Ewa Wachowicz zdradziła swój sekretny składki rosołu. Jest nim owoc dodany podczas gotowania!

Chociaż rosół wydaje się prostą zupą, to w każdym domu smakuje inaczej. Chociaż baza jest taka sama: mięso i włoszczyzna, to każdy dodaje coś od siebie. Ale tego nie spodziewaliśmy się znaleźć w rosole. Zobacz, co do swojej zupy wrzuca m.in Ewa Wachowicz.

Obrazek
Ewa

Tradycyjna zupa

Rosół to typowa, niedzielna zupa. W klasycznej wersji do garnka wrzuca się marchewki, pietruszkę, opaloną cebulę, selera i pora. Niektórzy dodają pieprz w ziarnach, inni mielony, czasem wrzuca się do środka lubczyk i suszone grzybki.

Niektórzy jednak do rosołu wrzucają... jabłko. Dlaczego?

Obrazek

Pomysł został zaczerpnięty z Pakistanu

Tradycyjna pakistańska zupa, podobna do naszego rosołu wyróżnia się tym, że do ugotowania jej używa się jabłka. To połączenie może wydawać się dziwne i ekstrawaganckie, jednak coraz częściej gości w naszym niedzielnym rosole.

Dlaczego warto spróbować?

Jabłko do rosołu dodaje również Ewa Wachowicz. Należy wrzucić je nieobrane, w całości i wyjąć po ugotowaniu, uważając, żeby się nie rozpadło.
Jabłko dodaje słodyczy całemu wywarowi i podkreśla smak mięsa. Sprawdzi się w szczególności do rosołów z kaczki lub gęsi, ale także zagra świetnie z kurą i indykiem.

Obrazek

Do takiego wywaru możesz dorzucić kilka plasterków imbiru. Jeszcze bardziej podkręcą smak rosołu i wyciągną z niego odrobinę orientalnej nuty.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki