PrzepisZupyNajlepsi kucharze wlewają jedną łyżkę do gara z rosołem. Poprawia smak lepiej niż maggi

Najlepsi kucharze wlewają jedną łyżkę do gara z rosołem. Poprawia smak lepiej niż maggi

Warto znać ten trik, by rosół miał wyjątkowy smak.
Warto znać ten trik, by rosół miał wyjątkowy smak.
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Westend61 / Dieter Heinemann

07.07.2024 13:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół to zdecydowanie ulubiona zupa większości z nas, ale kiedy żar leje się z nieba, raczej z niej rezygnujemy na rzecz chłodników. Upały odpuściły, można wrócić do jego gotowania. Może tym razem wypróbujesz dodatek, który polecają szefowie kuchni? Dzięki niemu rosół w restauracji ma wyjątkowy smak.

Ile rosołów, tyle sposobów i trików na jego gotowanie. Każdy z nas robi to nieco inaczej. I nie ma się co dziwić, bo liczy się tu każdy szczegół. Ten dodatek też może wydawać się takim szczegółem, ale znacząco wpływa na smak tej zupy.

Nie tylko do przetworów

Wielu szefów kuchni do rosołu poleca... ocet. To rozcieńczony kwas octowy, który ze względu na bardzo kwaśny smak, stosowany jest w kuchni głównie do przetworów. Jednak ten kwas ma też zdolność rozpuszczania tkanek łącznych i chrzęstnych znajdujących się w mięsie. I właśnie dlatego mistrzowie kuchni stawiają na ten dodatek do rosołu. Gdy zechcesz wypróbować ich trik, wybierz ocet najwyższej jakości. Nie chodzi tu jednak o jego skład, bo każdy zawiera kwas, który potęguje mięsny aromat. Możesz sięgnąć po ocet jabłkowy, ryżowy, a nawet spirytusowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsny aromat

Po co ocet do rosołu? Zupa jest smaczniejsza, ma lepszy aromat. Ocet trzeba wlać na początku gotowania wywaru. Dzięki temu z mięsa uwolni się więcej składników wpływających na jego aromat i konsystencję. I co ważne, wystarczy maksymalnie łyżka na garnek. Wtedy jest kompletnie nie wyczuwalny, bo jego charakterystyczny smak ulatnia się podczas gotowania. Częstym zamiennikiem octu jest sok z cytryny. Jednak w tym przypadku to się nie sprawdzi, z jego dodatkiem rosół może być za kwaśny. Ten trik nie nadaje się też do rosołów wegetariańskich, bo ocet uwalnia smak mięsa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
rosółocetocet właściwości