Ewa Wachowicz zdradziła swój sekretny składki rosołu. Jest nim owoc dodany podczas gotowania!
Chociaż rosół wydaje się prostą zupą, to w każdym domu smakuje inaczej. Chociaż baza jest taka sama: mięso i włoszczyzna, to każdy dodaje coś od siebie. Ale tego nie spodziewaliśmy się znaleźć w rosole. Zobacz, co do swojej zupy wrzuca m.in Ewa Wachowicz.
06.05.2022 | aktual.: 06.05.2022 18:37
Tradycyjna zupa
Rosół to typowa, niedzielna zupa. W klasycznej wersji do garnka wrzuca się marchewki, pietruszkę, opaloną cebulę, selera i pora. Niektórzy dodają pieprz w ziarnach, inni mielony, czasem wrzuca się do środka lubczyk i suszone grzybki.
Niektórzy jednak do rosołu wrzucają... jabłko. Dlaczego?
Pomysł został zaczerpnięty z Pakistanu
Tradycyjna pakistańska zupa, podobna do naszego rosołu wyróżnia się tym, że do ugotowania jej używa się jabłka. To połączenie może wydawać się dziwne i ekstrawaganckie, jednak coraz częściej gości w naszym niedzielnym rosole.
Dlaczego warto spróbować?
Jabłko do rosołu dodaje również Ewa Wachowicz. Należy wrzucić je nieobrane, w całości i wyjąć po ugotowaniu, uważając, żeby się nie rozpadło.
Jabłko dodaje słodyczy całemu wywarowi i podkreśla smak mięsa. Sprawdzi się w szczególności do rosołów z kaczki lub gęsi, ale także zagra świetnie z kurą i indykiem.
Do takiego wywaru możesz dorzucić kilka plasterków imbiru. Jeszcze bardziej podkręcą smak rosołu i wyciągną z niego odrobinę orientalnej nuty.