WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Ewa Wachowicz zdradziła swój sekretny składki rosołu. Jest nim owoc dodany podczas gotowania!

Chociaż rosół wydaje się prostą zupą, to w każdym domu smakuje inaczej. Chociaż baza jest taka sama: mięso i włoszczyzna, to każdy dodaje coś od siebie. Ale tego nie spodziewaliśmy się znaleźć w rosole. Zobacz, co do swojej zupy wrzuca m.in Ewa Wachowicz.

Obrazek
Ewa

Tradycyjna zupa

Rosół to typowa, niedzielna zupa. W klasycznej wersji do garnka wrzuca się marchewki, pietruszkę, opaloną cebulę, selera i pora. Niektórzy dodają pieprz w ziarnach, inni mielony, czasem wrzuca się do środka lubczyk i suszone grzybki.

Niektórzy jednak do rosołu wrzucają... jabłko. Dlaczego?

Obrazek

Pomysł został zaczerpnięty z Pakistanu

Tradycyjna pakistańska zupa, podobna do naszego rosołu wyróżnia się tym, że do ugotowania jej używa się jabłka. To połączenie może wydawać się dziwne i ekstrawaganckie, jednak coraz częściej gości w naszym niedzielnym rosole.

Dlaczego warto spróbować?

Jabłko do rosołu dodaje również Ewa Wachowicz. Należy wrzucić je nieobrane, w całości i wyjąć po ugotowaniu, uważając, żeby się nie rozpadło.
Jabłko dodaje słodyczy całemu wywarowi i podkreśla smak mięsa. Sprawdzi się w szczególności do rosołów z kaczki lub gęsi, ale także zagra świetnie z kurą i indykiem.

Obrazek

Do takiego wywaru możesz dorzucić kilka plasterków imbiru. Jeszcze bardziej podkręcą smak rosołu i wyciągną z niego odrobinę orientalnej nuty.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak