaczniejsza, ma lepszy aromat. Ocet trzeba wlać na początku gotowania wywaru. Dzięki temu z mięsa uwolni się więcej składników wpływających na jego aromat i konsystencję. I co ważne, wystarczy maksymalnie łyżka na garnek. Wtedy jest kompletnie nie wyczuwalny, bo jego charakterystyczny smak ulatnia się podczas gotowania. Częstym zamiennikiem octu jest sok z cytryny. Jednak w tym przypadku to się nie sprawdzi, z jego dodatkiem rosół może być za kwaśny. Ten trik nie nadaje się też do rosołów wegetariańskich, bo ocet uwalnia smak mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce